Εκλογές 2023: Ποιοι και πού ψηφίζουν τους μικρούς

Εκλογές 2023: Ποιοι και πού ψηφίζουν τους μικρούς

Η δεξαμενή για Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, Σπαρτιάτες

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία μικρά κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. και δύο στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος διεκδικούν με μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα την είσοδό τους στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης είναι κυρίως άνδρες στην ηλικιακή ομάδα 25-34.

Η Νίκη έχει μεγαλύτερη επιρροή στις ηλικίες 35-54, εξίσου σε άνδρες και γυναίκες.

Η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζεται περισσότερο από γυναίκες ηλικίας 17-24 ετών και το ΜέΡΑ25 εξίσου από άνδρες και γυναίκες στο ηλικιακό φάσμα 25-34. Ανδρες είναι οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών

Οι ψηφοφόροι στο δεξιό άκρο

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Εάν το πολιτικό σκηνικό όσον αφορά τα τρία πρώτα κόμματα είναι σε γενικές γραμμές παγιωμένο, δεν ισχύει το ίδιο για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα στoν χώρο δεξιά της Ν.Δ., που μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς τρία κόμματα, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, κινούνται άλλα λίγο πιο πάνω, άλλα λίγο πιο κάτω από το όριο του 3%.

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες ομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στα «κόμματα και κομματίδια» δεξιά της Ν.Δ., καλώντας τους πολίτες να μην τα εμπιστευθούν. Ποιοι είναι όμως αυτοί που τα ψηφίζουν; Η «Κ» καταγράφει το προφίλ των δεξιών κομμάτων, όπως αυτό μετρήθηκε από έρευνες που διενεργήθηκαν την ημέρα των εκλογών. Το ίδιο ισχύει για τα κόμματα του αριστερού φάσματος.

Εκλογές 2023: Ποιοι και πού ψηφίζουν τους μικρούς-1

Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου ψηφίζεται περισσότερο από άνδρες. Από 100 άνδρες στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 5,6% δηλώνει πως ψηφίζει Ελλ. Λύση, ποσοστό που πέφτει στις γυναίκες στο 3,5%. Η δύναμη πυρός της είναι οι ηλικίες 25-34, με ποσοστό 5,1% επί του συνόλου. Στις ηλικίες 17-24 την ψηφίζει ένα 4,6%, ενώ στους 35-54 το ποσοστό είναι 4,7%. Στις ηλικίες 55 και άνω την προτιμά το 4,4%, καταγράφοντας μια ισορροπημένη ηλικιακή κατανομή.

Οσον αφορά τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά, είναι αξιοσημείωτο πως στην πρώτη δεκάδα είναι έξι εκλογικά τμήματα των Αχαρνών με έντονο το στοιχείo των παλιννοστούντων. Αναλυτικά, το υψηλότερο ποσοστό το πήρε στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής με 34,3%. Επονται δύο εκλογικά τμήματα στις Αχαρνές της Αν. Αττικής με 30,2% και 29%.

Το επόμενο υψηλό ποσοστό είναι στον Χανιώτη της Χαλκιδικής με 28,5%. Ακολουθεί και πάλι το Μενίδι, όπου σε εκλογικό τμήμα έλαβε 26,5%, και εκλογικό τμήμα στη Μενεμένη, στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με 26,2%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τρία τμήματα των Αχαρνών με 26,1%, 25,3% και 24,2% και στη 10η θέση είναι η δημοτική ενότητα Πόρπης στη Ροδόπη με 24,2%.

Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου ψηφίζεται περισσότερο από άνδρες – Το υψηλότερο ποσοστό της Νίκης καταγράφεται στις ηλικίες 35-54.

Το κόμμα του Δημ. Νατσιού, με τη μεγάλη επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα και την προβολή του θρησκευτικού συναισθήματος, παρουσιάζει ίδια δύναμη σε άνδρες και γυναίκες (2,3%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο target group 17-24 έχει 2,2%, ποσοστό που παραμένει ίδιο στους 25-34. Το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζει στις ηλικίες 35-54 με 3,1%, ενώ πέφτει κατακόρυφα στους 55 και άνω (1,7%), κάτι που μοιάζει οξύμωρο, αλλά έχει εξήγηση: η Νίκη δεν προβάλλεται στις τηλεοράσεις, που είναι το κατεξοχήν μέσο από το οποίο ενημερώνονται οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Οσον αφορά τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά, κυριαρχεί η Βόρεια Ελλάδα. Η αναλυτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων ανά δημοτική ενότητα, που παρουσιάζει πρώτη φορά η «Κ», αποκαλύπτει πως υπάρχουν χωριά που έδωσαν πολύ μεγάλα ποσοστά στη Νίκη. Η Μεσορόπη Καβάλας είναι το Νο 1, όπου η Νίκη έλαβε 27,3%. Στο Μοσχοχώρι Κατερίνης 26,8%, στη Νεοκαισάρεια Κατερίνης 20,55%, στην Πετρανά Κοζάνης 19,2%, στη Θεόπετρα Τρικάλων 17,7%, στη Σιταριά Φλωρίνης 17,3%, στον Στανό Χαλκιδικής 17,1%, στα Λακώματα Χαλκιδικής 16,4%, στον Αγιο Αντώνιο στη Θέρμη 16,2% και σε εκλογικό διαμέρισμα της Κατερίνης 16,2%.

Οι Σπαρτιάτες δεν είχαν καταγραφεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά έπειτα από tweet υποστήριξης από τον Ηλ. Κασιδιάρη. Πρόκειται για κόμμα «ανδρών», καθώς το επιλέγουν 4% άνδρες και μόλις 1% γυναίκες. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, δείχνει να έχει άμεση σύνδεση με τους παλιούς ψηφοφόρους της Χ.Α., σε Βορρά και Πελοπόννησο.

Οι «μικροί» της Αριστεράς

Της Δώρας Αντωνίου

Στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου έφερε σημαντικές ανακατατάξεις.

Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που δημοσκοπικά δεν έδειχνε να βρίσκεται σε τόσο οριακή κατάσταση, όσον αφορά την είσοδό του στη Βουλή, βρέθηκε τελικά εκτός. Η δεύτερη έκπληξη ήταν ότι μια ανάσα από την είσοδο στη Βουλή βρέθηκε η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τα καταφέρει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να βρεθεί στη Βουλή.

Εκλογές 2023: Ποιοι και πού ψηφίζουν τους μικρούς-2

Αν και για πολλούς η Πλεύση Ελευθερίας δεν θεωρείται ένα κόμμα του αριστερού φάσματος, όσον αφορά τα στενά ιδεολογικά χαρακτηριστικά του χώρου, αλλά ένα πιο πολυσυλλεκτικό πολιτικό σχήμα, που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ψήφους ακόμη και από το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, είναι βέβαιο ότι, και λόγω της προέλευσης της κ. Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της προέρχεται από την Αριστερά.

Ετσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο η Πλεύση Ελευθερίας δέχεται πυρά από την πλευρά της Κουμουνδούρου, που καταγγέλλει ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου πριμοδοτείται επικοινωνιακά προκειμένου να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτή η διάσπαση της αριστερής ψήφου τελικά λειτουργεί προς όφελος της Ν.Δ.

Παράλληλα, ωστόσο, φαίνεται ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, πιθανόν απογοητευμένοι από την αποτυχία του κόμματος να μπει εκ νέου στη Βουλή, μετακινήθηκαν προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Η Πλεύση Ελευθερίας, σύμφωνα με την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων του εκλογικού σώματος, ψηφίζεται περισσότερο από γυναίκες σε ποσοστό 3,4% και λιγότερο από άνδρες, που επιλέγουν αυτό το κόμμα σε ποσοστό 2,5%. Η εν πολλοίς αντισυμβατική προεκλογική εκστρατεία της κ. Κωνσταντοπούλου βρήκε απήχηση στους νέους, καθώς στις ηλικίες 17-24 ψηφίζεται σε ποσοστό 6,1%.

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ψηφίζουν περισσότερο γυναίκες – Τον Γιάνη Βαρουφάκη επέλεξαν σε μεγαλύτερο ποσοστό οι ηλικίες 25-34.

Ακολουθούν με 4,7% οι ηλικίες 25-34 ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά του κόμματος πέφτουν: σε 2,6% για τις ηλικίες 35-54 και 2,2% στους άνω των 55 ετών. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της ψήφου στην Πλεύση Ελευθερίας, το κόμμα συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό του στην περιφέρεια Κέρκυρας με 5,09%. Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε και στο λεκανοπέδιο: στη Β΄ Πειραιά 4,28%, στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών 4,01%, στην Α΄ Πειραιά 3,61%, στη Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών 3,44%, στην Α΄ Αθηνών 3,35% κ.λπ.

Θετική έκπληξη

Στο ΜέΡΑ25 είναι μοιρασμένη η ψήφος ανδρών και γυναικών, καθώς το κόμμα ψηφίστηκε σε ποσοστό 3,3% από τους άνδρες ψηφοφόρους και επίσης σε ποσοστό 3,3% από τις γυναίκες.

Ηλικιακά, τις καλύτερες επιδόσεις του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη κατέγραψε στην ομάδα 25-34, όπου πήρε το 6,7% των ψήφων, ενώ καλή επίδοση είχε και στις νεότερες ηλικίες, καθώς στην ομάδα 17-24 πήρε το 5,4% των ψήφων.

Οσο μεγαλώνει η ηλικία μειώνεται το ποσοστό του κόμματος, που στις ηλικίες 35-54 πήρε το 3,3% ενώ στους άνω των 55 το ποσοστό του περιορίστηκε στο 1,8%.

Η θετική έκπληξη για το κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήρθε από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού, που σε ποσοστό 11,07% ψήφισαν ΜέΡΑ25. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του το κόμμα συγκέντρωσε στην Α΄ Αθηνών με 3,60% και στη Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών με 3,50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή