Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αστάθμητος παράγοντας η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αστάθμητος παράγοντας η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο

Φαβορί ο νυν περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, που έχει τη στήριξη της Ν.Δ. – Στο κενό οι προσπάθειες για κοινό υποψήφιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι παραδοσιακά πεδίο άντλησης σημαντικών πολιτικών συμπερασμάτων. Αν και η κεντρική πολιτική εξουσία εμφανίζεται συχνά να ομνύει στην ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη πιο συχνά την αντιμετωπίζει ως προέκτασή της και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ερμηνεύονται ως αντανάκλαση της κομματικής ισχύος. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου οι αρμοδιότητες και η εξουσία των περιφερειαρχών τούς έχει προσδώσει το προσωνύμιο «μικροί πρωθυπουργοί».

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν συχνά ένα πεδίο όπου οι πολίτες, σε μια λογική «χαλαρής» ψήφου, επιλέγουν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κεντρική πολιτική εξουσία, στέλνοντας με τις επιλογές τους αντίστοιχα μηνύματα. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που οι κεντρικές κομματικές επιλογές δεν βρίσκουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, που με τα δικά τους κριτήρια επιλέγουν να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους υποψηφίους που μπορεί να μην έχουν το επίσημο χρίσμα. Με βάση όλα αυτά και οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τη δική τους σημασία. Η «Κ» μέχρι τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θα παρουσιάσει τα ιδιαίτερα δεδομένα σε καθεμιά από τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Κρήτης, όπου η κυριαρχία του Σταύρου Αρναουτάκη θεωρείται αναμφισβήτητη, ήδη έχει περιγραφεί σε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμα. Το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ένα ερώτημα είναι κατά πόσο θα επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Εβρου.

Ο νυν περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, είναι και πάλι υποψήφιος, έχοντας για άλλη μια φορά το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. Απέναντί του θα βρεθεί για άλλη μια φορά ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος επίσης πολιτικά προέρχεται κι αυτός από το κεντροδεξιό φάσμα και διατηρεί σχέσεις με τη Ν.Δ. Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, το 2019, οι δυο τους είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου επικράτησε ο κ. Μέτιος, λαμβάνοντας 3.696 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του του και τελικά εξελέγη με ποσοστό 50,77% έναντι 49,23% του κ. Τοψίδη. Η μικρή διαφορά στις εκλογές του 2019 είναι αυτή που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα ανατροπής στις προσεχείς εκλογές.

Το 2019 είχαν διεκδικήσει την περιφέρεια συνολικά οκτώ υποψήφιοι. Στον πρώτο γύρο ο κ. Μέτιος εξασφάλισε το 34,39% των ψήφων και πέρασε στον δεύτερο γύρο με τον κ. Τοψίδη, ο οποίος πήρε το 30,66%. Ο τρίτος σε ποσοστό υποψήφιος ήταν ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, που περιορίστηκε στο 12,71% των ψήφων. Από την πλευρά της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη η επιδίωξη να βαφτεί ο αυτοδιοικητικός χάρτης μπλε. Κι αυτό συνεπάγεται εκ νέου εκλογική επικράτηση του κ. Μέτιου, που έχει το χρίσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη κι αν κερδίσει ο κ. Τοψίδης, δεν μπορεί να καταγραφεί ως κερδισμένη από το κυβερνών κόμμα περιφέρεια.

Η Κεντροαριστερά

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς έγιναν κάποιες κινήσεις, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, για αναζήτηση υποψηφιότητας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει κοινή στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν. Ετσι, τα δύο κόμματα προχωρούν με δικούς τους υποψηφίους, με κομματικές επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Στέργιου Ηλιόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν ήταν και υποψήφιος δήμαρχος Δράμας, ενώ εργάζεται στην αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Δαμιανού Καγκελίδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής Δράμας με το κόμμα στις εθνικές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου. Πριν από την ανακοίνωση της στήριξης στην υποψηφιότητα Καγκελίδη είχε ενταθεί η φημολογία για αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος που πιθανόν θα συμμετείχαν σε αντίπαλα ψηφοδέλτια. Η τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ξάνθης έσπευσε να διαγράψει ένα μέλος της, που ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Μέτιου, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για αποτροπή ανάλογων κινήσεων που ενδεχομένως σκέφτονταν κάποιοι.

Υποψήφιος με το ΚΚΕ και την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση είναι ο Διονύσης Κλάδης.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται ο μοναδικός νομός, η Ροδόπη, που στις εθνικές εκλογές επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. Οι υπόλοιποι τέσσερις νομοί της περιφέρειας βάφτηκαν μπλε. Σημαντική δύναμη κατέγραψε στις εθνικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ, καθώς συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στην Ξάνθη, με 18,36% και στη Δράμα με 15,25%. Ψηλά στις εθνικές εκλογές βρέθηκαν στην ακριτική περιοχή και τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή