Γεραπετρίτης: «Εκτός ατζέντας τα ζητήματα της κυριαρχίας»

Γεραπετρίτης: «Εκτός ατζέντας τα ζητήματα της κυριαρχίας»

Μήνυμα Γεραπετρίτη προς την Αγκυρα για το πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλή προσωπική σχέση και τακτική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν διατηρεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως ο ίδιος σημείωσε χθες (ΕΡΤ), επισημαίνοντας ότι σε αυτό το επίπεδο προετοιμάζονται και τα δύο επόμενα ελληνοτουρκικά ορόσημα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου –όπου θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων– και προς το τέλος του έτους το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας, στο οποίο θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός υπουργών. Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι στην κρίση της Χάγης μπορεί να τεθεί η μια θεμελιώδης διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί απαρέγκλιτα το δικαίωμα, το οποίο, όπως είπε, θα ασκήσει όταν θα κριθεί ότι είναι πολιτικά και εθνικά ωφέλιμος ο χρόνος.

Ως προς τα θέματα συζήτησης, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η κυριαρχία είναι ενιαία, αδιαίρετη, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να διασπαστεί και άρα δεν τίθεται στην ατζέντα. Αρα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα ή με την κυριότητα των νησιών, με την αποστρατιωτικοποίηση, η οποία τίθεται ως ζήτημα, δεν μπορούν να τεθούν υπό οποιαδήποτε εκδοχή σε συζήτηση». Και πρόσθεσε πως «όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι μπορεί να έχουν κάποιες αποκλίσεις από τις βασικές διαπραγματευτικές θέσεις, οι οποίες όμως αποκλίσεις υπό καμία εκδοχή δεν μπορούν να αφορούν θέματα κυριαρχίας και δεν μπορούν να αφορούν θέματα τα οποία μπορούν να πλήξουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Γεραπετρίτης έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς τα Τίρανα για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Οπως, είπε, ακολουθούν σημαντικές αξιολογήσεις της Αλβανίας, καθώς τον Οκτώβριο θα εκδοθεί η έκθεση για την εξέλιξη της πορείας της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι ώστε να ανοίξουν και τα προενταξιακά κεφάλαια. «Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνουμε πως ο δρόμος της Αλβανίας είναι στρωμένος με αγκάθια», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT