Εκλογές 2023: Απ’ έξω «Σπαρτιάτες», από μέσα «Ελληνες»

Εκλογές 2023: Απ’ έξω «Σπαρτιάτες», από μέσα «Ελληνες»

Οι περισσότεροι από τους 12 βουλευτές τους ήταν μέχρι πρότινος στελέχη του κόμματος που ίδρυσε το 2020 ο Ηλ. Κασιδιάρης

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετεξέλιξη του κόμματος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη αποτελούν οι Σπαρτιάτες, που εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή με ποσοστό 4,64%, ενώ εντοπίζονται σχέσεις ορισμένων στελεχών τους και με τη Χρυσή Αυγή. Οι περισσότεροι από τους 12 νεοεκλεγέντες βουλευτές τους υπήρξαν μέχρι πρότινος στελέχη του κόμματος που ίδρυσε το 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης και μάλιστα τα ονόματα αρκετών απ’ αυτούς είχαν συμπεριληφθεί στις λίστες υποψηφίων των Ελλήνων για τις εκλογές του Μαΐου, πριν τελικά ο Αρειος Πάγος αποφασίσει να θέσει το κόμμα εκτός διαδικασίας.

Ο Γιάννης Κόντης, για παράδειγμα, εξελέγη βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το κόμμα Σπαρτιάτες. Εκτός από μάνατζερ ποδοσφαιριστών και πρώην τεχνικός διευθυντής της ομάδας ποδοσφαίρου του Αρη, υπήρξε και στις λίστες υποψηφίων των Ελλήνων του Ηλία Κασιδιάρη. Η υποψηφιότητά του είχε ανακοινωθεί επισήμως τον Οκτώβριο του 2022. «Ο γνωστός εκπρόσωπος ποδοσφαιριστών ήταν ομιλητής στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Εθνικού Κόμματος Ελληνες στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ΔΕΘ πριν από λίγες εβδο-μάδες», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Ο επίσης νεοεκλεγείς βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου το κόμματος Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, υπήρξε δικηγόρος του κόμματος Ελληνες και μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τον Ιανουάριο στον δημοσιογράφο Στέφανο Χίο, είχε αναφέρει επί λέξει: «Κρίνω ότι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να αποτελέσει πόλο αντίστασης (…) είναι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη».

Στενός συνεργάτης του καταδικασμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ήδη από το 2014 και την περίοδο συμμετοχής του στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας είναι και ο Γιάννης Δημητροκάλλης, βουλευτής πλέον ανατολικής Αττικής με τους Σπαρτιάτες. «Ασχολήθηκα με διάφορα εθνικιστικά κινήματα και τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξα συνεργάτης του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας. Από εκεί μέσα έμαθα ένα πράγμα, ότι όλα παίζονται, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, μέσα στο Κοινοβούλιο. Ολες οι αποφάσεις για το μέλλον της νεολαίας μας παίρνονται εκεί», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2023 ως υποψήφιος, τότε, με το κόμμα Ελληνες. Στέλεχος των Ελλήνων υπήρξε και ο Γιώργος Μανούσος, νεοεκλεγείς βουλευτής στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Τον Μάρτιο του 2021 είχε παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη με την ιδιότητα του στελέχους των Ελλήνων, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση από τον Ηλία Κασιδιάρη του αγώνα του μέσα από τη φυλακή αποτελεί «παράσημο» και «τίτλο τιμής». Ο κ. Μανούσος είναι ιδιαίτερα δραστήριος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στον λογαριασμό του στο Twitter υπάρχουν δεκάδες αναρτήσεις για τον Ηλία Κασιδιάρη: «Με ένα όνειρο ζω, την ημέρα των εκλογών. Ο Ηλίας στη Βουλή», είχε γράψει τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχει αναρτήσει εικόνες από δράσεις αφισοκόλλησης στο Ηράκλειο Κρήτης απ’ όπου κατάγεται.

Ενθερμος υποστηρικτής του Ηλία Κασιδιάρη και μέλος των Ελλήνων υπήρξε και ο Αλέξανδρος Ζερβέας, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με το κόμμα Σπαρτιάτες στον Πειραιά. «Τρία χρόνια μετά (σ.σ. την ίδρυση του κόμματος Ελληνες), παίρνουμε την Πατρίδα μας πίσω!» είχε γράψει στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, σχολιάζοντας ανάρτηση με την οποία ο Ηλίας Κασιδιάρης προανήγγειλε την «πανηγυρική» είσοδό του στη Βουλή.

Η απόπειρα του Κασιδιάρη να συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής φαίνεται πως ήταν αντιπερισπασμός για να υλοποιηθεί η μεταμόρφωση του κόμματος.

Σχέσεις των Σπαρτιατών εντοπίζονται και με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, καταδικασθείς και αυτός για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του κουμπάρου του Διονύση Βαλτογιάννη. Ο τελευταίος εξελέγη πράγματι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τους Σπαρτιάτες.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι o χώρος στον οποίο έγιναν την Κυριακή το βράδυ οι πανηγυρικές δηλώσεις των μελών του κόμματος ανήκει στον δικηγόρο Σωτήρη Μεταξά. Ο κ. Μεταξάς υπήρξε στις λίστες υποψηφίων του κόμματος Ελληνες για τις εκλογές του Μαΐου, ενώ το 2015 υπήρξε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Π. Φαλήρου με την Ελληνική Αυγή.

Ο κ. Μεταξάς συντόνισε και την απόπειρα συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές ως ανεξάρτητου υποψήφιου. Ολα συγκλίνουν ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια υπήρξε αντιπερισπασμός προκειμένου να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα η μεταμόρφωση του κόμματος Ελληνες στο κόμμα Σπαρτιάτες και να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή. Οπως και έγινε.

Αίτηση αποφυλάκισης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για να αιτηθεί την υπό όρους αποφυλάκισή του, τον Φεβρουάριο του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή