Φρέντι Μπελέρης: «Η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί»

Φρέντι Μπελέρης: «Η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί»

Την πίστη ότι «αυτός ο Γολγοθάς δεν θα έχει σταύρωση» εκφράζει από τη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης στον χαιρετισμό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Χειμάρρας, στον απόηχο της άρνησης χορήγησης άδειας από τις αλβανικές αρχές για τη σημερινή ορκωμοσία του.

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πίστη ότι «αυτός ο Γολγοθάς δεν θα έχει σταύρωση» εκφράζει ο Φρέντι Μπελέρης στον χαιρετισμό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Χειμάρρας. Ο ίδιος εκτιμά ότι «όλοι θα σκεφτούν ελεύθερα και θα πράξουν με αρετή», ενώ απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και την καλεί να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 

Ο δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, κάνει επίσης λόγο για «συκοφαντική και χυδαία επίθεση από τον Εντι Ράμα», με συνέπεια να αλλοιώνεται «το αποτέλεσμα των εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αλβανικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση άδειας για την ορκωμοσία του, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η απόρριψη αυτή καταδεικνύει, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του Δημάρχου, στο οποίο τον εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες της περιοχής».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπελέρη: 

«Πολίτες της Χιμάρας, Σήμερα, προγραμματισμένη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος Χιμάρας, παρότι αιτήθηκα ολιγόωρη άδεια για να παρευρεθώ και να αναλάβω την ευθύνη που μου αναθέσατε με το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαΐου 2023, μου την αρνήθηκαν. Μετά τη συκοφαντική και χυδαία επίθεση προς το πρόσωπό μου από τον Εντι Ράμα την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, την παράνομη σύλληψή μου δύο ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, την προφυλάκισή μου επί 45 ημέρες, σήμερα παρεμπόδισαν την ανάληψη των καθηκόντων μου αλλοιώνοντας προς ώρας το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρά ταύτα, πιστεύω ακόμα στη δύναμη της αλήθειας.

Πιστεύω ακόμα στη δύναμη του καλού, της αρετής. Η πρωτοφανής επίθεση που έχω δεχθεί αλλά και οι 45 ημέρες άδικης προφυλάκισής μου δεν αλλάζουν την βαθιά μου πίστη στη δημοκρατία, στα δικαιώματα, στους θεσμούς και πρωτίστως στους ανθρώπους. Πιστεύω, και σας καλώ και εσάς να πιστέψετε ότι αυτός ο Γολγοθάς δεν θα έχει σταύρωση. Ελπίζω ότι σύντομα όλοι θα σκεφθούν ελεύθερα και θα πράξουν με αρετή. Γι’ αυτό σας ζητώ να δείξετε υπομονή, πίστη στη Δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, σε ό,τι υπερασπιστήκατε με την ψήφο σας. Γιατί την 14η Μαΐου νίκησε η Δημοκρατία. Κέρδισε η Χιμάρα. Και ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά, αλλά και συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Ομως σας υπόσχομαι ότι για εμένα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ολοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων, σύντομα θα βαδίσουμε μαζί ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Προσωπικά παίρνω δύναμη από τη δύναμή σας και αντέχω, ως ένας πολίτης που έμαθε να υπερασπίζεται τις ιδέες τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και εμπράκτως να προστατεύει και να φροντίζει κάθε συνάνθρωπο που υποφέρει ή απειλείται. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα η διεθνής κοινότητα θα υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί, πέρα όλων των άλλων, σήμερα παρεμποδίστηκε εκλεγμένος Δήμαρχος σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, ένας πολίτης, ένας μειονοτικός πολίτης, να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Γιατί σήμερα δηλαδή επιβεβαιώθηκε ο στόχος των εχθρών του λαού, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και από τούτη τη γωνιά της Ευρώπης, απευθύνομαι στη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Αλβανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όλων των Εθνών που υπηρετούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Απευθύνομαι σε όλα τα οριζόμενα μέλη όλων των διεθνών οργανισμών που κατά αρμοδιότητα υπερασπίζονται και διαφυλάσσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δικαιοσύνη, το νόμο, και το κράτος δικαίου ζητώντας να υπερασπιστούν όχι τον Φρέντη Μπελέρη, όχι την ελληνική μειονότητα στον Δήμο Χιμάρας, όχι την πλειοψηφία των πολιτών που με εξέλεξαν, όχι την δημοκρατία στην Αλβανία ή την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ΑΛΛΑ, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να υπερασπιστούν ό,τι εκπροσωπούν, να υπερασπιστούν την ιστορία τους και πρωτίστως το μέλλον τους.

Γιατί εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αφεθούν στη μοίρα τους σε τούτη τη γωνιά τότε θα ηττηθεί η ίδια η δημοκρατία, τότε θα έχουν ηττηθεί οι ίδιοι και η ηθική που έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται. Αλλωστε η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών είναι συλλογική άσκηση και όχι μονομερής προσπάθεια.

Και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρώπης και οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, και ο Δήμαρχος Χιμάρας, ή ο Δήμαρχος κάθε γωνιάς του δυτικού κόσμου την ίδια δημοκρατία, τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, το ίδιο κράτος δικαίου υπερασπίζονται. Γι’ αυτό τους ζητώ να ενσκήψουν στην προφυλάκιση και στο κατηγορητήριο του εκλεγμένου Δήμαρχου Χιμάρας Αλβανίας για να ασκήσουν το καθήκον τους υπερασπίζοντας το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εάν εδώ, όπως και σε κάθε γωνιά του πλανήτη χαθεί η μάχη τότε αύριο μπορεί να χαθεί και ο πόλεμος. Ομως η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί και την ημέρα που θα ελευθερωθώ και θα αναλάβω τα καθήκοντα που μου αναθέσατε θα είναι μια γενναία ημέρα της ιστορίας, αντίθετα με τη σημερινή που είναι ντροπιαστική για όσους ευθύνονται και αποκαρδιωτική για εμάς τους υπόλοιπους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT