Τσίπρας από Μαξίμου για Ροδόπη: Μείζον θεσμικό και εθνικό ζήτημα – Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της ΕΥΠ

Τσίπρας από Μαξίμου για Ροδόπη: Μείζον θεσμικό και εθνικό ζήτημα – Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της ΕΥΠ

«Πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει οι δηλώσεις Μπακογιάννη», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε, στις 9:30 το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στον απόηχο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της Ροδόπης. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σε δηλώσεις του ότι «ήθελε να εκφράσει την έντονη ανησυχία για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα, στην προεκλογική αντιπαράθεση, το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι εγείρεται πια μείζον ζήτημα θεσμικό, αλλά και εθνικό». 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι εξέφρασε την «ανησυχία του για τη στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μια πρακτική που διχάζει την τοπική κοινωνία, πολώνει και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει ήδη την Αγκυρα να τρίβει τα χέρια της», σχολίασε. 

«Εξέφρασα, επίσης, την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου για τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιείται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες, που διαρρέονται σε ΜΜΕ φιλικά προς τη Ν.Δ., προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Και, όπως ξέρετε, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της ΕΥΠ, μιας ΕΥΠ που τα προηγούμενα 4 χρόνια μετατράπηκε σε μια υπηρεσία αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της στενής εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Με παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων, υπουργών, ακόμα και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Και τώρα, αυτή την ΕΥΠ δεν διστάζει να την εργαλειοποιεί στον προεκλογικό αγώνα. Και αυτό, κατά την άποψή μας, είναι απαράδεκτο, είναι άθλιο, είναι εθνικά επιζήμιο», σημείωσε. 


Ακολούθως, τόνισε στις δηλώσεις του ότι «εξέφρασε την ανησυχία γι’ αυτή την τακτική του ωμού εκβιασμού και της στοχοποίησης». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μειονότητα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με στοχοποίηση ούτε με διχασμό. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα μέσω της θωράκισης και της ενίσχυσης της ισονομίας και της ισοπολιτείας στη Θράκη. Μέσα από τις αποφάσεις που από κοινού λάβαμε στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2020». 

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για ένα θέμα «που αφορά κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε πολίτη». «Αυτός ο ωμός εκβιασμός ότι “αν δεν μας ψηφίσετε θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα 4 χρόνια”, δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα. Εγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες, για να περάσει αυτό το μήνυμα σε κάθε σπίτι, σε κάθε Ελληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα».

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει: όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης είναι αντίθετος με αυτή την απόλυτη και ανεξέλεγκτη κομματική και οικογενειακή εξουσία, στο απώτερο μέλλον θα βρίσκεται στο στόχαστρο». 

Και έστειλε το μήνυμα ότι «τόσο εγώ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., απέναντι σε αυτό το ανατριχιαστικό μήνυμα -εις βάρος της Δημοκρατίας- θα σταθούμε απέναντι. Θα είμαστε εγγυητές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας. Θα σταθούμε απέναντι, όρθιοι, ώστε να μην περάσει ο φόβος σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη. Η Ελλάδα έχει ισχυρή Δημοκρατία. Θα παραμείνει ισχυρή Δημοκρατία». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT