Εκλογές 2023: Σύγκρουση διαρκείας για τη Ροδόπη

Εκλογές 2023: Σύγκρουση διαρκείας για τη Ροδόπη

Η Ν.Δ. κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι γνώριζε για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκληρές εκατέρωθεν τοποθετήσεις το θέμα της Ροδόπης συντηρείται ψηλά στην προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς από την πλευρά της Ν.Δ. εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για απουσία αντίδρασης σε στοιχεία που υποδεικνύουν παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, ενώ από την πλευρά της Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα. Την αντιπαράθεση τροφοδότησε περαιτέρω η πρωτοβουλία του κ. Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει για το θέμα συνάντηση από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., Ακη Σκέρτσο, να τον εγκαλεί για «πολιτική απρέπεια» και προσπάθεια «να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ζήτημα «που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς εθνικούς κινδύνους». Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανησυχία, προβληματισμός για τον τρόπο που εργαλειοποιείται η ΕΥΠ με στοχευμένες πληροφορίες που διαρρέονται σε μέσα ενημέρωσης φιλικά προς τη Ν.Δ. για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ηδη η Τουρκία τρίβει τα χέρια της».

Ο κ. Σκέρτσος επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «εθνική εξαίρεση» και επισήμανε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «ο κ. Τσίπρας είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως και αρμοδίως, από την ΕΥΠ δηλαδή, πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου για το τι συνέβαινε. Επέλεξε να αγνοήσει τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν και δείχνουν σαφή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές». Οπως είπε, «ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έλαβε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης που λαμβάνει από την ΕΥΠ στοιχεία τα οποία έδειχναν εμπλοκή του προξενείου στα εσωτερικά μας θέματα. Και έκρινε ότι αυτή την ενημέρωση έπρεπε να τη λάβει ο κ. Τσίπρας». Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «επέλεξε να μην ακούσει καν τις φωνές από το εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του».

Τρία ερωτήματα

Από την πλευρά της Ν.Δ. θέτουν τρία ερωτήματα, τα οποία, όπως είπε και ο κ. Σκέρτσος, παραμένουν αναπάντητα: προς τους δύο υποψηφίους γιατί δεν παίρνουν θέση αν εκπροσωπούν τη μουσουλμανική ή τη δήθεν «τουρκική» μειονότητα, προς τον ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητούν τα μηνύματα που δείχνουν την ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου, και προς τον κ. Τσίπρα αν διαψεύδει ότι έχει λάβει ενημέρωση πριν από τις εκλογές, με υλικό που τεκμηριώνει ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται από το τουρκικό προξενείο.

«Πολιτική απρέπεια» χαρακτήρισε ο κ. Σκέρτσος την επίσκεψη Τσίπρα στον Σαρμά – Για επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα κάνει λόγο η Κουμουνδούρου.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απάντησε στον κ. Σκέρτσο κατηγορώντας τον ότι νεκρανέστησε «τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων». Αναφερόμενη στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό έκανε λόγο για «αυτονόητη συνάντηση σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα».

Ο κ. Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Nίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο θέμα υπογράμμισε (Mega) ότι δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για «τουρκική» μειονότητα. «Οποιος την αμφισβητεί, λειτουργεί εις βάρος της πατρίδας μας», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «γιατί δεν ψήφισε τον νόμο για την αλλαγή μουφτή πέρυσι το καλοκαίρι» και κατηγόρησε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ότι μίλησε στη Θράκη «ως πολιτευτής της Δεξιάς του ’60».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αλλά και για διαχρονική δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων από όλα τα αστικά κόμματα.

«Αυστηρή πολιτική ουδετερότητα για την κυβέρνηση»

Την «αυστηρή πολιτική ουδετερότητα» της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, όπως αυτά καθορίζονται από το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, υπογράμμισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς. Σε δήλωσή του προς το υπουργικό συμβούλιο έκανε έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο ζήτημα των εκλογών, στον απόηχο της συνάντησης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της Ροδόπης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται και εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας διάδοσης ιδεών και πληροφοριών, την ελευθερία της εκτίμησης των γεγονότων και της συναγωγής από αυτά συμπερασμάτων. Σε αυτό δεν μπορεί να επέμβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ακόμη και στον προεκλογικό αγώνα. Κι εδώ να θυμίσω ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η ελευθερία εκφράσεως, ειδικά στις περιόδους τις προεκλογικές καλύπτει και εκφράσεις, καλύπτει και ιδέες, καλύπτει και πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμη και να σοκάρουν. Αυτό είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και αυτό οφείλουμε να το δεχτούμε», είπε ο κ. Σαρμάς.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «η ελληνική πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Ελληνες, χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Ολοι οι Ελληνες ως μέλη της δημοκρατικής μας πατρίδας, κατανοώντας, όμως, τις απαιτήσεις που μας επιβάλλονται από την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που εξέθεσα στο πρώτο σκέλος της δήλωσής μας, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για τη συνεργασία στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης. Ευχαρίστησε, επίσης, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας και τα στελέχη των αστυνομικών και των ενόπλων δυνάμεων για την προσπάθεια που καταβάλλεται για να αποτραπεί η αντικανονική είσοδος αλλοδαπών στη χώρα.

Το μήνυμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Τρεις ρυθμίσεις

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο απασχόλησε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τρεις ρυθμίσεις, που όπως είπε ο κ. Σαρμάς, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προτείνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η πρώτη ρύθμιση αφορά την παράταση μέχρι τρεις μήνες της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, η οποία λήγει στις 18 Ιουνίου.

Η δεύτερη αφορά την παράταση μέχρι τα τέλη Αυγούστου της υπηρεσίας 92 γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι υπηρετούν παρότι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και θα υπηρετούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τέλος, η τρίτη ρύθμιση αφορά την προμήθεια αντιιικού φαρμάκου για ασθενείς με COVID-19, καθώς η πορεία της πανδημίας δεν ήταν αυτή που αναμενόταν και έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή