Μητσοτάκης από Λάρισα: «Το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες»

Μητσοτάκης από Λάρισα: «Το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες»

Ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λάρισα από όπου ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα από όπου παρουσίασε ένα πρώτο πλαίσιο μέτρων στήριξης για όσους έχουν πληγεί από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ.

Από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου βρέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος όχι μόνο θα είναι δίπλα στους πληγέντες αλλά και ότι θα είναι γρήγορα δίπλα τους.  

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να έχει την Τρίτη το πρωί στο Στρασβούργο συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. «Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω των οποίων η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη όντως θα προσφέρει στήριξη.

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους και όσες βρίσκονται στο πεδίο και βοηθούν με αυταπάρνηση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται να κάνει νέες ανακοινώσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ.

Εξειδικεύοντας κάποια από τα μέτρα στήριξης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλος είπε ότι από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής μέσω του ιστοχώρου arogi.gov.gr.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε: «Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, η πλατφόρμα arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ, εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Αλλά φυσικά και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις […] Παράλληλα, για τους πολίτες το σπίτι των οποίων έχει πληγεί, ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή. Παράλληλα, έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις και στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ -συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος. Και φυσικά έχουμε την αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT