Οι μπλε φάκελοι για Υγεία, Οικονομία και Δικαιοσύνη

Οι μπλε φάκελοι για Υγεία, Οικονομία και Δικαιοσύνη

Ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση - Τι περιλαμβάνουν οι λίστες προτεραιοτήτων που έχουν ενώπιόν τους οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Δικαιοσύνης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους μπλε φακέλους της κυβέρνησης με τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις την περίοδο 2023-2027 στα κρίσιμα πεδία της Οικονομίας, της Υγείας και της Δικαιοσύνης ανοίγει η «Κ».

Την περασμένη Τετάρτη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την εκλογική νίκη της περασμένης Κυριακής, ο κάθε υπουργός έλαβε από έναν μπλε φάκελο που προετοίμασαν οι Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος και εμπεριέχει το έργο που έχει μπροστά του, αλλά θα αποτελέσει παράλληλα και το εργαλείο ελέγχου της απόδοσής του από το Μέγαρο Μαξίμου. Συνολικά, δε, για το σύνολο της τετραετίας δρομολογούνται:

• 120 μεταρρυθμίσεις.

• 79 «ορόσημα» που συνδέονται με την εκταμίευση του συνόλου των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

• 859 επιχειρησιακές δράσεις.

Παρότι, προφανώς, ο μπλε φάκελος του κάθε υπουργού έχει τη δική του αυτοτελή αξία, ο οδικός χάρτης που έλαβαν ο Κ. Χατζηδάκης για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Μ. Χρυσοχοΐδης για το υπουργείο Υγείας και ο Γ. Φλωρίδης για το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ειδική βαρύτητα για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη κατά τη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία: η επιτυχής υλοποίηση των οικονομικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης συνδέεται άρρηκτα με την κεντρική προεκλογική του δέσμευση για καλύτερους μισθούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα δεύτερο μεγάλο στοίχημα, ενώ η Υγεία αποτέλεσε ίσως το πλέον «αξιόπιστο» πεδίο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο. Τέλος, η αλλαγή της εικόνας στη Δικαιοσύνη είναι επίσης κρίσιμη τόσο σε σχέση με τους πολίτες, όσο και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Οι κατευθύνσεις που έλαβαν οι Κ. Χατζηδάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Φλωρίδης έχουν ειδική βαρύτητα για το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα κριθεί και τη δεύτερη τετραετία από το έργο της. Οπως σημειώνουν, και την περίοδο 2019-2023 η Ν.Δ. δεν αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν η ίδια υπέπιπτε σε λάθη.

Πάντως, η Ν.Δ. εισέρχεται στη νέα πολιτική περίοδο που όρισαν οι εκλογές της περασμένης Κυριακής με δύο σημαντικά πλεονεκτήματα.

• Ο εκλογικός κύκλος είναι εμπροσθοβαρής, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο και τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, οπότε θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αμφισβητηθεί σε τόσο σύντομο χρόνο η πολιτική ηγεμονία που της έδωσαν τα αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα δύσκολα θα αποφύγει μια περίοδο περιδίνησης, ενώ με βάση τη μικρή αύξηση των ποσοστών που κατέγραψε μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης αποτελεί ερωτηματικό η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ.

Οι μπλε φάκελοι για Υγεία, Οικονομία και Δικαιοσύνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή