Το «Μητσοτάκης γιοκ» στη Ροδόπη

Το «Μητσοτάκης γιοκ» στη Ροδόπη

Οι παρασκηνιακές κινήσεις που οδήγησαν στην εκλογική εξαίρεση και η στρατηγική της Ν.Δ. για ανάκτηση της πρωτιάς

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την ορεινή Ροδόπη. Εχοντας στο πλευρό της τον τοπικό βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα περιοδεύσει την Παρασκευή 9 Ιουνίου στα Πομακοχώρια, εγκαινιάζοντας την επιχείρηση αλλαγής του εκλογικού χάρτη από ροζ σε γαλάζιο.

Το ενδιαφέρον υψηλόβαθμων στελεχών της Ν.Δ. ν’ ανέβουν στην Κομοτηνή για να ενισχύσουν την προσπάθεια επιστροφής στην εκλογική πρωτιά, εμφανίζεται αυξημένο. Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη θα πάει ο Κωστής Χατζηδάκης που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος. Τη βούλησή τους φέρονται να έχουν εκδηλώσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας και άλλοι, ενώ παραμονές της ψηφοφορίας θα μεταβεί στη Ροδόπη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέσσερις χιλιάδες ψήφοι χωρίζουν τη Ν.Δ. από το να απλώσει και πάλι γαλάζιο σεντόνι στη Ροδόπη και να αποκαταστήσει την προ 21ης Μαΐου κλίμακα εκλογικής ισχύος στον νομό.

Στα τοπικά στελέχη, αλλά και στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, καταγράφεται αισιοδοξία ότι η διαφορά μπορεί να καλυφθεί.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται βαριά τραυματισμένος στην τοπική μάχη, τόσο από το γενικότερο αποτέλεσμα όσο και, κυρίως, τον εμφύλιο σπαραγμό στην τοπική οργάνωση, στελέχη της οποίας δεν δίστασαν να καταγγείλουν ανοιχτά ότι ο βουλευτής τους, Οζκιούρ Φερχάτ, εξελέγη με την πριμοδότηση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Οπως το έθεταν μιλώντας στην «Κ» στελέχη της Ν.Δ., στην επικείμενη κάλπη ο πιο ισχυρός αντίπαλος του κόμματός τους δεν θα είναι αυτός καθ’ αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το προξενείο. Κατά την ανάλυσή τους, η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία της Κομοτηνής κινήθηκε στη γραμμή «Μητσοτάκης γιοκ», στο πνεύμα της γνωστής περυσινής δήλωσης του Ερντογάν.

Με αυτή την ντιρεκτίβα εξελέγησαν τρεις «επιθυμητοί» βουλευτές, δύο στην Ξάνθη (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και ένας στη Ροδόπη (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρά τον ανελέητο πόλεμο των μηχανισμών του προξενείου, επανεξελέγη εκτός γραμμής ο Ιλχάν Αχμέτ με το ΠΑΣΟΚ.

Διλήμματα

Ο «κωδικός Ροδόπη» περιλαμβάνει για τη Ν.Δ. ισχυρά μηνύματα διλημματικής μορφής και στις δύο κοινότητες. Στη μεν χριστιανική θα εξηγηθεί ότι «ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει Φερχάτ, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ βγάζει Αχμέτ, άρα δυο μουσουλμάνους βουλευτές. Αν όμως ψηφίσει Ν.Δ., θα έχει τον δικό της χριστιανό βουλευτή». Και ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι αλλάζοντας σε γαλάζιο τον εκλογικό χάρτη του νομού ισχυροποιείται η παρέμβαση της Ροδόπης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Στη δε μειονότητα το μήνυμα που θα μεταδοθεί είναι «εμείς δεν σας κλείνουμε την πόρτα».

Οπως έλεγε έμπειρο στέλεχος του κόμματος στη Ροδόπη: «Εντάξει, εκλέξατε τους βουλευτές που θέλατε, διαλέξτε όμως τώρα και την κυβέρνηση, ώστε την επόμενη μέρα να έχετε τη στήριξή της στα θέματά σας. Εμείς δεν κάναμε διακρίσεις, ούτε κυνηγήσαμε ούτε απειλήσαμε ούτε θα το κάνουμε. Δώστε μας μια ευκαιρία να συνεχίσουμε την πολιτική για μια ανοιχτή κοινωνία που ξεκινήσαμε».

Αντίπαλος της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το προξενείο, σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη τα οποία ετοιμάζουν δυναμική παρέμβαση στην περιοχή.

Με τον μισοζαλισμένο, λόγω της βαριάς ήττας αλλά και της αδυσώπητης εσωτερικής σύγκρουσης στη Ροδόπη τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να τα έχει χαμένα, ο «άγνωστος Χ» στην εξίσωση παραμένει το προξενείο. Το οποίο κατά τις εκτιμήσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων ήταν αυτό που εν πολλοίς έγειρε την πλάστιγγα παραμονές της ψηφοφορίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς 4.000 ψήφοι. Οσοι ακριβώς είναι οι ψήφοι που έφυγαν από τον δικό μας μειονοτικό υποψήφιο Κατρατζί και με καθοδήγηση του προξενείου πήγαν στον Οζκιούρ. Ολα έγιναν την τελευταία εβδομάδα που το προξενείο διαπίστωσε ότι ο δικός μας μειονοτικός δεν “τραβούσε” και δεν είχε περιθώρια να ξεπεράσει τον Στυλιανίδη. Εστρεψε, λοιπόν, τις ψήφους στον Φερχάτ για να μη βγει ο χριστιανός Χαρίτου…», υποστήριζε Νεοδημοκράτης που γνωρίζει άριστα το εκλογικό παιχνίδι στη Ροδόπη.

«Εμφύλιος»

Ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε ανοιχτά την επομένη της ψηφοφορίας, που ανέδειξε πρώτο τον δικηγόρο Οζγκιούρ Φερχάτ, πρόσωπο με καλή εικόνα στη μουσουλμανική κοινωνία, έναντι του τέως βουλευτή του κόμματος Τάκη Χαρίτου, δραστήριου στελέχους με ισχυρό πολιτικό προφίλ και διεισδυτικότητα τόσο στους χριστιανούς όσο και τους μουσουλμάνους.

Η κόντρα σοβούσε υπογείως από καιρό. Υπήρξαν καταγγελίες από μερίδα στελεχών που υποστήριξαν δημόσια ότι ο βουλευτής τους βγήκε με πριμοδότηση του προξενείου.

«Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει σε βάθος συζήτηση για το τι διαμείβεται εδώ στην περιοχή. Ποτέ δεν υπήρξε από την πλευρά μας αποδοχή και νομιμοποίηση αυτού του είδους παρεμβατικότητας στο παρελθόν. Και άλλη φορά εξελέγησαν βουλευτές, αλλά δεν υπήρξε αυτή η αποδοχή και η νομιμοποίηση της ωμής παρέμβασης. Εδώ και τρία χρόνια είχε οργανωθεί η προεκλογική εκστρατεία του συγκεκριμένου υποψηφίου από αυτές τις δομές, τους μηχανισμούς. Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά. Ο χώρος μας απευθυνόταν κυρίως στη βάση αρχών, προγράμματος και αξιών. Με βάση αυτές πορευόταν. Τώρα αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα», είπε στην «Κ» πηγή προσκείμενη στους αντιδρώντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Φερχάτ μιλώντας στην «Κ» δίνει τη δική του εκδοχή. «Προφανώς στο όνομα της υποβάθμισης του γεγονότος και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και του εκλογικού σώματος κάποιοι καταφέρονται με κιτρινισμό και άστοχες δηλώσεις, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ρήγματος, αρνητικού κλίματος και εκλογικών απωλειών, με απώτερο σκοπό να βλάψουν το κόμμα και κυρίως να προκαλέσουν διχασμό εντός της κοινωνίας. Η τοπική κοινωνία, όμως, μαθημένη σε τέτοιου είδους επιφανειακά τεχνάσματα αναγνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα και την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία επικράτηση αποτελεί και εχέγγυο για τη γενική πολιτική ανάκαμψη που επιχειρούμε σε ολόκληρη τη χώρα. Οσον αφορά τη σχέση μειονότητας και Αριστεράς, ανέκαθεν το πρόγραμμα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη μεγάλη επιρροή και αποδοχή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, θεωρούνταν πιο ελκυστικό από τον κόσμο της μειονότητας και η ψήφος της μειονότητας έδινε μεγάλα ποσοστά σε εμάς, πράγμα το οποίο αποτυπώθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου με το ιστορικό ρεκόρ ψήφων στο δικό μου όνομα. Επίσης αποτυπώθηκαν και τα πολύπλευρα άλυτα ζητήματα της περιοχής για τα οποία ο λαός επέλεξε έναν νέο εκπρόσωπο με διαφορετική προσέγγιση των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων».

Ο πολιτικά επικηρυγμένος από το προξενείο επανεκλεγείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας στην «Κ» σχολίασε το αποτέλεσμα με παραφρασμένο κάπως τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου: «και τι δεν έκαναν για να με θάψουν, όμως ξέχασαν πως ήμουν σπόρος».

Πλην της μειονοτικής ψήφου, η Ν.Δ. θα πρέπει να ασφαλίσει και τη δεξιά της παρυφή, όπου εμφάνισε διαρροές στη Ροδόπη. Η Ελληνική Λύση συγκέντρωσε 2.500 ψήφους και η Νίκη 1.100.

«Το αποτέλεσμα της τελευταίας αναμέτρησης αποδεικνύει σαφώς ότι το ροζ χρώμα δεν έχει απλά ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο, αλλά και άλλες διαστάσεις που πρέπει κάποτε να αναλυθούν. Εμείς πάντως στη Θράκη χρόνια τώρα δίνουμε πολυεπίπεδη μάχη που δυστυχώς δεν φαίνεται. Υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά, όχι μόνο το παραταξιακό, αλλά και το εθνικό συμφέρον, αγωνιζόμενοι ακατάπαυστα για την προστασία της ανοιχτής κοινωνίας που οικοδομήσαμε, από ξένες παρεμβάσεις που προσπαθούν να μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω», σχολίασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή