Εκλογές 2023: Ισχυρή εντολή στη Ν.Δ. για μεταρρυθμίσεις

Εκλογές 2023: Ισχυρή εντολή στη Ν.Δ. για μεταρρυθμίσεις

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, νέες ισορροπίες στην Κεντροαριστερά, Βαβέλ η Βουλή, με δυσάρεστη έκπληξη τους Σπαρτιάτες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συνέχεια» ως προς την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και «τομή» με την περαιτέρω μεταβολή των συσχετισμών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς και με την είσοδο, πλέον, στη Βουλή τριών κομμάτων στο άκρο του δεξιού φάσματος, εκ των οποίων ένα, οι Σπαρτιάτες, με τη «σφραγίδα» Κασιδιάρη, όπως και της Πλεύσης Ελευθερίας, συνιστά η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε τον στόχο της «ασφαλούς» αυτοδυναμίας και πλέον μπορεί να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών με ντόμινο μετακινήσεων σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία και σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η Ν.Δ. εδραιώνεται στον χώρο του Κέντρου, σε ένα σκηνικό που δεν έχει καμία σχέση με τον παραδοσιακό δικομματισμό, αφού η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα υπερβαίνει τις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, η περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και η έστω μικρή άνοδος του ΠΑΣΟΚ –που στη χθεσινή αναμέτρηση είχε κέρδη, όπως και το ΚΚΕ– δημιουργούν νέες συνθήκες στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς, ενόψει και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Πόσο μάλλον, εάν η «επόμενη ημέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστεί από έντονη εσωστρέφεια, παρά το έμμεσο πλην σαφές μήνυμα παραμονής του κ. Αλ. Τσίπρα.

Η μεγάλη μεταβολή, πάντως, επέρχεται στην επόμενη Βουλή, που θα είναι οκτακομματική, σε σχέση με τα μικρά κόμματα, καθώς πιθανότατα θα της προσδώσουν εικόνα «Βαβέλ».

Η μεγάλη –δυσάρεστη– έκπληξη ήταν βεβαίως οι Σπαρτιάτες, που από μη ανιχνεύσιμο κόμμα τον Μάιο, μέσα σε λίγες εβδομάδες εκτοξεύθηκαν, μετά και τη δημόσια στήριξη Κασιδιάρη στο 4,7%, αποδεικνύοντας στην πράξη και το «ατελές» της νομοθετικής ρύθμισης που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσης, με την πρόσθετη παρουσία της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. υπερβαίνουν αθροιστικά το 10%, ενώ και η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή προοιωνίζεται, πιθανότατα, κοινοβουλευτικές εντάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή