«Βγήκαν μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα, οι αιχμές και οι περιοχές-κλειδιά του β΄ γυρου

«Βγήκαν μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα, οι αιχμές και οι περιοχές-κλειδιά του β΄ γυρου

βγήκαν-μαχαίρια-στον-συριζα-τα-στρα-562626289

Η εκλογική συμπόρευση του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη σήμανε δύο πράγματα: την αρχή της επανασυσπείρωσης της τάσης των προεδρικών, αφού ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα ξαναβρεθεί στην ίδια πλευρά με τον Παύλο Πολάκη, αλλά και την επόμενη, δύσκολη ημέρα που ξημερώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την Κυριακή.

Τα «μαχαίρια» έχουν βγει, με τον Νίκο Παππά να ξεκαθαρίζει τη θέση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κασσελάκη στη Βουλή. Ουσιαστικά έδωσε το σήμα ώστε τα 12.787 μέλη που τον υποστήριξαν να «σταυρώσουν» σε τέσσερις ημέρες τον 35χρονο επιχειρηματία, που έχει προκαλέσει ένα ισχυρό «σοκ» στην Κουμουνδούρου.

Και οι δύο τάσσονται υπέρ του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο, με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη. Στην κοινή τους δήλωση ανέφεραν πως «οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη». Συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών για τον νέο πρόεδρο της Κ.Ο. δεν έγινε, άλλωστε δεν φαίνεται πως θα ήταν μια θέση που θα δεχόταν ο Νίκος Παππάς.

Τα δύο στρατόπεδα πλέον έχουν δημιουργηθεί και τα «βέλη» που θα εξαπολυθούν θα είναι… φαρμακερά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε πιο «καθαρή» τη στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου τονίζοντας πως μόνο το δικό της σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι ενόψει της κάλπης της Κυριακής. Για τον κ. Κασσελάκη είπε ότι δεν έχει σχέδιο, αλλά μία πρόταση: «Ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω, γιατί είμαι πετυχημένος, γιατί έχω προσόντα… εμπιστευτείτε με. Δεν το λες και στρατηγική νίκης επί μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στελέχη που βρίσκονται στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν συγκροτήσει τη νέα κίνηση «ΠΡΩ.ΤΑ ΣΥΡΙΖΑ» με σκληρό κείμενό τους ζήτησαν να μη γίνει κανένας συμβιβασμός, μιλώντας για το «πρώτο “μεταμοντέρνο” πραξικόπημα στη χώρα», συμπληρώνοντας: «Καμία ψήφος στον Σ. Κασσελάκη. Ψήφος κριτικής στήριξης στην Ε. Αχτσιόγλου».

Στηρίζει Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς – Μόνο το δικό της σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι ενόψει της κάλπης της Κυριακής, λέει για την Αχτσιόγλου ο Ευ. Τσακαλώτος.

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους και με ένα βίντεο ανέφερε: «Ζητώ και από τον συνυποψήφιό μου Στέφανο Κασσελάκη, που έχει υποστεί και αυτός ανοίκειες επιθέσεις, στις οποίες από την πρώτη στιγμή δημόσια έχω τοποθετηθεί, να πάρει θέση για το αυτονόητο. Να καταδικάσει τον πόλεμο λάσπης περί δήθεν υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα». Με ένα άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή», που ως γνωστόν απηχεί τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, και με τίτλο «Τι λέει ο Τσίπρας», υπήρξε χθες και μια έμμεση τοποθέτηση του τέως προέδρου για όσα έχουν ακουστεί περί ανάμειξής του στις εκλογές: «Ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος. Πειθαρχούμε σε ό,τι αποφασίσουν τα μέλη μας, αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του».

Το ντιμπέιτ

Τηλεμαχία είναι σαφές πως δεν θα γίνει, καθώς από τη στιγμή που η Εφη Αχτσιόγλου διατύπωσε στον ΑΝΤ1 την επιθυμία να πραγματοποιηθεί, ξέσπασε ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία: «Οπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Με την Εφη η σύγχρονη Αριστερά δεν μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το “μαζί” που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι. Οπως εύστοχα είχε πει ο Νίκος Παππάς: Θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε, με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες. Απαραίτητο το ντιμπέιτ ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος», ήταν η ανταπάντηση της Εφης Αχτσιόγλου.

Για την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής τα μέλη του κόμματος που απείχαν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής να δηλώσουν έως σήμερα την πρόθεσή τους να προσέλθουν στις κάλπες διαφώνησαν στελέχη και από τα δύο στρατόπεδα της Κουμουνδούρου, ανάμεσά τους ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Παύλος Πολάκης. Τουλάχιστον 3.500 παλαιά μέλη έχουν ήδη συμπληρώσει τη σχετική φόρμα για συμμετοχή στις κάλπες.

Οι περιοχές-κλειδιά για τους διεκδικητές της ηγεσίας

Τα στοιχεία που αλίευσε η «Κ» για τον καταμερισμό των ψήφων ανά περιοχή είναι αποκαλυπτικά για την απήχηση που κατάφεραν να επιτύχουν οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κυρίως για τους στόχους που βάζουν από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Αττική θα επικεντρωθούν και οι δύο, με την Εφη Αχτσιόγλου να επιχειρεί να μειώσει τη μεγάλη ψαλίδα των 5.516 ψήφων.

Το λεκανοπέδιο για την πρώην υπουργό Εργασίας θα είναι το «κλειδί» για την ανατροπή που θέλει να επιτύχει, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη τα «σκαλοπάτια» για να ανέβει στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Και στην Αθήνα, πάντως, που η κ. Αχτσιόγλου έχει βασικούς υποστηρικτές (Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης), δεν κατάφερε να πάρει κεφάλι, με τον κ. Κασσελάκη να συγκεντρώνει 4.401 σταυρούς και την ίδια 3.620.

Στην Αττική άλλωστε βρίσκεται και το μεγαλύτερο κομμάτι των «απενεργοποιημένων» μελών που και οι δύο υποψήφιοι θέλουν να φέρουν στις κάλπες σε τέσσερις ημέρες από σήμερα.

Μπορεί η Εφη Αχτσιόγλου στις εκλογές του Μαΐου να πρώτευσε σε σταυρούς στην περιφέρειά της, ωστόσο ούτε στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας προηγήθηκε την Κυριακή. Με 2.573 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να την επιλέγουν, έχασε από τους 3.399 που διάλεξαν τον 35χρονο επιχειρηματία. Πιο κοντά βρέθηκαν στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας: Εφη Αχτσιόγλου (3.470) – Στέφανος Κασσελάκης (3.953).

Μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις η Εφη Αχτσιόγλου κατέγραψε στη Βόρεια Ελλάδα, από όπου έλκει την καταγωγή της.

Πού έκανε double score ο Στέφανος Κασσελάκης, πού επικράτησε η Εφη Αχτσιόγλου και ποιες οι επιδόσεις τους στις πληγείσες περιοχές – Βαρόμετρο η Αττική.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχασε οριακά από τον ανθυποψήφιό της για 45 ψήφους (8.550 – 8.595). Στην Πέλλα, όπου μεγάλωσε, νίκησε με μεγάλη διαφορά παίρνοντας 931 ψήφους έναντι 254 του Στέφανου Κασσελάκη. Αντιθέτως στην Κρήτη, η καταγωγή του αλλά και η δυναμική του Παύλου Πολάκη έδωσαν στον κ. Κασσελάκη έναν πολύ μεγάλο «αέρα».

Τον ψήφισαν 5.384 συμπολίτες του, με την Εφη Αχτσιόγλου να υπολείπεται κατά πολύ (2.995 ψήφοι). Στα Χανιά πέτυχε σχεδόν double score, λαμβάνοντας 955 σταυρούς έναντι 499 που πήρε η Εφη Αχτσιόγλου.

Ενδιαφέρον έχει το αποτύπωμα που άφησαν οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και τις πλημμύρες, τις οποίες επισκέφθηκαν προεκλογικά.

Χωρίς να καταγράφονται μεγάλες διαφορές, στον Εβρο ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε 514 ψήφους και η Εφη Αχτσιόγλου 462 και στην περιφέρεια Θεσσαλίας 3.090 και 2.782, αντιστοίχως.

Αμφίρροπη ήταν η μάχη στο Ιόνιο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να κερδίζει για 105 σταυρούς (1.419 – 1.314).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή