Στη Λευκωσία με Χριστοδουλίδη ο Κασσελάκης

Στη Λευκωσία με Χριστοδουλίδη ο Κασσελάκης

Την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση υψηλού συμβολισμού ήταν η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κύπρο και η συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα». Σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Το πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λευκωσία ήταν πυκνό. Το πρωί κατέθεσε στεφάνι στον «Τύμβο Μακεδονίτισσας», επισκέφθηκε τη διερευνητική επιτροπή για τους αγνοουμένους και ξεναγήθηκε στη «νεκρή ζώνη». Συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, γευμάτισε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ενώ επισκέφθηκε και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε: «Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την Ε.Ε. και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο».

Πρώτο τεστ

Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελεί την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια ανέφελη διαδικασία για τον νέο πρόεδρο; Δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη οι ενστάσεις για τον τρόπο που απομακρύνθηκαν ο Στέργιος Καλπάκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από θέσεις «κλειδιά». Ειδικά η καρατόμηση του πρώην διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας και η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα στη θέση του, χωρίς τη σύγκληση της Κ.Ο., δεν αποκλείεται να προκαλέσει ενστάσεις ως προς την τελική έγκριση του νέου προεδρείου. Στην τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων σίγουρος θεωρείται ο Νίκος Παππάς. Μέχρι χθες δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποιο ραντεβού με τον Νάσο Ηλιόπουλο, παρά την τηλεφωνική επαφή που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε. Η συμμετοχή του στο νέο σχήμα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θέση γραμματέα ή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου φέρονται να διεκδικούν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Διονύσης Καλαματιανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή