Σακελλαροπούλου: Το μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών

Σακελλαροπούλου: Το μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα, συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. 

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Μάλτας, καθώς και στο μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρόεδρος της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων γνωρίζει ιδιαίτερη δυναμική και η συχνή ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Η γεωστρατηγική μας θέση, καθώς και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελούν το ιδεώδες υπόβαθρο για την ανάπτυξη συνεργειών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η ναυτιλία», σημείωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Η κοινή μας θάλασσα, η Μεσόγειος, μας ενώνει και στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως το μεταναστευτικό» πρόσθεσε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου που, όπως είπε, αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, κατά την οποία τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα, η οποία όμως πρέπει να συμβαδίζει με το καθήκον μας να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Το μεταναστευτικό, ωστόσο, δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία, με αλληλεγγύη και σε στενή συνεργασία με τρίτα κράτη, πρέπει να το αντιμετωπίσει, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις αξίες και τα ιδεώδη τα οποία πρεσβεύει».

«Το τελευταίο διάστημα, μετά από την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην ήπειρό μας, η ειρήνη και η ασφάλεια, έχουν καταρρεύσει. Σε αυτό το περίπλοκο διεθνές σκηνικό, όπου καλούμαστε να διαχειριστούμε μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις, η ανάγκη για συνεργασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η πολιτική μας εδράζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που είναι η κοινή μας πυξίδα στον αγώνα μας για ασφάλεια και σταθερότητα, με στόχο την ευημερία των λαών μας», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Βέλλα: Δεν έχουμε λάβει βοήθεια από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν στενές σχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά επίσης και σχέσεις μεταξύ των λαών μας, μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ήδη από τον 19ο αιώνα. Πάντοτε οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας ήταν εξαιρετικές, γιατί είμαστε και οι δύο μεσογειακά κράτη και κράτη ναυτιλιακά. Οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί πολύ, έχουν αναπτυχθεί πολύ, και όπως γνωρίζετε, έχει αναπτυχθεί και το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων λόγω του τουρισμού, που είναι εξαιρετικά σημαντικός» σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Μάλτας.

«Ασφαλώς, πρέπει με λύπη μου να επισημάνω ότι υπάρχει το μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα πρόβλημα της Μεσογείου, αλλά δεν έχουμε λάβει γι’ αυτό ακόμη την πλήρη υποστήριξη όλων των κρατών της Ε.Ε. Η αλληλεγγύη τους είναι απολύτως απαραίτητη, διότι πρέπει να εκφραστεί και στην πράξη. Ως κράτη μέλη της Ε.Ε. που προερχόμαστε από τη Μεσόγειο θα πρέπει να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε στα υπόλοιπα κράτη – μέλη ότι δεν θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με θέματα που είναι εσωτερικά της Ενωσης. Θα πρέπει διαρκώς να έχουμε κατά νου τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της Μεσογείου. Διότι, αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τα εκεί, τότε αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλη την Ε.Ε.».

Κατά τον ίδιο, ακόμη δύο σοβαρά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πολύ σημαντική διότι θα επηρεάσει τα πάντα, αλλά και ο χώρος της ναυτιλίας.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα πως τα θέματα αυτά θα προωθηθούν από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την περίοδο 2025 -2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT