Εκλογές 2023 – Ν.Δ.: Στόχος οι ψήφοι του Μαΐου

Εκλογές 2023 – Ν.Δ.: Στόχος οι ψήφοι του Μαΐου

Εάν διατηρήσει τα «κεκτημένα», η Ν.Δ. θα διασφαλίσει την αυτοδυναμία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να άλλαξε το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον τρόπο με τον οποίο κινείται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται –και έτσι είναι– πως η κεντρική στρατηγική δεν αλλάζει, καθώς αυτή ήταν που πέτυχε το σημαντικό αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου. Η προσεκτικότερη, ωστόσο, παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο κινείται ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πως υπάρχουν λεπτομέρειες που έχουν αλλάξει. Αρχικά, όσον αφορά τις περιοδείες του και τον τρόπο με τον οποίο παίρνει «πάνω του» τον προεκλογικό αγώνα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται ακριβώς όπως στις πρώτες εκλογές.

Ούτως ή άλλως η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα προσωποκεντρική εξαρχής, καθώς όλες οι ποιοτικές έρευνες έδειχναν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλεονεκτεί έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους τομείς. Η ίδια τακτική συνεχίζεται και σήμερα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζει με την ίδια ένταση αλλά και την ίδια συχνότητα τις περιοδείες του, ενώ στο μενού περιλαμβάνονται και πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, στην ίδια λογική που τις είδαμε και πριν από τις 21 Μαΐου. Παρουσία, δηλαδή, σε πολλές μη πολιτικές εκπομπές με χαλαρό περιεχόμενο, όπως η χθεσινή στο πρωινό του Mega.

Υπάρχουν όμως και τομείς που έχει γίνει μετατόπιση. Για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης πριν από τις 21 Μαΐου έκανε αναπόφευκτα αρκετές αναφορές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς μέσα στη στρατηγική ήταν και η αποδόμηση των βασικών αντιπάλων του. Το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών ήταν τόσο εμφατικό, που αναπόφευκτα ασχολείται περισσότερο με το δικό του κόμμα και το πώς θα πείσει όλους όσοι πήγαν στην κάλπη στις 21 Μαΐου να το επαναλάβουν, παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τις αναφορές στα δύο κόμματα να είναι πλέον με το σταγονόμετρο.

Ο κ. Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις νέες κάλπες έχει περιορίσει τις αναφορές του σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια λογική στην εκλογική συμπεριφορά του τέως πρωθυπουργού αποτυπώνεται η ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς η παράσταση νίκης έχει οριστικά κριθεί και το διακύβευμα είναι μόνο η επίτευξη της αυτοδυναμίας και του εύρους που θα έχει. «Η διαφορά των 21 μονάδων αναπόφευκτα δίνει έναν διαφορετικό αέρα, χωρίς αυτός να συνοδεύεται από την παραμικρή αλαζονεία», λέει στην «Κ» «γαλάζιο» στέλεχος.

Η ερμηνεία

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, διαφορά μεταξύ του «πρώτου γύρου» των εκλογών και της τρέχουσας εκλογικής διαδικασίας, είναι πως υπάρχει πλέον ένα καταγεγραμμένο αποτέλεσμα, το οποίο αποτυπώνει την τάση της κοινωνίας. Στην Πειραιώς ο τρόπος που διαβάζουν το αποτέλεσμα είναι αποκρυσταλλωμένος: θεωρούν πως η κάλπη της 21ης Μαΐου αποτελεί στρατηγική ήττα του λαϊκισμού και σαφή εντολή για «φυγή προς τα εμπρός». Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν την επόμενη τετραετία. Ο κ. Μητσοτάκης και στη χθεσινή παρουσία του στο πρωινό του Mega επανέλαβε δύο φορές το μεγάλο στοίχημα των μεταρρυθμίσεων.

Οσον αφορά τα πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων του, στην Πειραιώς εστιάζουν στην αξιοπιστία και την τήρηση των υποσχέσεων κατά τη διάρκεια της τετραετίας. «Αυτή είναι ίσως η βασικότερη διαφορά που συνετέλεσε στο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου», λέει στην «Κ» «γαλάζια» πηγή. Πρόσθετε, δε, πως πρόβλημα αξιοπιστίας δεν έχει μόνον ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας «ακοστολόγητες» όλες τις προτάσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή