Προβληματίζει το κλίμα στη νέα Βουλή

Προβληματίζει το κλίμα στη νέα Βουλή

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα πράγματα θα κυλήσουν ήσυχα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξη πως μπορεί να κυλήσουν σε «ήρεμα νερά» οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ταυτόχρονα όμως και σε πλήρη ετοιμότητα για δραστικές παρεμβάσεις στην περίπτωση που προκύψουν δύσκολες ή και ακραίες καταστάσεις, εμφανίζεται η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας, στο «παρά 5» της έναρξης των εργασιών της νέας Βουλής.

Ως γνωστόν, πολλοί προέβλεψαν ότι δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν τέτοιες καταστάσεις, βασιζόμενοι στη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κάλπη της 25ης Ιουνίου, ειδικά με την παρουσία των τριών νεοεισελθέντων σχημάτων. Αφορμή στάθηκαν, αφενός τοποθετήσεις περί υιοθέτησης τακτικών οι οποίες θα ισοδυναμούν με κατάχρηση δικαιωμάτων και προνομίων που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής και αφετέρου το παντελώς άγνωστο της προσωπικότητας των βουλευτών, ειδικά των Σπαρτιατών και της Νίκης, σε συνδυασμό με τις απόψεις που τα σχήματα αυτά εκφράζουν. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις όπως: πρώτον, η προαναγγελία εκ μέρους της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για τον τρόπο αξιοποίησης του δικαιώματος ομιλίας στις συνεδριάσεις και ψήφου σε συλλογικά όργανα, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα της πρώην προέδρου της Βουλής, ή η εκ μέρους της επιδίωξη παρουσίας πολιτών ως θεατών σε συνεδριάσεις επιτροπών. Ενδεικτική των γενικότερων διαθέσεων της Πλεύσης Ελευθερίας, πάντως, είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση του κόμματος, σύμφωνα με την οποία με ειδικό κατεπείγον υπόμνημα προς την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή για τις εθνικές εκλογές, η Πλεύση Ελευθερίας, έπειτα από ενδελεχή μελέτη και ανάλυση της εκλογικής νομοθεσίας, των κειμένων διατάξεων και των εκλογικών δεδομένων, ζητεί να της κατανεμηθεί, πλέον των ήδη (ανεπισήμως) ανακοινωθεισών 8 εδρών και μία έδρα Επικρατείας, η οποία μένει αδιάθετη λόγω της μη κατάθεσης ψηφοδελτίου Επικρατείας από το κόμμα Σπαρτιάτες. Δεύτερον, το ενδεχόμενο εκδήλωσης ακτιβιστικών συμπεριφορών στο ακροδεξιό μέρος των εδράνων, ανάλογων εκείνων που είδαμε στα μνημονιακά χρόνια από τους χρυσαυγίτες. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, θα τεθούν σε σοβαρή δοκιμασία τα όρια αντοχών του γνωστού για την «ελαστικότητά» του κανονισμού της Βουλής και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αλλαγών των διατάξεών του, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησής τους και της διαφύλαξης του κύρους του θεσμού του Κοινοβουλίου.

Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον κανονισμό του Κοινοβουλίου, εάν υπάρξουν «φάλτσα» από τα πρωτοεμφανιζόμενα μικρά κόμματα.

Η χωροταξία

Η προαναφερθείσα «συγκρατημένη αισιοδοξία» πως τα πράγματα θα κυλήσουν ήσυχα τροφοδοτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το κλίμα που επικράτησε στις επαφές, συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε ήδη με εκπροσώπους των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων ο προταθείς από τη Ν.Δ. για επανεκλογή στη θέση του προέδρου, Κων. Τασούλας, με κύριο αντικείμενο την κατανομή χώρων στα γραφεία του μεγάρου της Βουλής και στα έδρανα της Ολομέλειας, για τους «οκτώ». Η φόρμουλα που προτάθηκε και φάνηκε να γίνεται αποδεκτή προβλέπει τα υπάρχοντα κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) να διατηρήσουν τις θέσεις που είχαν στην προηγούμενη περίοδο. Οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, με τους συνολικά 22 βουλευτές τους, να τοποθετηθούν στα «ορεινά», αλλά δεξιότερα της Ελληνικής Λύσης, ενδεχομένως καταλαμβάνοντας και έδρανα που κατείχαν οι χρυσαυγίτες στα χρόνια των μνημονίων. Οσον αφορά τους οκτώ βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, πιθανολογείται ότι θα τοποθετηθούν είτε στον χώρο όπου βρισκόταν η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 είτε αριστερότερα, πίσω από τους βουλευτές του ΚΚΕ.

Με αυτή τη χωροταξία αναμένεται να ορκιστούν αύριο Δευτέρα οι νέοι βουλευτές. Για την Τρίτη προγραμματίζεται η επανεκλογή του κ. Τασούλα ως προέδρου της Βουλής και η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους. Οι τρεις πρώτοι θα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι: Γ. Πλακιωτάκης αντί του δυναμικού Νικ. Κακλαμάνη, Γ. Γεωργαντάς αντί του Χ. Αθανασίου, ενώ αμετακίνητος παραμένει ως γ΄ αντιπρόεδρος ο Αθ. Μπούρας. Υπενθυμίζεται ότι θέση αντιπροέδρου δικαιούνται (από μία) τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Γ. Λαμπρούλη και Κ. Χήτα να ακούγονται από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελλ. Λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT