Δέσμευση Μητσοτάκη για γάμους ομοφύλων

Δέσμευση Μητσοτάκη για γάμους ομοφύλων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Το παρασκήνιο της απόφασης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε και κάτι μεγάλο. Θα το κάνουμε. Αλλά δεν το λέμε». Το «κάτι» που αποσιωπούσε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο κυβερνητικός παράγων ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Η κυβέρνηση δηλαδή είχε «κρυφή ατζέντα», αλλά όχι δεξιά, όπως την κατηγορούσε η αντιπολίτευση, αλλά ακραιφνώς προοδευτική. Μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και την είσοδο τριών δεξιών κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. στη Βουλή, είναι προφανές πως υπήρξαν δεύτερες σκέψεις. «Πόσο εύκολα μπορούμε να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, όταν στα δεξιά μας έχουμε σχεδόν 14% αντιπολίτευση;», έλεγε στέλεχος του Μαξίμου που είχε ταχθεί κατά της πρωτοβουλίας. Οπως γίνεται πάντα τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι μετρήσεις έχουν τον πρώτο λόγο. Το Μαξίμου μέτρησε τον αντίκτυπο του ζητήματος μέσω των focus groups. Δεν ξέρουμε τι έδειξαν ακριβώς οι μετρήσεις. Μπορεί όμως κανείς να το υποθέσει, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να το πει δημόσια. Η προαναγγελία Μητσοτάκη στο Bloomberg ότι «κάποια στιγμή» επίκειται η κατοχύρωση του δικαιώματος, παρουσιαζόταν ως κίνηση «εκτός προγράμματος». Αλλά μόνο τέτοια δεν ήταν.

Η συγκεκριμένη κίνηση υπήρχε στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από τα μέσα της περασμένης τετραετίας. Οταν, μάλιστα, είχε ρωτηθεί γιατί κατά το παρελθόν το κόμμα του ήταν κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, είχε απαντήσει τότε πως «η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη». Το αντίθετο από αυτό που θεωρεί πως συμβαίνει σήμερα, καθώς στις δηλώσεις του στο Bloomberg σημείωσε πως η «ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη» και «ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα συμβεί κάποια στιγμή και είναι μέρος της στρατηγικής μας». Στο Μαξίμου δεν υπήρχε ποτέ ομοφωνία για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Υπέρμαχοι της θέσης αυτής ήταν εξαρχής ο Αλέξης Πατέλης, αλλά και ο Ακης Σκέρτσος, που έχει πάντα μια ευαισθησία στα κοινωνικά δικαιώματα.

Η πολιτική ταυτότητα

«Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη», δήλωσε στο Bloomberg ο πρωθυπουργός.

Επειδή τα πάντα είναι πολιτική, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει την πρόθεση να νομιμοποιήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει πρωτίστως πολιτικό αντίκτυπο. «Δείχνει πως αυτό που έλεγε ο πρωθυπουργός προεκλογικά περί νέων διαχωριστικών γραμμών», χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. «προοδευτικό κόμμα», δεν ήταν ευκαιριακό, αλλά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και δεν αλλάζει, παρά το γεγονός πως, όπως προειπώθηκε, τρία κόμματα πιέζουν τη Ν.Δ. πλέον από τα δεξιά. Η «κεντρώα φιλοσοφία», μακριά από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ξεκινήσει περίπου στις 17.00. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ουσιαστικά ένα «οραματικό πλαίσιο για το πώς βλέπει την Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας με βάση τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο», όπως σημειώνουν συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει στην ομιλία του πως αυτό το πλαίσιο μεταφράζεται σε πολιτικές με βάση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τις «5 Ελλάδες» που παρουσίασε πριν από τις εκλογές: Παραγωγική Ελλάδα, Κοινωνική Ελλάδα, Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, Δίκαιη Ελλάδα, Ισχυρή Ελλάδα και εξειδίκευσε σε όλες τις κεντρικές προεκλογικές ομιλίες. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και μερικά μέτρα πιο άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής.

Τέλος, χθες το ιταλικό ΜΜΕ Il Foglio κυκλοφόρησε άρθρο με τίτλο: «Λιγότερος Ορμπαν, περισσότερος Μητσοτάκης. Η σωστή εναλλακτική στη φλυαρία και στον αποπροσανατολισμό υπάρχει και λειτουργεί», με το οποίο αναφέρεται στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πολιτική του γραμμή, την οποία βλέπει ως θετικό παράδειγμα για τις κεντροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης. Το άρθρο κατακρίνει την ιταλική συντηρητική παράταξη, πως ακολούθησε τον δρόμο του λαϊκισμού. «Το να αναφέρεσαι στον θρίαμβο της Δεξιάς στην Ελλάδα (η οποία κατέκτησε 158 έδρες σε σύνολο 300) θα σήμαινε ότι παραδέχεσαι την ύπαρξη ενός εντυπωσιακά επιτυχημένου μοντέλου, το οποίο όμως βρίσκεται στους αντίποδες του λαϊκιστικού δόγματος που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτήθηκε από τους συντηρητικούς της Ιταλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή