Εκλογές 2023: Και δεύτερος γύρος σύγκρουσης για Ροδόπη

Εκλογές 2023: Και δεύτερος γύρος σύγκρουσης για Ροδόπη

Νέο επεισόδιο στην πολιτική αντιπαράθεση για τη Ροδόπη πυροδότησε χθες η απόσυρση του υποψηφίου της Ν.Δ., Μουσταφά Κατραντζή, από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των υποψηφιοτήτων στη Ροδόπη εξακολουθεί να τροφοδοτεί με υψηλούς τόνους την προεκλογική αντιπαράθεση, λίγες ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Η ανακοίνωση, χθες, του υποψήφιου βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή, ότι αποσύρεται από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου «προκειμένου να μη διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή», προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, νέες αντιδράσεις. Η ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο της δήλωσης του κ. Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής σε «σαφή αναφορά» στο έγγραφο της ΕΥΠ για τον υποψήφιο της Ν.Δ. «Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για «στρατευμένο στα σχέδια της Αγκυρας και του τουρκικού προξενείου», είπε.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, έσπευσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τονίσει ότι η παραίτηση του κ. Κατραντζή καταδεικνύει τη διαφορά του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στις λίστες του και την επομένη των εκλογών μπορεί να κάθονται στα έδρανα της Βουλής, μπορούν να μας πουν επιτέλους τι και ποιον εκπροσωπούν;».

Από τη Ν.Δ. εμπλουτίζουν τα ερωτήματα σε σχέση με τους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση προχθεσινού φωτογραφικού στιγμιοτύπου: «Η φωτογραφία του κ. Ζεϊμπέκ σε εκδήλωση της ψευδο-μουφτείας κάτω από πανό που αναγράφει “τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης” λέει όσα ο ίδιος και ο κ. Φερχάτ αρνούνται να πουν», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι είναι λάθος η εκ των υστέρων απόσυρση του υποψηφίου της Ν.Δ. Οπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης «γνώριζε εδώ κι ένα μήνα πως στο έγγραφο της ΕΥΠ ο δικός του υποψήφιος αναφερόταν “στρατευμένος” στην Αγκυρα». Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας».

Απόσυρση του «γαλάζιου» Μ. Κατραντζή, που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αναφερόταν και αυτός στο έγγραφο της ΕΥΠ – Ερωτήματα Σκέρτσου προς Κουμουνδούρου.

Πάντως, από την πλευρά της Ν.Δ. δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτής της αναφοράς στο επίμαχο έγγραφο. Ο κ. Σκέρτσος, πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο κ. Κατραντζής εμπλέκεται αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς λόγο, διότι πρόκειται για έναν υποψήφιο ο οποίος δεν έχει λάβει τη στήριξη του τουρκικού προξενείου και ο οποίος δεν εξελέγη. Δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Βουλή».

Η Χαριλάου Τρικούπη

Στην αντιπαράθεση παρενέβη χθες και η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στην εκδήλωση της ψευδο-μουφτείας, όπου φωτογραφήθηκε ο κ. Ζεϊμπέκ, φέρεται να ήταν παρών και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση, στο μουσουλμανικό έθιμο Χατίμ, στην ανάγνωση του Κορανίου από εφήβους, προσκαλούνται και χριστιανοί αιρετοί που παραμένουν έξω από το τζαμί. Προσέθεταν, δε, ότι ο κ. Μπαράν έχει δηλώσει ότι σέβεται ανεπιφύλακτα το ελληνικό Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία που ρυθμίζει τον θεσμό της μουφτείας, καθώς και ότι «η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την ελληνική πολιτεία, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα». Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι δεν θα γίνουν ανεκτοί επιχειρούμενοι συμψηφισμοί με υποψηφίους που σχετίζονται με τη δράση του τουρκικού προξενείου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε ανακοίνωσή της η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καταγγέλλει τις πολιτικές δυνάμεις που, όπως αναφέρει, αρνούνται «να αναγνωρίσουν τον τουρκικό χαρακτήρα της συντριπτικά μεγαλύτερης αριθμητικά μερίδας της μειονότητας της Θράκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή