Ν.Δ. – Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επιστράτευση των κορυφαίων για τον β΄ γύρο

Ν.Δ. – Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επιστράτευση των κορυφαίων για τον β΄ γύρο

Με εντολή Μητσοτάκη θα επισκεφθούν τις περιφέρειες χωρίς νικητή την Κυριακή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερo από δύο 24ωρα μένουν για να ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τα επιτελεία των κομμάτων να έχουν ρίξει όλο το βάρος στις υποψηφιότητες τις οποίες στηρίζουν. Τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι δείχνουν, μετά μια σαφή κάμψη που υπήρχε την περίοδο της μεγάλης καταστροφής στη Θεσσαλία, να έχουν ανοδικές τάσεις είτε «κλειδώνοντας» την εκλογή από τον πρώτο γύρο είτε πηγαίνοντας με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στον δεύτερο. Στο πλαίσιο αυτό, η όρεξη σε Πειραιώς και Μαξίμου έχει ανοίξει, καθώς βλέπουν πως το σενάριο να κερδηθούν, αν όχι όλες, τουλάχιστον οι συντριπτικά περισσότερες περιφέρειες είναι πιθανή. Για αυτό τον σκοπό το Μαξίμου έχει στείλει μήνυμα σε όλoυς τους υπουργούς από Δευτέρα να είναι σε επιφυλακή και το πρόγραμμα να μείνει «λευκό» για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα κληθούν άπαντες και άπασες να επισκεφθούν τις περιφέρειες που θα κριθούν τη δεύτερη Κυριακή.

Οι τρεις λόγοι που το Μαξίμου χρησιμοποιεί στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και πάλι τη συνταγή «υπουργοί και βουλευτές σε περιοδείες».

Το σχέδιο

Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε και το προηγούμενο διάστημα, με υπουργούς και βουλευτές να περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα στηρίζοντας τις επιλογές της Ν.Δ., και απέδωσε –όπως φάνηκε τουλάχιστον δημοσκοπικά– για τρεις λόγους: Πρώτον, ανέδειξε στην πράξη αυτό που λέει διαρκώς ο πρωθυπουργός, πως οι εκλογές της Κυριακής είναι πολιτικές. Στο Μαξίμου ακολούθησαν μια διαφορετική τακτική από αυτή που συνηθιζόταν στις αυτοδιοικητικές τα προηγούμενα χρόνια, με τον πρωθυπουργό να μιλάει ευθέως για πολιτικοποίηση της διαδικασίας. Η παρουσία κυβερνητικών στελεχών σε όλες τις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους έκανε έντονη αυτή την τακτική, καθώς για πρώτη φορά είδαμε τόσο ξεκάθαρα κυβερνητικά στελέχη δίπλα σε αυτοδιοικητικούς.

Δεύτερον, η Ν.Δ. δεν έχει παρουσιάσει δημοσκοπικά μεγάλη κάμψη παρά το δύσκολο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το κυβερνών κόμμα έχει και τη δύναμη και το μομέντουμ να «ρυμουλκήσει» υποψηφίους που για οποιονδήποτε λόγο χρειάζονται ενίσχυση. Το γεγονός, άλλωστε, πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται μόλις τρεις μήνες μετά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές κάλπες, δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτο από Μαξίμου και Πειραιώς, καθώς η Ν.Δ. κυριαρχεί πολιτικά.

Ο τρίτος λόγος είναι πως τα κορυφαία και πιο γνωστά στελέχη της κυβέρνησης λειτουργούν ως «κράχτες» για τη συσπείρωση, τόσο σε επίπεδο βάσης όσο και τοπικών αρχόντων. Ειδικά η ελληνική περιφέρεια λειτουργεί εντόνως με αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς η παρουσία ενός πολύ γνωστού στελέχους στην περιοχή κάνει πάντα τοπικό θόρυβο και κινητοποιεί το στελεχικό δυναμικό του κόμματος. Ο τελικός στόχος για το Μαξίμου είναι η Ν.Δ. να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες και η εικόνα κυριαρχίας από τις εκλογές του Ιουνίου να μην αλλοιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT