Φάμελλος: Τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Φάμελλος: Τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Τονίζει ότι «οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου/ας προέδρου πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προφανώς και το νέο γεννιέται με οδύνες και τομές. Και πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία, την πατρίδα μας, τις προοδευτικές ιδέες και τις δημοκρατικές αξίες», δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο».

Εν τω μεταξύ σήμερα Σάββατο 15/7, σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ανακοινώσει οτι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία, ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο και ο Παύλος Πολάκης, εφόσον μετατεθούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές.

Όπως λέει στη συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος «είναι αδιαμφισβήτητο το βαθύ αποτύπωμα του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά και η αυθεντική του σχέση με την κοινωνία. Πρέπει όμως να ανταποκριθούμε στην επόμενη μέρα, πιστοί στην κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα που υπηρετούμε».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρει ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για την ομόφωνη επιλογή της ΠΓ και της ΚΟ να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΚΟ, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπογραμμίζει ότι όλο το προεδρείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα καλούνται να συνεισφέρουν στην ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα.

Τονίζει ότι «οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου/ας προέδρου πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο αλλά ότι απαιτείται και μία ποιοτική αλλαγή: να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για ένα άλλο κόμμα. Αποτελεσματικό, δημοκρατικό και σύγχρονο που θα αναλύει και θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές ανάγκες. Με μία νέα πολιτική πρόταση μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας κοινωνίας». Σχολιάζει ότι «οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορεί να υποτιμηθούν ή να χαθούν μέσα στο απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας».

Ερωτηθείς για τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του/της νέου/νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Φάμελλος λέει ότι «πρέπει να εγγυάται και να εκπροσωπεί αυτά που ήδη σας ανέφερα και να ‘συνομιλεί’ με την κοινωνική πλειοψηφία. Να καταφέρνει, και ως προσωπικότητα αλλά κυρίως με την πολιτική του/της πρόταση, να συνδέει ένα σύγχρονο κόμμα ενεργών πολιτών με μία πολιτική πρόταση προόδου, δημοκρατίας και οικολογίας». Eνα κόμμα, προσθέτει, «με ποιοτικό επιτελείο, με συμμετοχή στις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς, με αξιοποίηση της ψηφιακής δημοκρατίας και της επιστήμης. Αλλά και με ‘φρέσκο’ βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις και αβεβαιότητες του 21ου αιώνα»ε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη μοναδική κυβερνητική εναλλακτική πολιτική δύναμη που καταθέτει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και δεν έχει εξαρτήσεις από συμφέροντα. Μίλησε για ένα σχέδιο «με ευρωπαϊκή ταυτότητα και ταυτόχρονα πατριωτικό, με τις δυνάμεις της επιστήμης και της παραγωγής αλλά και του πολιτισμού, για το μέλλον που μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας και να προσελκύσει επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία». Τέλος, υπογραμμίζει ότι «το πολιτικό αυτό σχέδιο απαιτεί ισχυρή, δημοκρατική και σύγχρονη πολιτεία, με καινοτόμα εργαλεία, με ισχυρούς ανεξάρτητους και όχι κομματικούς θεσμούς, με κράτος δικαίου και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με πυξίδα τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Στην κλιματική κρίση, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και στις μεγάλες ανισότητες και αβεβαιότητες που διευρύνονται διαρκώς. Αυτή είναι η πραγματική ‘συγκολλητική ουσία’ του κοινού μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT