Μετατίθενται οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετατίθενται οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου κατά μία εβδομάδα ήταν αναπόφευκτη στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου κατά μία εβδομάδα ήταν αναπόφευκτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε από νωρίς χθες το πρωί, όταν τα μηνύματα που έφταναν στην Κουμουνδούρου από τις πληγείσες περιοχές δεν ήταν ενθαρρυντικά. Οι εικόνες καταστροφής, ειδικά από τα χωριά της Καρδίτσας, δεν άφηναν πολλά περιθώρια, όπως επίσης και οι επισημάνσεις όλων των στελεχών πως με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Πολιτική Γραμματεία

Νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οργανωτικού, που ήταν σε άμεση επαφή με τις νομαρχιακές επιτροπές προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση. Η εφορευτική επιτροπή εισηγήθηκε αναβολή, ενώ οι δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, είχαν συνεχή επικοινωνία με τα επιτελεία των υποψηφίων. Ακολούθησε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η αναβολή, ενώ ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. «Δεν προχώρησαν ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα. Δεν κατανεμήθηκαν όπως έπρεπε οι υλικοί και οι ανθρώπινοι πόροι. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το δήθεν επιτελικό κράτος απέτυχε και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πλημμυρών».

Αποστολή αλληλεγγύης

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται αυτές τις δύσκολες ώρες με τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην αποκατάσταση των πληγέντων. Για αυτόν τον λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος με αντιπροσωπεία του κόμματος βρέθηκε στη Θεσσαλία, αναβάλλοντας τις επαφές που είχε στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. «Οι περιοχές του Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν στις προτεραιότητες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που κυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Ομως τα σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί και να είχαν αναθεωρηθεί και υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως τις 31.12.2021, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε τη σχετική μέριμνα», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει αποστολή αλληλεγγύης προς τους πληγέντες.

Στις 17 του μηνός ο πρώτος γύρος της μάχης για την ηγεσία – Λόγω της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, οι υποψήφιοι ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.

Η αναβολή των εκλογών είναι μια εξέλιξη που δεν βολεύει σε καμία περίπτωση τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της και η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ουσιαστικά «ακέφαλη». Την ίδια ώρα, η πανηγυρική πρώτη παρουσία του νέου ηγέτη του κόμματος στη ΔΕΘ την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτή την ημέρα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών και στις 24 ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί.

Στην ίδια γραμμή

Ο Νίκος Παππάς ήταν ο πρώτος από τους υποψηφίους που ζήτησε αναβολή των εκλογικών διαδικασιών: «Ζητώ τη μετάθεση των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας του κόμματος κατά μία εβδομάδα. Η παράταξή μας πρέπει, υπό τον πρόεδρο της Κ.Ο., να γίνει το πραγματικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση». Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο Στέφανος Τζουμάκας: «Θέση μου είναι να αναβληθούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μαζί με την έμπρακτη με κάθε μέσο υποστήριξή μας των περιοχών και των ανθρώπων που δοκιμάζονται».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όλοι οι υποψήφιοι ανέβαλαν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους, συμφωνώντας πως οι εκλογές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η Εφη Αχτσιόγλου δεν πήγε στο Αγρίνιο, όπου θα απηύθυνε ομιλία, αλλά βρέθηκε στον Βόλο δίπλα στους πληγέντες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέβαλε την παρουσία του σε μέλη και στελέχη του κόμματος στη Νέα Ιωνία και ο Νίκος Παππάς δεν πραγματοποίησε την ανοιχτή πολιτική του συγκέντρωση στον Πειραιά. Το ίδιο έπραξε και ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT