Μητσοτάκης: «Αύξηση πόρων για το μεταναστευτικό»

Μητσοτάκης: «Αύξηση πόρων για το μεταναστευτικό»

Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Μητσοτάκης – Θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια και για το ταμείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γρανάδα βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα οποία θα συζητηθεί μια σειρά θεμάτων, προεξάρχοντος του μεταναστευτικού, κάτι που ικανοποιεί την Ελλάδα, η οποία ως χώρα του ευρωπαϊκού Νότου υφίσταται τις συνέπειες αυτού του μεγάλου προβλήματος. Εξ ου και ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος χθες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έθεσε το θέμα του μεταναστευτικού πρώτο, σημειώνοντας πως στο σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου, κάτι που χαρακτήρισε «σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής». Συνεχίζοντας, όμως, πρόσθεσε πως θα επιμείνει και πάλι στην ανάγκη «να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και για το θέμα της κλιματικής κρίσης, αποκαλύπτοντας πως θα ζητήσει αύξηση 2,5 δισ. ευρώ στα κονδύλια για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι», είπε, προσθέτοντας πως η αύξηση των χρημάτων είναι αναγκαία ώστε οι Ευρωπαίοι «να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση».

Σε εκείνο το σημείο ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στη Θεσσαλία τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι σήμερα μια οικονομικά ισχυρή χώρα που μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες, εκφράζοντας ωστόσο την ικανοποίησή του που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα «δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».

Το κυρίως μενού

Τα παραπάνω θα τεθούν και σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποτελεί το κυρίως μενού του διημέρου. Αλλά δεν θα είναι τα μόνα θέματα. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η συζήτηση για τη διεύρυνση, με την πάγια ελληνική θέση να είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, με βασικό κριτήριο να παραμένει ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων, με την ελληνική θέση να είναι σταθερή, πως χρειάζεται μια ισορροπία ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT