Ν.Δ.: Το παρασκήνιο της «κόκκινης κάρτας» στον Πνευματικό

Ν.Δ.: Το παρασκήνιο της «κόκκινης κάρτας» στον Πνευματικό

Η απόφαση για καρατόμηση του κ. Πνευματικού ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ειλημμένη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήδη από προχθές, την ημέρα της εντελώς απαράδεκτης δήλωσης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Να θέσει εκτός μάχης τον Σπύρο Πνευματικό αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τοποθέτηση του υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας για τους καρκινοπαθείς που προκάλεσε σάλο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας χθες στην Αιδηψό, ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα. Επειδή τα ψηφοδέλτια είναι κατατεθειμένα και δεν μπορεί το όνομά του να βρεθεί εκτός λίστας, ο κ. Πνευματικός εφόσον εκλεγεί βουλευτής (στις 21 Μαΐου δεν εξελέγη) τότε θα αποσυρθεί και θα παραδώσει την έδρα. Με βάση πάντως τις προβλέψεις της ενισχυμένης αναλογικής, το πιθανότερο σενάριο είναι η Ν.Δ. να βγάλει και πάλι δύο έδρες στον νομό και ούτως ή άλλως να μην εκλεγεί ο κ. Πνευματικός ως τρίτος βουλευτής. «Ενα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευθώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειλημμένη απόφαση

Η απόφαση για καρατόμηση του κ. Πνευματικού ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ειλημμένη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήδη από προχθές, την ημέρα της εντελώς απαράδεκτης δήλωσης. Η ανακοίνωσή της ωστόσο καθορίστηκε από το γεγονός της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. στην Εύβοια, καθώς θεωρήθηκε πολύ καλύτερο η απόσυρση του κ. Πνευματικού να γίνει από τον νομό που πολιτεύεται, κάτι που ενισχύει το μήνυμα που εκπέμφθηκε. Οι ίδιες πηγές λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν πραγματικά έξαλλος με την εκτός τόπου και χρόνου δήλωση του στελέχους του, καθώς αφορούσε τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, που αποτελεί σχεδόν τον μοναδικό τομέα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ο κ. Πνευματικός, λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου του κόμματος, με ανάρτησή του ζήτησε συγγνώμη. «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της Ν.Δ. αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», ανέφερε.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευθώ την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την καρκινοπαθή Ρεγγίνα Μακέδου, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Ο κ. Μητσοτάκης μου είπε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε τέτοιες δηλώσεις, ότι είδε το βίντεό μου και ότι λυπάται που τόσοι άνθρωποι με καρκίνο ένιωσαν άσχημα».

Η δήλωση

Ολα ξεκίνησαν από τη δήλωση του κ. Πνευματικού που έθεσε την παράμετρο του κόστους για τους καρκινοπαθείς: «Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει; Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει. Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μια πράξη κτλ. Οταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικανικό σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν, και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Αρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο». Λίγο αργότερα και έπειτα από τηλεφώνημα από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη, είχε αναγκαστεί να αναδιπλωθεί, ζητώντας την πρώτη συγγνώμη. «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας», έγραψε. Χθες, με την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη έπεσαν και οι τίτλοι τέλους στην υπόθεση.