Το πάρκινγκ, η Ιερά Μονή και η Νίκη – Ο κοινός παρονομαστής στη Θεσσαλονίκη

Το πάρκινγκ, η Ιερά Μονή και η Νίκη – Ο κοινός παρονομαστής στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία που φέρεται να συνδέουν την Ι.Μ. Φιλοθέου με το κόμμα Νίκη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νήμα που φέρεται να συνδέει το κίνημα Νίκη με την Ιερά Μονή Φιλοθέου οδηγεί στην οδό Μακένζι Κινγκ 12, όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια διεύθυνση έχουν δηλώσει ως έδρα και εταιρείες που έχουν συνδεθεί με τη διαχείριση του εκατοντάδων θέσεων υπόγειου πάρκινγκ στο εμπορικό κέντρο Πλατεία. Το κτίριο της Μακένζι Κινγκ, ιδιοκτήτης του οποίου φέρεται να είναι η αγιορείτικη μονή, είχε δηλώσει ως έδρα και μια επιχείρηση στην οποία φαίνεται να ήταν εταίρος υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη με τη Νίκη στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου.

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,92% στις 21 Μαΐου, το κίνημα Νίκη παραλίγο να εισέλθει στη Βουλή. Η εκλογική επίδοση του πρωτοεμφανιζόμενου κόμματος αποτέλεσε είδηση, καθώς είχε περάσει απαρατήρητο το προηγούμενο διάστημα από τα δημοσκοπικά ραντάρ. Επί μήνες είχε κατορθώσει να οικοδομήσει την εκλογική του βάση αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις υποψηφίων του με ιερείς, ναούς και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα. Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, είχε τη μεγαλύτερη απήχηση σε ψηφοφόρους της Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά του στην Πιερία, στην Πέλλα και στο Κιλκίς. Πηγές από το Αγιον Ορος ανέφεραν στην «Κ» ότι φαίνεται να υπάρχει ιδεολογική συνάφεια του κόμματος με τις αποκαλούμενες και ως «φιλοθεΐτικες μονές», στις οποίες αποδίδεται φιλορωσικό πρόσημο. Ενα από τα ζητήματα στο οποίο εντοπίζονται οι κοινές τους θέσεις είναι και η αρνητική στάση τους απέναντι στην πανδημία COVID-19 και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στα τέλη του περασμένου μήνα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους ότι το μοναστήρι δεν ασχολείται με τις εθνικές εκλογές και πως δεν υπάρχει «ρόλος» της Μόσχας στα εσωτερικά του. «Επισημαίνουμε ότι είναι δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία», σημείωσαν και προσκάλεσαν όλους τους πολιτικούς «που πρεσβεύουν το χριστιανορθόδοξο δόγμα» να επισκεφθούν το μοναστήρι προκειμένου «να λάβουν την ευλογία της Παναγίας». Ακόμη αποκάλεσαν ως συκοφαντίες και ύβρεις τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε υποστήριξη της Νίκης από την Ιερά Μονή Φιλοθέου και τα οποία είχαν επισημάνει ως σχετικό συνεκτικό στοιχείο τη συμμετοχή του αδελφού του ηγουμένου της μονής στα ψηφοδέλτια του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Κοινός παρονομαστής, το κτίριο στην οδό Μακένζι Κινγκ 12 στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης του οποίου είναι η αγιορείτικη μονή.

Η ταύτιση στις διευθύνσεις

Την άνοιξη του 2005 η Ιερά Μονή Φιλοθέου αγόρασε από την εταιρεία ΓΕΚΑ Α.Ε. ένα υπόγειο πάρκινγκ άνω των 400 θέσεων στο εμπορικό κέντρο Πλατεία, στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η σύσταση μιας μονοπρόσωπης εταιρείας με βασικό σκοπό τη λειτουργία του πάρκινγκ. Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», μοναδικός εταίρος της ήταν ένας έμπορος, ο οποίος παράλληλα φέρεται να ήταν νόμιμος διαχειριστής των περιουσιακών στοιχείων της μονής.

Τον Ιανουάριο του 2009 συστάθηκε, με έδρα την οδό Μακένζι Κινγκ 12, άλλη εταιρεία, στην οποία αργότερα μεταβιβάστηκαν τα μερίδια της μονοπρόσωπης ΕΠΕ που είχε αναλάβει τη λειτουργία του πάρκινγκ. Μια γυναίκα που εμφανίζεται να μετέχει στη σύνθεση αυτής της εταιρείας ίδρυσε το 2014, με έδρα το ίδιο κτίριο στη Μακένζι Κινγκ, άλλη εταιρεία με βασικό αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο υπολογιστών. Στην ανακοίνωση σύστασης αναφέρεται ως μέλος της επιχείρησης και ένας μετέπειτα υποψήφιος βουλευτής με τη Νίκη στη Θεσσαλονίκη. Στο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος δηλώνει ως επάγγελμα μηχανικός δικτύων και αναφέρει ότι υπήρξε σχεδιαστής συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης θέσεων πάρκινγκ. Στο ίδιο κτίριο της Μακένζι Κινγκ λειτουργεί σήμερα τα γραφεία του και το κόμμα Νίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή