Βουλή: Παζλ η άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων

Βουλή: Παζλ η άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων

Η διάταξη της κυβέρνησης (158 βουλευτές) θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, τα 2/3 των βουλευτών, προκειμένου να γίνει νόμος

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη εξίσωση η προσπάθεια να ψηφιστεί η νέα διάταξη την οποία προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, ειδικά μετά την άρνηση της Ελληνικής Λύσης να ψηφίσει υπέρ. Η διάταξη θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους (τα 2/3 των βουλευτών) προκειμένου να γίνει νόμος. Υπέρ έχει ταχθεί μέχρι στιγμής μόνον η Ζωή Κωνσταντοπούλου, το ΚΚΕ δεν συμφωνεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει δική του πρόταση, ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί σαφώς. Αστάθμητος παράγοντας η στάση της Νίκης και των Σπαρτιατών, που δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως.

Η διαβούλευση που αφορά τη διάταξη ολοκληρώθηκε χθες το πρωί και το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει δύο μόλις άρθρα αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής αύριο Τετάρτη. Η ψήφιση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και αφορά την άρση των περιορισμών που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Επιστολή ομογενών

Χθες, με ανοιχτή επιστολή τους προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, πολλές κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια μέχρι την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική ζητούν την άρση των περιορισμών που θέτει η υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και το δικαίωμα επιστολικής ψήφου (αλλαγή που δεν προβλέπεται ούτε στη νέα διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών), προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές κοινότητες που έχουν υπογράψει την επιστολή εκπροσωπούν περισσότερους από 300.000 Ελληνες του εξωτερικού.

Η ισχύουσα διάταξη καθορίζει ότι προκειμένου Ελληνας που βρίσκεται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να μπορέσει να ψηφίσει στις εθνικές ελληνικές εκλογές θα πρέπει την τελευταία 35ετία να έχει ζήσει για τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα και παράλληλα το τρέχον ή το προηγούμενο έτος (των εκλογών) να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στη χώρα. Με βάση αυτούς τους περιορισμούς, στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν περίπου 18.000 πολίτες.

Ωστόσο, για να αλλάξει η ισχύουσα διάταξη απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι, οπότε η κυβέρνηση εκτός των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα χρειαστεί και ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία διαθέτει 8 έδρες, χθες μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το θέμα δήλωσε ότι θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που απελευθερώνει την πρόσβαση των αποδήμων στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταθέσει δική του πρόταση νόμου. Κατά της συγκεκριμένης πρότασης έχει ταχθεί το ΚΚΕ, σύμφωνα με τη δήλωση του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντησή του για το θέμα με τον πρωθυπουργό το προηγούμενο Σάββατο. Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι η ψήφος των αποδήμων πρέπει να αφορά στα άτομα που έχουν περιουσία και οικογένεια στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση, που είχε ψηφίσει την προηγούμενη διάταξη το 2019 –μαζί με το ΚΙΝΑΛ, οπότε είχαν συγκεντρωθεί 200 ψήφοι– μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε την κυβέρνηση παράνομη λόγω «εθνικών υπαναχωρήσεων» τις οποίες δεν είχε προαναγγείλει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Για λόγους αρχής, πιστεύουμε ότι μία παράνομη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί και φυσικά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνένοχη στην παρανομία», ξεκαθάρισε.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με εκπροσώπους του οποίου είχε επίσης συναντηθεί η κ. Κεραμέως την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχει επίσημα τοποθετηθεί. Ωστόσο, ακόμη κι αν τελικά οι 32 βουλευτές του ψηφίσουν θετικά, το σύνολο των ψήφων που συγκεντρώνεται φτάνει τις 198, οπότε θα απαιτούνται δύο ακόμη μέλη του Κοινοβουλίου προκειμένου να αλλάξει η ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT