Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Η εξίσωση των υποψηφιοτήτων, η κόκκινη γραμμή και η μάχη μεταξύ δύο

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Η εξίσωση των υποψηφιοτήτων, η κόκκινη γραμμή και η μάχη μεταξύ δύο

Τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη θα βρει απέναντί του ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας Αλκιβιάδης Στεφανής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο αινιγματικές περιφέρειες για τη Νέα Δημοκρατία είναι το Βόρειο Αιγαίο, καθώς σε αντίθεση με την Πελοπόννησο, όπου ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αποσύρθηκε από την κούρσα αφήνοντας χώρο στον Δημήτρη Πτωχό, ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, παρότι δεν πήρε το χρίσμα από τη Ν.Δ., θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αντιμετωπίζοντας τον εκλεκτό της Πειραιώς, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός και αρχηγός ΓΕΣ. Κομβικό ρόλο για το Μαξίμου έπαιξε το γεγονός ότι στη μεγάλη κρίση του μεταναστευτικού ο κ. Μουτζούρης δημιουργούσε ουκ ολίγες φορές προβλήματα στην κυβέρνηση, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε, με τα ΜΑΤ να έχουν κάνει απόβαση στη Λέσβο, ήρθε στη δημοσιότητα συνομιλία του κ. Μουτζούρη με τον τότε υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, όπου ακούστηκε να του λέει «να και αν νευριάσει ο πρωθυπουργός», κάνοντας χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι. Η συμπεριφορά αυτή ουδέποτε ξεχάστηκε από το Μαξίμου, καθώς ο περιφερειάρχης πέρασε την κόκκινη γραμμή, με τον πρωθυπουργό να αποφασίζει να δώσει το «γαλάζιο» χρίσμα στον Αλκιβιάδη Στεφανή, έναν άνθρωπο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που «ταιριάζουν» στη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός αφενός έχει φέρει εις πέρας όλες τις πολιτικές αποστολές που του έχουν ανατεθεί, αφετέρου λόγω της σταδιοδρομίας του στις Ενοπλες Δυνάμεις έχει απόλυτη πειθαρχία, ένα χαρακτηριστικό σημαντικό για να ασκήσει με επιτυχία τα καθήκοντά του σε μια κρίσιμη γεωγραφικά περιφέρεια. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που έχει στο πρόσωπό του το Μαξίμου είναι πως όταν αποχώρησε από το Πεντάγωνο ανέλαβε σύμβουλος της κυβέρνησης για τις ακριτικές περιοχές και το Αγιον Ορος. Η εκλογική αναμέτρηση πάντως μεταξύ των δύο κρίνεται ως αμφίρροπη, καθώς ο νυν περιφερειάρχης διατηρεί ερείσματα στην κοινωνία.

Ανω-κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στη μάχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη Βάσω Χοχλάκα από τη Μυτιλήνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το καλοκαίρι είχε γίνει άνω κάτω, με τοπικά στελέχη να προτείνουν αρχικά τη στήριξη της ανεξάρτητης, όπως λένε, υποψηφιότητας του κ. Μουτζούρη, παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ακολούθησε μάλιστα επιστολή που ανέφερε πως «θεωρούμε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το κόμμα μας να στηρίξει το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του κ. Μουτζούρη (καραμανλική η πολιτική του ταυτότητα) με τη συμμετοχή 3-4 στελεχών στο ψηφοδέλτιο, ώστε να έχει μια σοβαρή παρουσία εξουσίας και δράσης στο Βόρειο Αιγαίο». Η πρόταση έφερε αναστάτωση στον τοπικό και κεντρικό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Μουτζούρης έχει εκφράσει κατά το παρελθόν σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό που δεν συνάδουν με την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά η πρόταση δεν προχώρησε, με τους περισσότερους που την υπέγραφαν να αποσύρουν τη στήριξή τους στον κ. Μουτζούρη και επισήμως να κινούνται προς την υποψηφιότητα της κ. Χοχλάκα.

Τούτων δοθέντων η μάχη του Βορείου Αιγαίου θα είναι μεταξύ δύο: του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και του εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας Αλκιβιάδη Στεφανή. Η στήριξη της Ν.Δ. και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο έδωσε ώθηση στην υποψηφιότητα του στρατηγού και έφερε κάποιες σημαντικές μετακινήσεις, όπως αυτή του κ. Πανουράκη, αντιπεριφερειάρχη Σάμου, που μεταπήδησε από τον κ. Μουτζούρη στον συνδυασμό του κ. Στεφανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT