Ο πόλεμος των δέκα ημερών (σε Κάμπο και Μαξίμου)

Ο πόλεμος των δέκα ημερών (σε Κάμπο και Μαξίμου)

Στις Ειδικές ∆υνάμεις υπάρχει η λεγόμενη «διαβολοβδομάδα», όπου οι νεοσύλλεκτοι περνούν τις πιο δύσκολες δοκιμασίες ενόψει της θητείας τους

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Ειδικές ∆υνάμεις υπάρχει η λεγόμενη «διαβολοβδομάδα», όπου οι νεοσύλλεκτοι περνούν τις πιο δύσκολες δοκιμασίες ενόψει της θητείας τους. Για την κυβέρνηση αυτό το διάστημα ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς τις φωτιές του καλοκαιριού διαδέχθηκε η πρωτοφανής καταιγίδα με την ονομασία «Daniel» που πλημμύρισε τη Θεσσαλία, ταρακουνώντας το κυβερνητικό οικοδόμημα.

Η Τετάρτη ήταν η ημέρα-ορόσημο, καθώς το ξημέρωμά της βρήκε χωριά πλημμυρισμένα και τον πρώτο νεκρό από την κακοκαιρία. Οι πρώτες διασώσεις είχαν ξεκινήσει, ο Γιάννης Μπρατάκος είχε πάει ήδη στη Λάρισα, αλλά από την ίδια τη ροή των πραγμάτων φαινόταν πως έρχεται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονταν στο Μαξίμου είχε αρχίσει να μπαίνει το αίσθημα της ανασφάλειας, καθώς κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να ξέρει πόσοι κάτοικοι υπήρχαν στα χωριά την ώρα που πλημμύριζαν. Στο Μαξίμου κανείς δεν αποδέχθηκε την άποψη πως το φαινόμενο μπορούσε να αναχαιτιστεί. Εκεί όμως που υπήρχε ένα μούδιασμα ήταν στο πόσο γρήγορα κινητοποιήθηκε η κρατική μηχανή, αφού είχε συμβεί ήδη το κακό. Ενώ το φαινόμενο ήταν σε πλήρη εξέλιξη και ήδη υπήρχαν πλημμυρισμένα χωριά, νεκροί και αγνοούμενοι, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ήρθε να προστεθεί και η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά που επιβάρυνε πολύ το κλίμα. Οι ατυχείς δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη την Πέμπτη σε συνδυασμό με τις εικόνες της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας και της βιβλικής καταστροφής επιδείνωσαν την ήδη ζοφερή ατμόσφαιρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά την ενημέρωση πως όλοι οι υπουργοί συνεχώς αξιολογούνται, ανοίγοντας παράθυρο αλλαγών στην κυβέρνηση. «Η Πέμπτη ήταν μία από τις πιο δύσκολες ημέρες στο Μαξίμου από το 2019», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή περιγράφοντας το κλίμα. Σε δύο ημέρες ο πρωθυπουργός θα ανέβαινε στη ΔΕΘ. «Δεν γίνεται να πάω στη Θεσσαλονίκη με τέτοια καταστροφή», είπε σε μια σύσκεψη ακυρώνοντας την επίσκεψή του. Την επόμενη Παρασκευή βρέθηκε στη Λάρισα σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Το περασμένο Σάββατο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλη δομή με νέο επικεφαλής για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός το ξέκοψε: «Εγώ είμαι επικεφαλής».

Οι συσκέψεις

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου ήταν αλλεπάλληλες. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συζητήσουν για την έκτακτη βοήθεια την οποία θα ζητούσε η Ελλάδα από την Ε.Ε., καθώς την Τρίτη ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, με τους Κωστή Χατζηδάκη, Σταύρο Παπασταύρου και Θάνο Πετραλιά να έχουν κεντρικό ρόλο. «Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ήδη από την Τετάρτη που έγινε το συντονιστικό στη Λάρισα το πήρε πάνω του», λέει η ίδια πηγή, εξηγώντας πως ενώ η καταγραφή της καταστροφής δεν είχε ολοκληρωθεί, ο πρωθυπουργός ήδη σκεπτόταν τα επόμενο βήμα, δηλαδή τα χρήματα για την αποκατάσταση. Σε άλλη σύσκεψη, που έγινε επίσης το Σάββατο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλη δομή με νέο επικεφαλής για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός το ξέκοψε με τη φράση «εγώ είμαι επικεφαλής».

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, τα σενάρια περί ανασχηματισμού όχι μόνο δεν είχαν κοπάσει, αλλά φούντωναν. Το ρεπορτάζ έλεγε πως Κικίλιας και Βαρβιτσιώτης ήταν θέμα χρόνου να φύγουν από τις θέσεις τους. Ο υπουργός Ναυτιλίας τη Δευτέρα ανακοίνωσε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας κατακρεούργηση της προσωπικότητάς του. Τα σύννεφα πύκνωναν και για τον Κικίλια. Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας με συνέντευξή του πέρασε στην αντεπίθεση. Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κατήγγειλε την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και τον προκάτοχό του για όσα έγιναν στη Θεσσαλία λέγοντας πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, πετώντας το μπαλάκι στο Μαξίμου. Στην κυβέρνηση δεν άρεσαν καθόλου όσα είπε, αλλά κινήθηκαν με ψυχραιμία. Με δεδομένο πως πράγματι το φαινόμενο υπερέβαινε τις δυνατότητες του μηχανισμού, κάτι το οποίο κάλυπτε τον Βασίλη Κικίλια, επέλεξαν να μη δημιουργηθεί νέο ρήγμα στην κυβέρνηση και να πέσουν οι τόνοι.

«Η παρατεταμένη κρίση δεν μπορούσε να παραταθεί και άλλο», εξηγεί στην «Κ» πηγή που έχει γνώση για όσα έλαβαν χώρα στο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ την Τετάρτη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, που δημοσιοποιήθηκε ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Την ίδια ώρα η συμφωνία για βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα άνοιγε μια χαραμάδα μετά τον κατακλυσμό. Οι δύο διαβολοβδομάδες έφθαναν προς το τέλος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή