Μητσοτάκης: Με έξι γυναίκες το νέο υπουργικό

Μητσοτάκης: Με έξι γυναίκες το νέο υπουργικό

Οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη, εάν η Ν.Δ. επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαρακτηριστικά της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον η Ν.Δ. είναι εκ νέου νικήτρια των εκλογών, έχει περιγράψει σε ουκ ολίγες συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενα από αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει αναγνωρίσει πως έλειπε την πρώτη τετραετία είναι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην κυβέρνηση.

«Εχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε πολύ περισσότερες γυναίκες», είπε σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ., δίνοντας ξανά το στίγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται να έχει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο τουλάχιστον έξι γυναίκες υπουργούς από μόλις δύο, τη Νίκη Κεραμέως και τη Λίνα Μενδώνη, που είχε την τετραετία που μας πέρασε, κάτι που συνιστά τριπλασιασμό της γυναικείας παρουσίας. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένος θα είναι και ο αριθμός των υφυπουργών γένους θηλυκού.

Η συντονισμένη προσπάθεια εκλογής περισσότερων γυναικών, στην οποία επιδόθηκαν όλα τα κόμματα, στέφθηκε με μερική επιτυχία, καθώς από τις 62 που είχαν εκλεγεί το 2019, στις εκλογές της 21ης Μαΐου εξελέγησαν 71 και είναι βέβαιο πως ο αριθμός θα ανέβει κι άλλο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η Ν.Δ. κατάφερε να ανεβάσει τον αριθμό από 23 σε 29, εκλέγοντας έξι περισσότερες.

Οι 29 χωρίζονται ως εξής: εννέα έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν μέλη υπουργικού συμβουλίου. Είναι η Σοφία Βούλτεψη που εκλέχθηκε στα Νότια της Αθήνας, η Νίκη Κεραμέως που εκλέγεται στα Βόρεια, η Ολγα Κεφαλογιάννη από την Α΄ Αθήνας, η Ζέτα Μακρή από τη Μαγνησία, η Δόμνα Μιχαηλίδου από την Α΄ Πειραιά, η Ζωή Ράπτη επίσης από τα Βόρεια της Αθήνας και η Μαρία Συρεγγέλα από τα Δυτικά, που μπορεί να είναι νεοεκλεγείσα, αλλά έχει διατελέσει ήδη υφυπουργός Εργασίας. Ακόμη, η πρωτεύσασα Σοφία Ζαχαράκη από την Ανατολική Αττική και η Ντόρα Μπακογιάννη που εκλέγεται στα Χανιά.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια δεκάδα που επανεκλέγεται στα βουλευτικά έδρανα, αλλά δεν έχει πάρει ποτέ υπουργείο. Είναι η Χριστίνα Αλεξοπούλου από την Αχαΐα, η Μαρία Αντωνίου από την Καστοριά, η Διονυσία Αυγερινοπούλου από την Ηλεία, η Αννα Ευθυμίου από την Α΄ Θεσσαλονίκης, η Μίκα Ιατρίδη από τα Δωδεκάνησα, η Αννα Καραμανλή από τα Νότια της Αθήνας, η Φωτεινή Πιπιλή από την Α΄ Αθήνας, η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου από την Πιερία, η Κατερίνα Μονογυιού από τις Κυκλάδες και η Ελενα Ράπτη από την Α΄ Θεσσαλονίκης.

Η δεξαμενή της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τα σενάρια για έκπληξη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Και, τέλος, έχουμε επίσης δέκα νεοεκλεγείσες. Είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη από το Επικρατείας, η Σέβη Βολουδάκη από τα Χανιά και η Ιωάννα Γκελεστάθη από τα Νότια της Αθήνας. Στα Ανατολικά εκλέγονται η Κατερίνα Κατσανδρή και η Βασιλική Κόλλια. Η Αρια Αγάτσα στα Βόρεια και η Ιωάννα Λυτρίβη, η Μαρία Χατζηιωαννίδου και η Μαρία Πολύζου από το Επικρατείας και η Τζίνα Οικονόμου από την Ευρυτανία.

Εξωκοινοβουλευτικές

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τη Ν.Δ. να αυξάνει τις έδρες της από 146 σε πάνω από 160, είναι βέβαιο πως ο αριθμός των «γαλάζιων» γυναικών που θα είναι στη Βουλή θα ανέβει κι άλλο, αυξάνοντας το εύρος επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως έχει προαναγγείλει πως η σύνθεση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και να «μπορεί να γίνει η δουλειά».

Αυτό αφήνει παράθυρο για αξιοποίηση και γυναικών εκτός Βουλής.

Ηδη ακούγεται ένα όνομα που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και συνιστά «δύο σε ένα», καθώς είναι και γυναίκα και αποτελεί άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου, ενώ στις σκέψεις υπάρχουν και ονόματα πετυχημένων γενικών γραμματέων που μπορούν να αναβαθμιστούν σε θέσεις υφυπουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή