Τα «πάνω» και τα «κάτω» του εκλογικού χάρτη

Τα «πάνω» και τα «κάτω» του εκλογικού χάρτη

Τα «γαλάζια» εκλογικά limit up - Οι περιοχές που «πλήγωσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνών κόμμα επαναβεβαίωσε την κυριαρχία του σε πολλές περιφέρειες, ενώ πραγματοποίησε χαμηλές πτήσεις σε προπύργια της Κεντροαριστεράς. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέτυχε να εκλέξει βουλευτή σε 23 περιφέρειες, ενώ έχασε 254.968 ψήφους σε σχέση με τον Μάιο.

Τα «γαλάζια» εκλογικά limit up

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Με όριο το 40,56% που είναι το πανελλαδικό της ποσοστό, υπήρχαν νομοί που η Ν.Δ. πέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο και άλλοι που κινήθηκε πολύ χαμηλότερα. Η «Κ» καταγράφει τα δέκα υψηλότερα ποσοστά της και αντίστοιχα τα δέκα χαμηλότερα, αλλά και το γιατί συνέβη αυτό.

Το υψηλότερο ποσοστό της η Ν.Δ. το πήρε στη Λακωνία με 47,83%, παρά το γεγονός πως σ’ αυτόν τον νομό οι Σπαρτιάτες έλαβαν το δεύτερο υψηλότερο πανελλαδικά με 7,36%. Πρόκειται για τον νομό όπου η Ν.Δ. παραδοσιακά λαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά, ενώ έπαιξε ρόλο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε περιοδεία πριν από τις εκλογές. Ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας, όπου η Ν.Δ. έχει πάντα πολύ υψηλά ποσοστά και δεν αποτελεί έκπληξη το 47,32%, ενώ τρίτο υψηλότερο ποσοστό έλαβε στην Α΄ Πειραιώς με 47,25%. Στα Δωδεκάνησα, μια ακριτική και τουριστική περιοχή όπου το αίσθημα ασφάλειας σε άμυνα και οικονομία είναι πολύ έντονο, η Ν.Δ. έλαβε 46,97%. Ακολουθούν οι Κυκλάδες με 46,67%, όπου επίσης ο τουρισμός και η οικονομική ασφάλεια έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή, και η Ανατολική Αττική με 46,66%. Πρόκειται για μια περιοχή αναπτυσσόμενη με έκρηξη πληθυσμού, όπου οι πολίτες κινήθηκαν με γνώμονα τη σταθερότητα. Ακολουθούν η Χίος με 46,49% και οι Σέρρες με 45,68%, που αποτελούν «κάστρα» της Ν.Δ. Ενατη η Καστοριά, όπου η Ν.Δ. έλαβε 44,79. Πρόκειται για ένα νομό, όπως και η Λακωνία, που δεν έχει χαθεί ποτέ για τη Ν.Δ. Τέλος, η Φωκίδα, όπου η Ν.Δ. έλαβε 44,65%.

Η Ροδόπη

Το χαμηλότερο ποσοστό της η Ν.Δ. το έλαβε ξανά στον νομό Ροδόπης, όπου δεν έφθασε το 30%, καθώς έλαβε 28,89%, ανεβάζοντας ωστόσο κατά 1,82% το ποσοστό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, καθώς αποτέλεσαν βασικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, λόγω της εμπλοκής του τουρκικού προξενείου. Από εκεί και πέρα στην Ξάνθη έλαβε μόλις 30,32%, πέφτοντας μάλιστα 5,57% από τις εκλογές του Μαΐου. Το πολύ υψηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, που έφθασε στο 18,36%, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ήταν στην Αχαΐα με 34,03%, ένα «κάστρο» της Κεντροαριστεράς που βάφτηκε γαλάζιο, αλλά εκ των πραγμάτων η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να έχει υψηλότερα ποσοστά, λόγω των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Δυτική Αθήνα με 34,66% είναι η τέταρτη χαμηλότερη επίδοση για τη Ν.Δ., καθώς πρόκειται για μία ακόμη περιοχή με ισχυρή κεντροαριστερή παράδοση. Η πέμπτη χαμηλότερη είναι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, με ποσοστό 35,14%. Στη χαμηλή επίδοση –που πάντως είναι υψηλότερη από άλλες φορές, βάφοντας και εδώ γαλάζιο τον νομό– συνετέλεσε το πολύ υψηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ με 25,58%, που το έφερε δεύτερο κόμμα αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Α΄ Θεσσαλονίκης με 35,28%. Πρόκειται για μια περιοχή που έχει χάσει τα «βορειοελλαδίτικα» χαρακτηριστικά της και ψηφίζει σταθερά με αντισυστημικό πρόσημο. Τα τρία ακροδεξιά κόμματα –Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες– ξεπέρασαν αθροιστικά το 18%! Τη δεκάδα κλείνουν η Σάμος με 36,05%, η Κοζάνη με 36,48% –όπου τα τρία ακροδεξιά ξεπέρασαν το 15%–, η κεντροαριστερή Κέρκυρα με 36,74% και η Αρτα με 37,5%. Εκεί, λόγω εντοπιότητας του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ποσοστό κοντά στο 29%.

Οι περιοχές που «πλήγωσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Είναι πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν αποτελέσματα ή συμπεράσματα που να αφήνουν κάποιο θετικό αποτύπωμα από την εκλογική βραδιά που πέρασε. Το κόμμα έχασε 254.968 ψήφους σε σχέση με τον Μάιο. Το «χτύπησε» η αποχή και η απογοήτευση των ψηφοφόρων του, που δεν βρήκαν κάποιο κίνητρο είτε να προσέλθουν στην κάλπη είτε να το στηρίξουν εκ νέου. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα εκπροσωπείται σε 23 περιφέρειες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν. Οι 71 έδρες έγιναν 48, χάνοντας τις μοναδικές έδρες που είχε πάρει τον Μάιο στην Καρδίτσα, στη Δυτική Αττική, στον Εβρο, στην Ημαθία, στην Καβάλα, στις Κυκλάδες, στην Πιερία, στη Λέσβο και τα Δωδεκάνησα.

Η Θράκη

Περιορισμένης κλίμακας limit up στην Κουμουνδούρου κατέγραψαν μόνο στους νομούς της Θράκης, για τους οποίους έγινε πολλή συζήτηση προεκλογικά. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως η εκμετάλλευση της μουσουλμανικής μειονότητας που επιχείρησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον ωφέλησε. Μπορεί σε αριθμό ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ να μη βγήκε κερδισμένος, ωστόσο αύξησε τα ποσοστά του στη Ροδόπη (33,6% από 33,18%) και στην Ξάνθη (28,49% από 26,54%). Οι δυο συγκεκριμένες περιφέρειες κατέλαβαν τις θέσεις ένα και τρία στην κατάταξη με τα καλύτερα ποσοστά. Το «top 5» συμπληρώνουν η Αρτα (28,94%), η Αχαΐα (23,22%) και τα Ιωάννινα (22,42%).

Τα πιο χαμηλά ποσοστά του καταγράφηκαν στη Χίο (10,52%), στο Κιλκίς (12,63%), στη Λακωνία (12,8%), στις Σέρρες (12,87%) και τα Δωδεκάνησα (13,07%). Την πιο μεγάλη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε στην Κεφαλονιά (-6,41%), στη Ζάκυνθο (-4,5%), στην Καστοριά (-4,39%) και στην Αιτωλοακαρνανία (-4,18%). Σε 23 περιφέρειες κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό του στην επικράτεια, ενώ στις υπόλοιπες 36 κινήθηκε κάτω του 17,83%.

Η Κρήτη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κρήτη. Το άλλοτε απόρθητο «κάστρο» της Κεντροαριστεράς, που πέρασε από τα χέρια του ΠΑΣΟΚ κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012, πίεσε για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε δυο φορές στο νησί και, μάλιστα, την πρώτη είχε περιοδεύσει για ένα τριήμερο. Απώλειες καταγράφηκαν και στο Ρέθυμνο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει να είναι υποψήφιος προκειμένου η έδρα να φύγει από τον «πράσινο» βουλευτή Μανώλη Χνάρη και να περάσει στον Ανδρέα Ξανθό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε από το 21,03% του Μαΐου στο 18,71%, χάνοντας 2.073 ψήφους. Τη μεγαλύτερη πτώση είχε στο Ηράκλειο (-9.130 ψήφους), στα Χανιά (-3.918 ψήφους) και στο Λασίθι (-1.897 ψήφους).

Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ

Οσον αφορά τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, δεν βγήκε νικητής σε δέκα περιφέρειες μένοντας στην τρίτη θέση. Εκτός από το Ρέθυμνο, το Λασίθι και το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας έχασε από τον Νίκο Ανδρουλάκη σε Χίο (τέταρτος, πίσω και από ΚΚΕ), Δράμα Λακωνία, Λέσβο, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική και Κιλκίς.

Σε σχέση με τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επίσης μια έδρα στην Α΄ Αθηνών, ενώ στον Βόρειο και τον Δυτικό Τομέα έμεινε με δύο βουλευτές αντί για τρεις. Μια έδρα λιγότερη έχει πλέον στον Νότιο Τομέα, στην Ανατολική Αττική, στη Β΄ Πειραιώς, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο, στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή