Βουλή: Κρας τεστ για «8» η συζήτηση επί των προγραμματικών

Βουλή: Κρας τεστ για «8» η συζήτηση επί των προγραμματικών

Το πρώτο σαφές και ουσιαστικό δείγμα του κλίματος εντός του οποίου θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις στη Βουλή κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο προσφέρει από σήμερα και για τρεις ημέρες η οκταμελούς σύνθεσης εθνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο σαφές και ουσιαστικό δείγμα του κλίματος εντός του οποίου θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις στη Βουλή κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο προσφέρει από σήμερα και για τρεις ημέρες η οκταμελούς σύνθεσης εθνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η έναρξη προγραμματίστηκε για τις 5 μ.μ. σήμερα, με την ομιλία του πρωθυπουργού, όπως παγίως συμβαίνει. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικεντρωθεί τόσο στα θετικού περιεχομένου μέτρα οικονομικής πολιτικής, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση για συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας – ιδιαίτερα των ευάλωτων τμημάτων της–, όσο και στα σχέδια για επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, ενόψει και της αναμενόμενης απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας. Παράλληλα θεωρείται πιθανό να κάνει και την πρώτη, εντός του ναού της Δημοκρατίας, αναφορά στην προοπτική έναρξης από την παρούσα Βουλή συζήτησης για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Απέναντί του θα παρουσιαστεί μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, τα περισσότερα τμήματα της οποίας έχουν νέα και –επί του πεδίου– άγνωστα ως προς όλο τους το εύρος χαρακτηριστικά. Κατά σειρά κοινοβουλευτικής τάξης σημειώνονται:

Πρώτον, ο αποδεκατισμένος και σε δίνη αναταράξεων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεχίζονται εν μέσω προβλημάτων οι διαδικασίες διαδοχής του Αλ. Τσίπρα, θα εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση από τον εκλεγέντα ως μεταβατικό πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκρ. Φάμελλο.

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, η μάχη στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς και η παρουσία τριών κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ.

Δεύτερον, είναι η κοινοβουλευτική πρεμιέρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, καθώς δεν είχε τη βουλευτική ιδιότητα από την εκλογή του στο κόμμα έως τώρα. Η νέα αυτή κατάσταση στο χώρο της Κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ, διαμορφώνουν περιβάλλον εντονότατου ανταγωνισμού στην ευρύτερη αυτή πτέρυγα της Ολομέλειας, ως προς το ποια δύναμη θα κυριαρχήσει αντιπολιτευόμενη τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πίεση για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολικό, εκτιμάται πως θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας της παρουσίας της Πλεύσης Ελευθερίας και των διαθέσεων, ειδικά έναντι του κ. Τσίπρα, της προέδρου της, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Τρίτον, η κατάσταση δεξιά της Ν.Δ., όπου εκτός από την Ελληνική Λύση υπάρχουν οι Σπαρτιάτες, που χαρακτηρίζονται ως μετεξέλιξη των χρυσαυγιτών, και η Νίκη, που προσδίδει πολιτικό μανδύα σε υπερσυντηρητικές θρησκευτικού χαρακτήρα απόψεις. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή την πτέρυγα θα κυριαρχήσει κλίμα πλειοδοσίας επί θεμάτων «πατριωτικού» χαρακτήρα.

Αχαρτογράφητο, τέλος, είναι συνολικά το τοπίο εντός του οποίου θα κινηθούν τα τρία νεοεισελθόντα σχήματα των αθροιστικά 30 βουλευτών, δεδομένου ότι εκπεφρασμένες απόψεις και θέσεις τους έχουν, ως γνωστόν, τροφοδοτήσει εκτιμήσεις περί απρόβλεπτων έως και ακραίων καταστάσεων στη Βουλή την προσεχή περίοδο.

Σήμερα, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, προγραμματίστηκε να λάβουν τον λόγο ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και αμέσως μετά πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Από αύριο σειρά θα πάρουν βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT