Οι επαχθείς όροι Παππά

«Ε, δεν θα μας καβαλήσει κιόλας!!!»

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ε, δεν θα μας καβαλήσει κιόλας!!!». Είναι ίσως το πιο ευγενικό από όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης, όταν γνωστοποιήθηκαν οι όροι που έθεσε ο πρώην καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς, προκειμένου να δεχθεί τη στήριξη του κόμματος για υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων. Οπως μεταφέρεται αρμοδίως, απαίτησε (έτσι, όχι ζήτησε, απαίτησε) να μην έχει καμιά σχέση και σύνδεση με την «Ανοιχτή Πόλη», τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο, να μην του ασκηθεί από κανέναν κριτική για ό,τι κι αν κάνει στην προεκλογική εκστρατεία, να έχει διπλάσια χρηματοδότηση η υποψηφιότητά του από την προηγούμενη φορά (γίνεται λόγος για ποσό που θα πλησίαζε το ένα εκατ. ευρώ), να του βρει το κόμμα 300 άτομα για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο, κεντρικά και σε επίπεδο διαμερισμάτων. Και άλλα, πιο επουσιώδη, που σχεδόν δεν ακούστηκαν από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο άκουσμα των βασικών όρων.

Το φάντασμα του τέως

Η με ηγεμονικούς όρους προσέγγιση της υποψηφιότητάς του από τον πρώην καλαθοσφαιριστή άφησε με λίγα έως καθόλου επιχειρήματα τους υπερασπιστές αυτής της πρότασης. Το πιο ισχυρό που είχαν να πουν ήταν ότι είχε αποτελέσει επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και αυτό από μόνο του κάτι θα έπρεπε να σημαίνει. Το φάντασμα του παραιτηθέντος προέδρου δεν φάνηκε ικανό να επηρεάσει τις αποφάσεις.

Ανίερες συμμαχίες

Στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν, έμπειρα στελέχη «διαβάζουν» ανίερες συμμαχίες, καθώς όσοι στην πρώτη ψηφοφορία τοποθετήθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Παππά, στη δεύτερη ψήφισαν λευκό ή υπέρ του Νίκου Φίλη. «Αδιανόητο, με δεδομένα αυτά που κατά καιρούς έχουν σύρει σε Φίλη και “Ομπρέλα”», αναφέρει πηγή με πολύ καλή γνώση των εσωκομματικών ισορροπιών.

Ολα για την ηγεσία

Οπότε επιβεβαιώνονται εκείνοι που από την πρώτη στιγμή είδαν την υποψηφιότητα Παππά να επανέρχεται στο προσκήνιο μόνο και μόνο για να εργαλειοποιηθεί η αναζήτηση υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων στην κούρσα για την ανάδειξη ηγεσίας.

Ψηλά ο πήχυς

Από το αποτέλεσμα δείχνει να διαμορφώνεται μέτωπο απέναντι από την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στο εσωκομματικό πεδίο η διαμάχη για τις επιλογές στον δήμο θα επανέλθει στην περίπτωση που ο Κώστας Ζαχαριάδης δεν καταφέρει να πετύχει αξιόλογο αποτέλεσμα. Η αποτυχία θα «χρεωθεί» στην ομάδα που στήριξε την επιλογή του.

Κοσμοσυρροή στη Μεσσήνη

Στον χώρο της αυτοδιοίκησης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και από την πλευρά της κυβέρνησης. Σύμπασα η Ν.Δ. Πελοποννήσου έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης στη Μεσσήνη για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού. Ασφαλώς βρισκόταν εκεί ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικό τέκνο του οποίου θεωρείται ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Από το Μαξίμου έσπευσαν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ηταν εκεί στο σύνολό τους οι βουλευτές του κόμματος, αλλά και όλα τα μέλη του συνδυασμού του απερχόμενου περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα.

Αυστηρή ουδετερότητα

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον «άξιο περιφερειάρχη» Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος, μετά την απόφαση στα «κεντρικά» να στηριχθεί η υποψηφιότητα Πτωχού, τήρησε χαμηλούς τόνους και δεν βγήκε απέναντι με αντάρτικο. Βέβαια, δεν έφτασε στο μεγαλείο του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έσπευσε να συνδράμει τον Νίκο Χαρδαλιά σε ό,τι χρειαστεί. Ο Παναγιώτης Νίκας επέλεξε τη διακριτική αποχή. Δεν παρέστη στην εκδήλωση για την υποψηφιότητα Πτωχού. Εστειλε σαφές μήνυμα για την τακτική που θα ακολουθήσει, καθώς συγκάλεσε σύσκεψη με τους διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφέρειας, από τους οποίους ζήτησε να τηρηθεί απαρέγκλιτη ουδετερότητα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ε, δεν θα μπορούσε να «σπάσει» ο ίδιος την ουδετερότητα…

Θέμα εκπαίδευσης

Η πρωθυπουργική επίσκεψη στη Μεσσηνία συνέπεσε με την οργισμένη αντίδραση του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας στην «εμμονή του υπουργού Εργασίας, εν μέσω μιας προβληματικής τουριστικής σεζόν, να λύσει το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας στην εστίαση με απειλές και εκφοβισμούς». Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του συλλόγου, που κατηγορεί τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη ότι «για άλλη μία φορά στοχοποιεί τον κλάδο της εστίασης» και κλείνει με την παραίνεση για «εκπαίδευση πρώτα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά εκπαίδευση στις επιχειρήσεις».

Θέμα ειδίκευσης

Με ενθουσιασμό μιλούν στη Χαριλάου Τρικούπη για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων. Οπως λένε, οι απαντήσεις στα ιδιαίτερα απαιτητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μεγάλες πόλεις, συνεπεία και της κλιματικής κρίσης, είναι το αντικείμενο με το οποίο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο και τεκμηριωμένες προτάσεις. Πάντως, στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν και γιατί, έστω και με διαφορά λίγων ωρών, παρουσιάστηκε η πρότασή τους για τον δήμο πριν οριστικοποιηθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φαντάρος και ο υποσμηναγός

Την εποχή που ήταν «ψάρι» και υπηρετούσε τη θητεία του στην 346 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας θυμήθηκε ο πρωθυπουργός, που στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μεσσηνία βρέθηκε και στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα. Εκεί συνάντησε τον διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, υποπτέραρχο Βασίλη Παπαχρήστου. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η γνωριμία τους μετράει 32 ολόκληρα χρόνια. «Από τότε που εγώ ήμουν απλός φαντάρος και αυτός ως απλός υποσμηναγός έκανε τα πρώτα του βήματα στην Πολεμική μας Αεροπορία», ανέφερε. Πάντως, στην Καλαμάτα έχουν ήδη παραληφθεί τα δύο πρώτα υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Μ-346, τα οποία θεωρούνται ιδανικά για την εκπαίδευση των νέων ιπταμένων, που θα αναλάβουν τον χειρισμό των μαχητικών αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT