Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: Διεκδικεί νέα επικράτηση η Ν.Δ. με την ίδια «συνταγή»

Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: Διεκδικεί νέα επικράτηση η Ν.Δ. με την ίδια «συνταγή»

Στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου στους νυν περιφερειάρχες – Προβληματίζει το «αντάρτικο» του Γ. Αμανατίδη

περιφέρειες-δυτικής-μακεδονίας-και-η-562638937

Δύο όμορες περιφέρειες, στις οποίες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, επικράτησαν με άνεση από τον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι της Ν.Δ., θα επιδιώξει το κυβερνών κόμμα να κερδίσει ξανά. Πρόκειται για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, όπου δόθηκε από τη Ν.Δ. και πάλι στήριξη στους ίδιους υποψηφίους, δηλαδή τους εν ενεργεία περιφερειάρχες. Αυτό προκάλεσε έντονες αναταράξεις στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, που εντάσσεται στην κατηγορία των περιφερειών όπου ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. θα βρεθεί απέναντι σε «αντάρτη» προερχόμενο από το κόμμα, με την τελική έκβαση της μάχης να μην μπορεί να προεξοφληθεί.

Η Ν.Δ. ανακοίνωσε νωρίς, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές, ότι θα στηρίξει στη Δυτική Μακεδονία και πάλι την υποψηφιότητα του Γιώργου Κασαπίδη. Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης είχε κερδίσει το 2019 από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52,13% των ψήφων και αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον υποψήφιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Θεόδωρο Καρυπίδη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της στήριξης Κασαπίδη, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Κοζάνη, ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα. Μάλιστα, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, Μαΐου και Ιουνίου, είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να δοκιμάσει την τύχη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ίδιος δικαιολόγησε την απόφασή του να κατέβει ως «αντάρτης» απέναντι στον επίσημο υποψήφιο επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, και σχετικό αίτημα που δεχόταν από τους πολίτες. Η απόφασή του προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της Ν.Δ., που θέλησε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και να καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτές ανάλογες κινήσεις, ώστε να ανακόψει το ενδεχόμενο εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων και σε άλλες περιοχές. Ετσι, άμεσα αποφασίστηκε η διαγραφή του κ. Αμανατίδη από τη Ν.Δ., προκειμένου «να μην αμφισβητηθούν οι κομματικές επιλογές στις περιφέρειες», όπως διαμηνύθηκε. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του κ. Αμανατίδη, ο οποίος επέμεινε στην αρχική απόφασή του παρά τη διαγραφή, αποτελεί έναν από τους «πονοκεφάλους» για το κυβερνών κόμμα, καθώς θεωρείται ότι δυσκολεύει την εκλογή του κ. Κασαπίδη και καθιστά αμφίρροπο το αποτέλεσμα σε μια περιφέρεια που διαφορετικά θεωρείτο βέβαιο ότι θα κερδηθεί.

Δυστοκία στην εύρεση υποψηφίου για τη συγκεκριμένη περιφέρεια αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, έπειτα από αρκετή καθυστέρηση, αποφασίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, την οποία είχε ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ. Η κ. Ζεμπιλιάδου ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και είχε έρθει τρίτη, με ποσοστό 15,26%. Πρόκειται για στέλεχος με πολυετή παρουσία στην περιοχή και για το ΠΑΣΟΚ ήταν μονόδρομος η υποψηφιότητά της. Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από στελέχη της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος για την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να στηριχθεί η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ. Τα μισά και πλέον τοπικά στελέχη εμφανίστηκαν να διαφωνούν με την κεντρική επιλογή και υποστήριζαν ότι αφού δεν έγινε εφικτό να υπάρξει εκ των προτέρων συνεργασία, που θα κατέληγε σε κοινή υποψηφιότητα, το κόμμα θα έπρεπε να προχωρήσει με δικό του υποψήφιο.

Ισχυρό αποτύπωμα

Η εικόνα στην Ηπειρο είναι διαφορετική, καθώς πολύ δύσκολα θεωρείται ότι θα απειληθεί ο νυν περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος θα διεκδικήσει την περιφέρεια για τέταρτη φορά. Για τη Ν.Δ. ο κ. Καχριμάνης θεωρείται ένας από τους επιτυχημένους περιφερειάρχες, με ισχυρό αποτύπωμα στην περιφέρεια, και ήταν μονόδρομος η εκ νέου στήριξη της υποψηφιότητάς του. Το 2019 ο κ. Καχριμάνης είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 57,08%, με δεύτερο τον υποψήφιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιο Ζάψα, με 14,86%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη φορά κατεβάζει τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο, προσδοκώντας ότι με αυτή την πιο ισχυρή υποψηφιότητα θα επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Στέφανου Ζούμπα, έπειτα από την αρχική δυστοκία που σημειώθηκε στην εύρεση του κατάλληλου υποψηφίου. Η Ηπειρος ήταν μια από τις περιφέρειες όπου ακούστηκαν φωνές υπέρ μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο, η κεντρική επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη για αυτόνομη κάθοδο και στόχο να καταγραφεί ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πιο ισχυρή δυναμική από τον ΣΥΡΙΖΑ υπερίσχυσε και εδώ. Στις αρχικές κρούσεις που έγιναν για εύρεση υποψηφίου, ωστόσο, προέκυψαν αρνήσεις από τοπικά στελέχη πριν τελικά οριστικοποιηθεί η επιλογή του κ. Ζούμπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή