Στις 17:00 η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου

Στις 17:00 η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Προηγήθηκε η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, μετά και την παραλαβή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Τα πρόσωπα του νέου υπουργικού 

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει τις προηγούμενες ημέρες στα βασικά πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο κάποιες μικρές αλλαγές (συγκριτικά με όσα προκρίνονταν μέχρι χθες), έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες, κυρίως όσον αφορά θέσεις υφυπουργών. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επικρατέστεροι για τις νέες θέσεις είναι στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναπληρώτρια. Για τη θέση του υφυπουργού ακούγεται το όνομα του Γιώργου Κώτσηρα. 

Για το υπουργείο Αμυνας ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον Νίκο Χαρδαλιά να μένει σε θέση υφυπουργού. Παράλληλα, ενώ αναμένεται να προστεθεί ως δεύτερος υφυπουργός ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αρμοδιότητα το ανθρώπινο δυναμικό. 

Στο Υγείας που τις προηγούμενες ημέρες θεωρείτο πως είναι κοντά η Νίκη Κεραμέως, φαίνεται πως καταλήγει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αναπληρώτρια υπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους, που αναβαθμίζεται από τη θέση του γενικού γραμματέα. Επίσης, θέση υφυπουργού, αρμόδιου για την ψυχική υγεία, αναμένεται να λάβει ο ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος. 

Η πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, φαίνεται πως πηγαίνει στο Εσωτερικών με αναπληρωτή τον Θοδωρή Λιβάνιο.

Στο Παιδείας φαίνεται πως έχει κλειδώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης που «έπαιζε» για υφυπουργός Παιδείας, φαίνεται πως καταλήγει υπουργός στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με υφυπουργό τη Σοφία Βούλτεψη.

Ο νέος «τσάρος» στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργό τον Χάρη Θεοχάρη.

Στο Εργασίας φαίνεται πως έχει κλειδώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και Πάνο ΤσακλόγλουΣτο υπουργείο Υποδομών φαίνεται πως θα πάει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με υφυπουργό τη βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Στο υπουργείο Ενέργειας φαίνεται πως καταλήγει ο Θόδωρος Σκυλακάκης, με υφυπουργό με την Αλεξάνδρα Σδούκου, που αναβαθμίζεται από γενική γραμματέας.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» ο Νότης Μηταράκης, με υφυπουργό τον Κώστα Κατσαφάδο.

Για το Ναυτιλίας υπάρχει ισχυρό το σενάριο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και για το Πολιτικής Προστασίας του Βασίλη Κικίλια, με υφυπουργό τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η Σοφία Ζαχαράκη πάει στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας, πιθανότατα με δύο υφυπουργούς, τους Γιώργο Σταμάτη και Μαρία Κεφαλά.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει το σενάριο του Γιώργου Φλωρίδη, με υφυπουργό τον βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα.

Στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται πως καταλήγει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, με υφυπουργό τον Κώστα Κυρανάκη.

Υπουργός Τουρισμού θα αναλάβει η Ολγα Κεφαλογιάννη, ένα υπουργείο που είχε απορρίψει το 2019.

Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει υφυπουργό την Ελενα Ράπτη, που θα είναι εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης στο υπουργικό.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης υπουργός θα είναι πιθανότατα ο Κώστας Σκρέκας, με υφυπουργό την Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ενώ στο Πολιτισμού παραμένει η Λίνα Μενδώνη, με υφυπουργό τον Χρίστο Δήμα.

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγεται ο Λευτέρης Αυγενάκης με υφυπουργό τον Διονύση Σταμενίτη. 

Για υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, ακούγεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, λόγω και της ιδιαιτερότητάς του να εκλέγεται στη Ροδόπη.

Οσον αφορά τους υπουργούς Επικρατείας, κατά πληροφορίες θα είναι τρεις.

Ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Ακης Σκέρτσος και ο Μάκης Βορίδης που αναμένεται σε ειδικό ρόλο: να αναλάβει την εποπτεία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς με οκτώ κόμματα πλέον στη Βουλή, το Κοινοβούλιο θα έχει παρά πολλή δουλειά.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Παύλος Μαρινάκης.

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Μπρατάκος παραμένει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο Δημήτρης Τσιόδρας διευθυντής του γραφείου Τύπου και η Κύρα Κάππη διευθύντρια Επικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή