Φίλης: Ο Κασσελάκης έχει ύφος Τραμπ – «Καθοριστική η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος»

Φίλης: Ο Κασσελάκης έχει ύφος Τραμπ – «Καθοριστική η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος»

«Δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν θα είναι κόμμα της Αριστεράς», απάντησε για το ενδεχόμενο αποχώρησής του. «Ο ναύαρχος τα θαλάσσωσε. Εδώ δεν είναι στρατός να βγάζει ημερήσιες διαταγές», σχολίασε για τις δηλώσεις Αποστολάκη

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριές αιχμές προς πολλές κατευθύνσεις και έντονη πολιτική κριτική προς το πρόσωπο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, άσκησε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος, Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέδωσε στον κ. Κασσελάκη «ύφος Τραμπ», επιρρίπτοντας την ίδια στιγμή σοβαρές ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα για τις ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. 

«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι κάτι πιο σύνθετο. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή, ακόμη χειρότερα, είδα τον τρόπο της εκφοράς του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ – όχι στην ουσία, αλλά ένα ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός”», ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης και συνέχισε:

«Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θέλει να φτιάξει τη δημοκρατική παράταξη. Αυτό δεν συγκροτεί στοιχείο φυσιογνωμίας ιδιαίτερο. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και, όταν το κάνει, έχει μια δυσανεξία, το κάνει με το ζόρι. Αν πηγαίνουμε σε μια μετεξέλιξη από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κόμμα που στενεύει, σε μια δημοκρατική παράταξη που δεν έχει στοιχείο ταυτότητας, αυτή είναι κακή πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι «είμαστε σε ένα κόμμα που προχθές ηττήθηκε. Ποτέ δεν κουβεντιάσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την Ιστορία του», προσέθεσε. 

Για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία και τη συμμετοχή σε αυτήν απάντησε σε αιχμηρούς τόνους: «Πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν. Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές».

Και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Για να κερδίσουμε τη Δεξιά χρειάζεται μια διαδικασία με πρόγραμμα, με αξιοπιστία, με συμμετοχή σε κινήματα και με μια ευαισθησία που δεν θα είναι επιλεκτική». 

Σε ερώτηση αναφορικά με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποδίδουν στον ίδιο και στην «παλιά φρουρά» του κόμματος ευθύνες για την ήττα στις εθνικές εκλογές και για την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης επισήμανε στην αρχή ότι «ο φανατισμός δεν έχει όρια». «Ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πιστεύαν προσωπικά στον Τσίπρα, μετά τις ήττες του κόμματος με τη μορφή ενός κόμματος αρχηγισμού προσχώρησαν σε μια αντίληψη “μεσσιανισμού”. Ο “μεσσιανισμός” του Κασσελάκη προκύπτει από τον αρχηγισμό του Τσίπρα», υποστήριξε και έθεσε το ερώτημα, «ποιος έχει μεγαλύτερη αγάπη για τον ΣΥΡΙΖΑ: ένας που ήρθε πριν από ένα μήνα για να γίνει πρόεδρος ή εγώ που είμαι ιδρυτικό μέλος;». 

«Το ότι δεν παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες (σ.σ. που ακούστηκαν προεκλογικά) με προβληματίζει», συνέχισε, εξηγώντας ότι «όλη η δημόσια παρουσία, ή μάλλον “απουσία”, του Τσίπρα διευκόλυνε τον Κασσελάκη». 

«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, δεν σκοπεύω να φύγω, σκοπεύω να δώσω τη μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει τον Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει», συνέχισε, ενώ έκανε λόγο για «επικίνδυνα βήματα», αναφερόμενος στο γεγονός ότι «μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της Κ.Ο. και ο εκπρόσωπος Τύπου». 

«Δεν υιοθετώ την άποψη ότι ο Τσίπρας ψάχνεί να βρει άλλους ότι ευθύνονται», τόνισε ο κ. Φίλης εξηγώντας ότι «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του».

Παρ’ όλα αυτά αποσαφήνισε ότι «καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδό του, δεν θέλω να σβήσω τίποτα. Λόγω της πολιτικής επιλογής του Τσίπρα, που ήταν επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος, υπήρξε μια αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Σε ερώτηση για τις χθεσινές τοποθετήσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη σημείωσε ότι «όταν βλέπω τον κ. Αποστολάκη να μιλάει αντ’ αυτού του κ. Κασσελάκη γελάω». «Ο κ. Αποστολάκης θα κάνει μια αυτοκριτική για όσα είπε. Ο ναύαρχος τα θαλάσσωσε. Εδώ δεν είναι στρατός να βγάζει ημερήσιες διαταγές. Εδώ υπάρχει καταστατικό, για αυτό πρέπει να γίνει συζήτηση με δημοκρατικές διαδικασίες», διευκρίνισε. 

«Αν τον Νοέμβριο (σ.σ. στο Συνέδριο του κόμματος) υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας θα επιλέξει. Δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν θα είναι κόμμα της Αριστεράς», απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κόμμα. Ενώ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνει το Συνέδριο, όπως έχει αποφασιστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή