Σας έγραφα το Σάββατο για τον Χρήστο Σπίρτζη και το γεγονός πως έχει πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας στάση αναμονής. Δεν είναι όμως ο μόνος. Με τον ίδιο τρόπο κινούνται και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δίνουν σταθερά την εντύπωση πως τα πόδια τους πατάνε τόσο στη βάρκα του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή τροφοδοτεί μια παραφιλολογία, πως στην Κεντροαριστερά υπάρχει χώρος για νέο φορέα. Οχι όμως τώρα. Το ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν αναπτύξει περαιτέρω δυναμική και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα ηγεσία του, που θα συμπληρώνει 8 μήνες, δείξει επίσης στασιμότητα, τότε η συζήτηση θα γίνει πιο… σοβαρή.
Υποβάθμιση αυτοδιοικητικών εκλογών
Μένω στην Κεντροαριστερά, καθώς το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές μπορεί να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, εντείνεται και από τον τρόπο που κινείται το ΠΑΣΟΚ. Η Χαρ. Τρικούπη έχει υποβαθμίσει υπερβολικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως φάνηκε από πολλές επιλογές της, βάζοντας καθαρά επόμενο στόχο τις ευρωεκλογές. Αυτή η επιλογή βέβαια έχει προκαλέσει κριτική προς το πρόσωπο του Ανδρουλάκη, με τους επικριτές να λένε πως το ΠΑΣΟΚ δυνητικά θα μπορούσε να εκλέξει 70-80 δημάρχους σε όλη τη χώρα, κάτι που με τα τωρινά δεδομένα είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Βρες τον Ρέππα
Τελικά η αρκαδική μάχη μεταξύ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Βαγγέλη Γιαννακούρα έληξε, καθώς ο δεύτερος διαγράφηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαρ. Τρικούπη κράτησαν γενικά ίσες αποστάσεις από τη διαμάχη, μέχρι που ο Γιαννακούρας εντάχθηκε στον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη, «δικαιώνοντας» τον Κωνσταντινόπουλο. Πηγή του κόμματος μου έλεγε πως στην περίπτωση Γιαννακούρα την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Ρέππας, καθώς ήταν εκείνος που πίεσε το κόμμα να τον βάλει στα ψηφοδέλτια.
Αναζητείται ενίσχυση
Η Ν.Δ. επέλεξε να στηρίξει στη Θεσσαλονίκη την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα, αλλά δεν πράττει το ίδιο σύσσωμη η κομματική βάση. Η συσπείρωση των νεοδημοκρατών στο πρόσωπο του δημάρχου δεν είναι, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, αυτή που θα περίμενε κανείς. Ο Ζέρβας το γνωρίζει, όπως και η Πειραιώς, που αναμένεται να ενισχύσει τον «γαλάζιο» υποψήφιο ασκώντας πιέσεις στα στελέχη που κρατούν αποστάσεις, καθώς στο Μαξίμου κανείς δεν θέλει να δει να χάνεται η Θεσσαλονίκη.
Γεύματα
Ο Αλέξης Πατέλης δεν συναντά μόνο τετ α τετ όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. για να τους κάνει «μασάζ» για την υπερψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά υπάρχει και διαβάθμιση, καθώς ενίοτε η συνάντηση αναβαθμίζεται σε γεύμα. Οπως συνέβη με τον Μάκη Βορίδη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, με τους οποίους συνέφαγε. Αν τους έπεισε κιόλας θα φανεί στο εγγύς μέλλον.
Δύσκολα καλοκαίρια
Φέτος ήταν ένα πολύ δυστοπικό καλοκαίρι. Ακραίες καιρικές συνθήκες και πυρκαγιές που κατάπιναν στρέμματα και τελευταία οι χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, έκαναν την πιο χαλαρή περίοδο του χρόνου να μοιάζει περισσότερο με κυνήγι μιας χαμένης ευδαιμονίας που, όπως είπε ειλικρινώς ο πρωθυπουργός, έτσι θα είναι από εδώ και πέρα, καθώς τα ανέμελα καλοκαίρια τελείωσαν. Διαφορετικό όμως ήταν και για τον Μίνωα Μάτσα, που σε συνέντευξή του μας ενημέρωσε πως ήταν το πρώτο καλοκαίρι που πέρασε ως… σύζυγος υπουργού. Μάλιστα, ως πρώτος κύριος του υπουργείου Τουρισμού μίλησε για τις δυσκολίες που υπήρχαν, καθώς η Ολγα είχε πολλή δουλειά. Συμπέρασμα: για κανέναν δεν ήταν εύκολο αυτό το καλοκαίρι.
Ψυχραιμία
Με αφορμή τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, πολλοί έσπευσαν να πουν πως η κυβέρνηση θα αδειάσει τον Αγοραστό. Την τάση αυτή επέτεινε το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βγήκε δημόσια και είπε πως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους και όχι της Περιφέρειας. Η δήλωση προφανώς και δεν άρεσε στο Μαξίμου, αλλά όποιος περιμένει αδειάσματα και κόντρες πέφτει έξω. «Το πρώτιστο είναι να μετρήσουμε τις πληγές της περιοχής και να ξεκινήσει το έργο ανασυγκρότησης που θα είναι δύσκολο», έλεγε στη στήλη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως οτιδήποτε άλλο δεν είναι της παρούσης.
Εξαφάνιση υπουργών
Αν η Ν.Δ. είχε πάντα ένα χαρακτηριστικό, ήταν πως ως κόμμα με μεγάλο στελεχιακό δυναμικό, διέθετε πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη που έβγαιναν μπροστά στα δύσκολα. Αυτό το πλεονέκτημα ήταν αισθητό τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, όταν υπουργοί στήριζαν στις κρίσεις την κυβέρνηση, ασχέτως αν το υπουργείο στο οποίο ήταν επικεφαλής είχε σχέση με την εκάστοτε κρίση που ξεσπούσε. Αυτό το πλεονέκτημα η κυβέρνηση φαίνεται πως το έχει απολέσει, καθώς ο Μητσοτάκης σε πολλές περιπτώσεις δείχνει πως σηκώνει μόνος του μεγάλο επικοινωνιακό βάρος, χωρίς να στηρίζεται από υπουργούς που έχουν σημαντικά υπουργεία. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.
Πόλεμος με την Ακροδεξιά
Σας έγραφα εντός της εβδομάδας για το σενάριο να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών και οι 12 έδρες να ανακατανεμηθούν. Παρά την «κωλοτούμπα», καθώς άπαντες στο ακροδεξιό μόρφωμα αντιλήφθηκαν αυτόν τον κίνδυνο, οι καταγγελίες είναι δημόσια καταγεγραμμένες και η Εισαγγελία μπορεί ανά πάσα ώρα να πατήσει το κουμπί. Αλλά στην κυβέρνηση προσανατολίζονται και σε άλλη τακτική: στην πολιτική αντιμετώπιση, καθώς –όπως έλεγε στη στήλη κυβερνητική πηγή– η εικόνα ενός προέδρου κόμματος να καταγγέλλει την Κ.Ο για καθοδήγηση από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα, φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη, και για αποστασία λόγω χρημάτων, δεν έχει προηγούμενο. Και αυτή την εικόνα η κυβέρνηση σκοπεύει να την αναδείξει πολιτικά, καθώς, όπως έλεγε η ίδια πηγή, «αποδεικνύει πως εκείνοι που ψηφίστηκαν με σημαία την κάθαρση του πολιτικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν ως βασικό ιδανικό την… κρατική χρηματοδότηση». Και κάτι μου λέει πως αυτή την αποστολή αποδόμησης θα την πάρει πάνω του ο Βορίδης.