Γεωργιάδης για δικαστικούς: Η αύξηση συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί σε όλους – «Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού»

Γεωργιάδης για δικαστικούς: Η αύξηση συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί σε όλους – «Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού»

Ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αναδρομικότητας για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις των δικαστικών οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν το 2012.

«Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της», σημείωσε ενώ τόνισε: «Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το status τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει. Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε ότι αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Ολα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», ανέφερε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης και σχολίασε ότι «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη». 

«Εδώ υπάρχουν δύο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό, που είναι πραγματικό, και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών; Μα, είναι δυνατόν;», αναρωτήθηκε.

Το περιεχόμενο της απόφασης

Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», το ενδιαφέρον της απόφασης, που εκδόθηκε υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά (διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός), είναι ότι δεν επεκτείνεται η ισχύς της σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς.

Δηλαδή, την αύξηση που αποφασίστηκε στις συντάξεις των δικαστικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα την πάρουν όλοι οι δικαστικοί που είναι συνταξιούχοι.

Η απόφαση έχει εφαρμογή μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν, δηλαδή μόνο σε εκείνους τους συνταξιούχους δικαστικούς που ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεών τους.

Για όλους τους άλλους, που δεν προσέφυγαν, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν προκαλεί άμεση συνέπεια, παρά μόνο έμμεση, με την έννοια ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την απόφαση και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση των συντάξεων των δικαστικών.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί, που είναι περίπου 5.000, αναμένεται, αν τελικώς αυτή η απόφαση αποτελέσει κυβερνητική πρωτοβουλία, να λάβουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να προσδιοριστούν στο 60% του μισθού των δικαστικών, που σήμερα κυμαίνονται για τον μέσο δικαστή σε περίπου 3.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλές συντάξεις των δικαστικών, δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τους μισθούς τους, έχουν προκαλέσει προβλήματα θεσμικής φύσεως, καθώς η αφυπηρέτηση οδηγεί πολλούς συνταξιούχους σε αναζήτηση θέσεων προς απασχόληση κυρίως στο Δημόσιο, θέτοντας θέματα που άπτονται της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δίνει αναδρομικά, δεν έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διεμήνυαν ότι δεν προτίθενται να διευρύνουν τον αριθμό των δικαιούχων πέραν αυτών που αφορά η απόφαση. «Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση, καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθαυτό το κείμενο της απόφασης. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει να είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή