Γιατί ψήφισα Κασσελάκη για πρόεδρο

Ψηφοφόροι εξηγούν στην «Κ» πως τους κέρδισε ένας άνθρωπος που δεν γνώριζαν πριν από ένα μήνα ενώ ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Τσαουσάκης αναλύει τη βασική στρατηγική της καμπάνιας του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

γιατί-ψήφισα-κασσελάκη-για-πρόεδρο-562622980

«Είναι αυθόρμητος, έχει αυτοπεποίθηση, έχει άνεση λόγου!». Η 65χρονη Νάντια, στην καθημερινή της βόλτα στην γειτονιά, έκανε «καμπάνια» υπέρ του υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Προέτρεπε τον κόσμο να τον στηρίξει, καθώς όπως λέει είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρώτη φορά τον είδα στην τηλεόραση, μετά όμως τον έψαξα και τον βρήκα στο Facebook. Εντάξει, το να σταθώ στην εμφάνιση θα ήταν επιφανειακό, μου άρεσε όμως αυτό που έβλεπα. Έχει δυναμισμό». Η Νάντια πήγε για πρώτη φορά να ψηφίσει σε εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι πριν έναν περίπου μήνα το όνομα του Κασσελάκη της ήταν άγνωστό.

Χρειάστηκαν μόλις τρείς εβδομάδες για ένα πρόσωπο άγνωστο, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στο κόμμα του, να συστηθεί, να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει μια εκλογική μάχη.

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο Ηλίας Τσαουσάκης, πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας χρειάστηκαν μόλις τρείς εβδομάδες για ένα πρόσωπο άγνωστο, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στο κόμμα του, να συστηθεί, να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει μια εκλογική μάχη που φαινόταν να έχει σε μεγάλο βαθμό κριθεί. «Σε αυτές τις τρεiς εβδομάδες που θα αλλάξουν την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόστηκε ένα επικοινωνιακό Blitzkrieg, απρόβλεπτο, άναρχο σε μεγάλο βαθμό, χωρίς κάποια ιδιαίτερη δομή, το οποίο ωστόσο πέτυχε να στραφεί ολόκληρη η συζήτηση των εκλογών γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη». 

«Θεωρώ πολύ άδικο τον τρόπο που έφυγε ο Τσίπρας»

Σύμφωνα με τον 45χρονο Κώστα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα, που διετέλεσε και μέλος εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές της Κυριακής, η συζήτηση για την διαδοχή συχνά κατέληγε σε ένταση. «Υπάρχει το αίσθημα πως ο Αλέξης Τσίπρας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Και εδώ δημιουργείται μια σύγκρουση ανάμεσα σε ψηφοφόρους που διαφωνούν μεταξύ τους στο ποιος ήταν ο ρόλος των υπόλοιπων υποψηφίων και στις πιέσεις που ενδεχομένως του άσκησαν, αλλά και στο κατά πόσο ο Κασσελάκης αποτελεί την προσωπική επιλογή του Τσίπρα. Αυτή τη συζήτηση την παρακολούθησα χθες σε διάφορες εκδοχές της στο εκλογικό κέντρο, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα στα social media».

Οπως διευκρινίζει και ο Κώστας, δεν ψήφισε τον Κασσελάκη στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση (ψήφισε τον Νίκο Παππά), αλλά αυτήν την Κυριακή θα τον στηρίξει.

Ηταν εξαιρετικός ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα social media. Δεν άφησε καμία πλατφόρμα αναξιοποίητη. Και να μην ήθελες, σε έκανε να τον δεις

Η Κωνσταντίνα είναι 50 ετών και εργάζεται στον χώρο του μάρκετινγκ. Είναι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για την καμπάνια του Κασσελάκη, ενώ επιβεβαιώνει και το λόγια του Κώστα. «Θεωρώ πολύ άδικο τον τρόπο που έφυγε ο Τσίπρας. Το πρόβλημα της κεντροαριστεράς είναι οι συνεχόμενες διασπάσεις. Ο Τσίπρας κατάφερε να μας ενώσει. Το ίδιο πιστεύω πως θα κάνει και ο Κασσελάκης, ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω. Δεν προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό φέρνει μαζί του κάτι νέο, ορμητικό. Εξαιρετικός ήταν ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα social media. Δεν άφησε καμία πλατφόρμα αναξιοποίητη. Και να μην ήθελες, σε έκανε να τον δεις. Η προβολή του ήταν καταιγιστική».

Όσοι παρακολουθούμε εκλογές στην Αμερική αναγνωρίσαμε πολλά στοιχεία από καμπάνιες κυρίως στο κομμάτι της επιθετικότητας.

Ο κύριος Τσαουσάκης, αναλύοντας τη βασική στρατηγική της καμπάνιας του, κάνει λόγο για πρόκληση και έλεγχο της ατζέντας. «Το ζητούμενο ήταν να μην μπορεί να ακολουθήσει την καμπάνια ο αντίπαλος. Όσοι παρακολουθούμε εκλογές στην Αμερική αναγνωρίσαμε πολλά στοιχεία από καμπάνιες Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων υποψήφιων, κυρίως στο κομμάτι της επιθετικότητας. Βασικό όπλο ήταν η εικόνα, τα βίντεο, κυρίως στο TikTok με κείμενα, που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζαν έναν παραδοσιακό αριστερό λόγο. Θα έλεγε κανείς, ότι ήταν ένα κράμα, εικόνων, λέξεων, μηνυμάτων, συμβόλων που μιλούσε κυρίως στο θυμικό και λιγότερο στη λογική ενός πολιτικού χώρου βαριά τραυματισμένου από την πρόσφατη εκλογική ήττα, που συστηματικά και επίμονα αρνιόταν να συζητήσει και να αναγνωρίσει το πώς και γιατί ηττήθηκε στις εκλογές του 2019, αλλά και του 2023». 

Ήταν ένα κράμα, εικόνων, λέξεων, μηνυμάτων, συμβόλων που μιλούσε κυρίως στο θυμικό και λιγότερο στη λογική, ενός πολιτικού χώρου βαριά τραυματισμένου από την πρόσφατη εκλογική ήττα.

Ο 33χρονος Σαράντης, άκουσε για πρώτη φορά να μιλάνε για τον Κασσελάκη στο ραδιόφωνο, πριν από περίπου έναν μήνα. Όπως λέει στην «Κ» θυμάται πως τα σχόλια των παρουσιαστών ήταν πολύ αρνητικά για τον νεαρό υποψήφιο, γεγονός που τον κινητοποίησε να τον αναζητήσει στα social media. Τώρα είναι ένθερμος υποστηρικτής του, καθώς «είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ».  

«Ημουν ανάμεσα στον Κασσελάκη και τον Τσακαλώτο, μέχρι και μία ώρα πριν ψηφίσω» λέει ο 19χρονος Χαράλαμπος. «Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τις περσινές εσωκομματικές εκλογές, τότε που ψήφισα τον Αλέξη Τσίπρα. Το όνομα του Κασσελάκη το έμαθα πρώτη φορά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τον είχα ψάξει τότε στα social media, αλλά δεν είχε έντονη παρουσία. Αυτό το διάστημα ήταν εξαιρετικά ενεργός, ανέβαζε σχεδόν κάθε μέρα βίντεο. Είχε μια οπτική, διαφορετική από τους άλλους υποψήφιους». 

Σύμφωνα με τον κύριο Τσαουσάκη, το υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει μια τέτοια επικοινωνιακή καταιγίδα προϋπήρχε: «Τα «κακά» μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι διεφθαρμένοι θεσμοί, ο ηγέτης – και όχι η πολιτική ή ο πολιτικός φορέας- με τις σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες που θα κερδίσει τον αντίπαλο του, απασχολούσαν για καιρό τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στο διαδίκτυο. Ετσι, ο παραδοσιακός αντισυστημικός λαϊκίστικος λόγος, συνάντησε μια μεταμοντέρνα αριστεία και το νέο αφήγημα ήταν έτοιμο. Καμία προεκλογική καμπάνια, όσο καλή, ή όσο κακή μπορεί να είναι, δεν κρίνει τελικά ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Βοηθάει εξαιρετικά στην έκβασή του, όμως δεν δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT