Εντός και Εκτός: Γιατί ο Κώστας Καραμανλής είπε «ναι» στη ΣΕΚΕ

Εντός και Εκτός: Γιατί ο Κώστας Καραμανλής είπε «ναι» στη ΣΕΚΕ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Με μια επιλογή ασυνήθιστη για πρώην πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να αναλάβει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου των εταιρειών της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.). Πρακτικά, ο κ. Καραμανλής αλλάζει καθοριστικά το παράδειγμα των πρώην πρωθυπουργών, οι οποίοι είτε συνεχίζουν την πολιτική καριέρα τους από άλλα πόστα είτε απλώς απέχουν συνολικότερα. Ο πρώην πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009 γίνεται ο πρώτος της Μεταπολίτευσης που επιλέγει να δραστηριοποιηθεί σε θέση με κάποια χαρακτηριστικά, που σε μια δεύτερη ανάγνωση αιτιολογούν τον τρόπο που κινήθηκε. Τουλάχιστον αυτό λένε όσοι τον γνωρίζουν. Πηγές στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή σημείωναν, μάλιστα, ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του πορεία, ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές και αξιόλογες προτάσεις συνεργασίας.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για τον κ. Καραμανλή φαίνεται να μην υπήρξε κάποιο δίλημμα, διότι η πρόταση της ΣΕΚΕ Α.Ε. (με συνεχή λειτουργία από το 1947) κάλυπτε τρία βασικά ζητήματα. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι δεν ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο. Το δεύτερο είναι εκείνο του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος κατά τον κ. Καραμανλή αποτελεί πυλώνα για την άνευ αστερίσκων ανάπτυξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ΣΕΚΕ βρίσκεται τώρα στη φάση υλοποίησης ενός νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου, που αφορά τη συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και προώθηση στην ελληνική, αλλά κυρίως στις ξένες αγορές επώνυμων αγροτικών προϊόντων, ανέφεραν πηγές κοντά στον κ. Καραμανλή. Και το τρίτο στοιχείο είναι καθαρά εθνικό. Η ΣΕΚΕ έχει έδρα την Ξάνθη και κέντρο των δραστηριοτήτων της τη Θράκη, ανέφεραν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Και η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή αλλά και την προοπτική της Θράκης είναι ιδιαίτερα σημαντική.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ενας άλλος πρώην πρωθυπουργός, συγκεκριμένα ο διάδοχος του προαναφερθέντος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ουσιαστικά ετάχθη υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και της διαδικασίας που φαίνεται ότι επιχειρεί να αναθερμάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο περιθώριο του 25ου Συμποσίου της Σύμης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου. Να μην τον φοβηθούμε τον διάλογο, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε κάθε λόγο να συζητούμε με τους γείτονές μας». Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη τα εξής: «Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτή την προσπάθεια. Εχουμε τις κόκκινες γραμμές μας βεβαίως, έχουμε το περίγραμμα των λύσεων και αν υπάρξει κοινή λογική και από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε, όχι εύκολα αλλά συστηματικά και με προσοχή, να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ολοι πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, σε αυτές τις συναντήσεις έχουμε καλλιεργήσει εδώ και πολλά χρόνια την επαφή με πολιτικούς, με διανοούμενους από τη γείτονα χώρα, με τρόπο που πιστεύω ότι δημιουργούμε το έδαφος και τη δυνατότητα μιας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των λαών στην περιοχή». Η εποχή των στενών επαφών Παπανδρέου – Τζεμ έχει παρέλθει, όπως άλλωστε και όλοι οι πρωταγωνιστές. Η εμπειρία, βέβαια, παραμένει πολύτιμη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες, όπου έπειτα από οκτώ χρόνια απραξίας οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν «επανεκκίνηση» των σχέσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), καθώς συναντούν περίπου 20 ομολόγους τους. H τελευταία αντίστοιχη σύνοδος κορυφής έγινε το 2015, με την Ε.Ε. να «τρέχει» πλέον να ανταγωνιστεί την Κίνα και σε αυτή την ήπειρο, με «όχημα» τη λεγόμενη στρατηγική της Global Gateway, επιδιώκοντας επενδύσεις, εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη), καθώς και συνεργασία για την ψηφιακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δύσκολο το εγχείρημα, μια και πολλές από αυτές τις χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της Ρωσίας και θεωρούν το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον υποκριτικό, λόγω της ανάγκης της Ε.Ε. για πρώτες ύλες.

Η ΑΤΑΚΑ

Συνολικά τρεις πρώτες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης: «191 άτομα από τις Ενοπλες Δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές. Σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) έχουν φτάσει ήδη μοτοσικλετιστές, προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά. Αύριο ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική». Ολα αυτά ακούγονται πολύ ενδιαφέροντα και ακόμη περισσότερο χρήσιμα, ωστόσο μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή