Θεωρείο: Νέοι πρέσβεις σε Ουάσιγκτον, Αγκυρα

Θεωρείο: Νέοι πρέσβεις σε Ουάσιγκτον, Αγκυρα

Την τοποθέτηση δύο πολύ ικανών νέων πρέσβεων αποφάσισε χθες σε συνεδρίασή του το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τοποθέτηση δύο πολύ ικανών νέων πρέσβεων αποφάσισε χθες σε συνεδρίασή του το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ. Μεταξύ άλλων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πλήρωση των θέσεων σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα, δύο κομβικές πρεσβείες. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μετακινείται η Αικατερίνη Νασίκα από τη Μόσχα, όπου διαχειρίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Στη θέση της πηγαίνει η Αικατερίνη Ξαγοράρη, ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Στην Αγκυρα τοποθετείται πρέσβης ο Θ. Μπιζάκης, που έως σήμερα ήταν σύμβουλος στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον και επίσης στενός συνεργάτης της υφυπουργού Αλ. Παπαδοπούλου. Σημαντική είναι επίσης η πλήρωση της θέσης στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου τοποθετείται ο Ν. Γαριλίδης.

Σαν να μην τρέχει τίποτα

Ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η «κήρυξη πολέμου» ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…

Προβλήματα

Σε τρεις συνολικά περιφέρειες στρέφει το βλέμμα της η Ν.Δ. ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς τελευταία –πλην της μάχης σε Πελοπόννησο και Β. Αιγαίο– έχει προκύψει εσωκομματικό θέμα με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη. Η αντίδραση της Πειραιώς ήταν άμεση, με τη διαγραφή του στελέχους της, αλλά το πολιτικό πρόβλημα δεν λύθηκε. Τοπικές πηγές έλεγαν στη στήλη πως ο Αμανατίδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή και μπορεί να ψαλιδίσει πολύ τον επίσημο «γαλάζιο» υποψήφιο Γιώργο Κασαπίδη. Δεν θα απέκλεια μάλιστα, μετά την Πελοπόννησο και τη Μυτιλήνη, να δω τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται και την Κοζάνη.

Αγνωστος

Σας πάω τώρα στην Πελοπόννησο, εκεί όπου… όλη η κυβέρνηση αναμένεται να πέσει πάνω στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος σε πρώτη φάση έχει ξεκινήσει την κινητοποίηση κάνοντας εκατοντάδες προσωπικά τηλεφωνήματα και επιχειρώντας να ζεστάνει όλη τη γενιά του από την εποχή της ΔΑΠ. Φτάνει αυτό; Η απάντηση είναι όχι, καθώς ο Πτωχός έχει πολύ δρόμο να διανύσει έναντι του Πέτρου Τατούλη σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας, καθώς τον υποψήφιο της Ν.Δ. δεν τον ξέρουν πολλοί, ενώ τον Τατούλη τον γνωρίζουν στην Πελοπόννησο και οι πέτρες.

————————————

Παρακολουθήσεις

Από την 21η Νοεμβρίου 2022 έχουμε ζητήσει την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η διάλυση των σκιών που έχουν προκληθεί. Η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η ΑΔΠΧ σε πρόσωπα που δέχθηκαν μηνύματα εγκατάστασης παράνομου λογισμικού, αποτελεί ένα θετικό στοιχείο αλλά δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα που ακόμη ερευνώνται. Το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πολιτικών και άλλων προσώπων που έχουν υποστεί τη βίαιη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και προσωπικών τους δεδομένων, όπως είναι πρόσωπα της «Κ» αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Για αυτό επαναλαμβάνουμε ότι είναι ανάγκη να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη πως θα κάνει το καθήκον της.
«Κ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή