Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα ξεκινήσει επισήμως τη νέα του θητεία. 

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης-1
Φωτ: INTIME

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Στη διαδικασία αυτή, οι δυο τους είχαν έναν σύντομο διάλογο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Σαρμά και το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την «υποδειγματική λειτουργία» του το σύντομο διάστημα της θητείας του, ενώ ο Ιωάννης Σαρμάς του ευχήθηκε «καλή επιτυχία». 

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιωάννη Σαρμά κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου

Ιωάννης Σαρμάς: Σας εύχομαι, έτσι ακριβώς όπως ορκιστήκατε πριν να υπηρετείτε τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού, να την υπηρετήσετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να έχετε τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα για την πατρίδα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σας ευχαριστώ επίσης, εσάς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο, για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο επιτελέσατε τα καθήκοντά σας. Παραμείνατε σε αυτό το γραφείο λίγες εβδομάδες, όμως είδατε ότι η ζωή μάς επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις και η διακυβέρνηση του τόπου είναι μία υπόθεση η οποία δεν σταματά ποτέ.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το γεγονός ότι καταφέραμε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογές με τρόπο υποδειγματικό και -όπως είπατε- να μπορώ, όντας πια εκλεγμένος Πρωθυπουργός και απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της Βουλής, να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο, να συνεχίσω το έργο μου.

Κι εσείς αντιληφθήκατε το βάρος αυτού του χώρου και το βάρος της ευθύνης αυτού του γραφείου και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ, όπως ορκίστηκα πριν από λίγο στο Σύνταγμα, να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού.

Ιωάννης Σαρμάς: Βεβαίως, κ. Πρόεδρε. Καλή επιτυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.

 

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη κάνει την προεργασία για το ποιοι θα κυβερνήσουν τη χώρα το επόμενο διάστημα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Κ'(εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, αντιπροέδρους του Σώματος, καθώς και γραμματείς και κοσμήτορες του Κοινοβουλίου.

Η πρώτη αυτή φάση της νέας τετραετίας θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141), η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή