Ο πήχυς για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο πήχυς για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι πέντε παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και τη σαρωτική επικράτηση της Ν.∆., η σημερινή αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση θα ήταν υπό άλλες συνθήκες μια διαδικασία με υψηλό ενδιαφέρον μόνο για όσους διεκδικούν την εκλογή ή επανεκλογή τους στις περιφέρειες και στους δήμους της χώρας.

Oμως, το «δύσκολο» καλοκαίρι που πέρασε η κυβέρνηση, κυρίως λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και εν συνεχεία των πλημμυρών στη Θεσσαλία, αλλά και οι ανατροπές στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία, έχουν μεταβάλει τα δεδομένα: Τα εκλογικά αποτελέσματα, κατά κύριο λόγο στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, θα αποτελέσουν μια πραγματική – πανελλαδική «δημοσκόπηση» για τη δυναμική των κομμάτων στο νέο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουν τη μάχη για τη σαφώς κρισιμότερη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Στη Ν.Δ., στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη προσδιορίσει τα «κλειδιά» που θα καθορίσουν την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης, αλλά και τον πήχυ για κάθε κόμμα προκειμένου να κριθεί ο βαθμός επιτυχίας στην κάλπη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως στόχο το «13 στις 13 περιφέρειες» και την Κουμουνδούρου και τη Χαρ. Τρικούπη να εστιάζουν στη μεταξύ τους μάχη για το προβάδισμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο πήχυς για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-1
INFOGRAPHIC: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Οι μεταβλητές

Στα κομματικά επιτελεία συνομολογείται πως το εκλογικό αποτέλεσμα στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου η ψήφος είναι περισσότερο πολιτική, θα κριθεί:

• Από το κόστος που έχει εισπράξει η Ν.Δ. εξαιτίας των ακραίων φαινομένων του καλοκαιριού, τόσο συνολικά, σε σχέση με την αξιολόγηση των πολιτών για τον βαθμό ανταπόκρισης της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, όσο και ειδικότερα στις περιοχές που επλήγησαν, δηλαδή τη Θεσσαλία, τη Θράκη και το Νότιο Αιγαίο.

• Από τον αντίκτυπο των εσωτερικών «φιλοδοξιών» στο κυβερνών κόμμα, που είχαν ως αποτέλεσμα σε τέσσερις περιφέρειες οι υποψήφιοι με το χρίσμα της Ν.Δ. να βρίσκονται αντιμέτωποι με «γαλάζιους αντάρτες».

• Από τη δυναμική της αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελάκη, σε συνδυασμό με τους ήδη καταγεγραμμένους εσωκομματικούς κραδασμούς που αυτή επέφερε. Με άλλα λόγια, μένει να αποδειχθεί εάν ο κ. Κασσελάκης «ανοίγει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα ακροατήρια ή τον οδηγεί σε περαιτέρω καθοδική πορεία, αλλά και πόσο αποδίδει η κριτική που ήδη άρχισε να του ασκείται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

• Από το πόσο θα δικαιωθεί η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια άτυπη αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «γήπεδο» της Κεντροαριστεράς, επιλέγοντας το ΠΑΣΟΚ να έχει τους δικούς του υποψηφίους στις 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στόχος του Μαξίμου, ο χάρτης των περιφερειών να είναι μπλε και άσπρος (των «ανταρτών»), χωρίς δηλαδή το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ και το πράσινο του ΠΑΣΟΚ.

• Από το πόσο μεγάλη θα είναι και εις βάρος ποιου η αποχή και πόσο «χαλαρή» θα είναι η σημερινή ψήφος με δεδομένο ότι το αποτύπωμα των εθνικών εκλογών είναι ακόμη νωπό.

Τα στοιχήματα

Παράλληλα, όμως, οι τρεις βασικοί μονομάχοι έχουν προσδιορίσει και τους στόχους με βάση την επίτευξη ή μη των οποίων η σημερινή εκλογική βραδιά θα αποδειχθεί επιτυχημένη ή αποτυχημένη.

Το σημείο-κλειδί για τη Ν.Δ. είναι σε πόσες περιφέρειες θα κερδίσει η ίδια από απόψε το βράδυ και σε πόσες θα χρειαστεί δεύτερος γύρος και με ποιον αντίπαλο. Στο Μαξίμου θεωρούν πως εφόσον κερδίσουν από σήμερα 6 ή 7 περιφέρειες και παράλληλα στις υπόλοιπες είναι στον δεύτερο γύρο ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος μαζί με στέλεχος προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί, καθώς ο εκλογικός χάρτης θα είναι μπλε και άσπρος (των «ανταρτών»), δηλαδή χωρίς καθόλου το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ και το πράσινο του ΠΑΣΟΚ.

Το συγκεκριμένο σενάριο που περιγράφηκε παραπάνω είναι υπαρκτό, καθώς Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρος, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη είναι από πιθανό έως βέβαιο πως θα κριθούν από τον πρώτο γύρο υπέρ των υποψηφίων της Ν.Δ. Σε Βόρειο Αιγαίο, Αν. Μακεδονία – Θράκη και Ιόνιο είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές και εμφύλιος μεταξύ στελεχών της Ν.Δ., ενώ στη Στερεά Ελλάδα είναι φαβορί για τον δεύτερο γύρο ο Φάνης Σπανός με αντίπαλο τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Απ. Γκλέτσο.

Ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν η Θεσσαλία λόγω της πρόσφατης καταστροφής, όπου και πάλι ο κ. Αγοραστός μοιάζει πιο ισχυρός από τους αντιπάλους του, ενώ στην Πελοπόννησο είναι φαβορί ο Δημήτρης Πτωχός απέναντι στον Πέτρο Τατούλη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τα στοιχήματα είναι διαφορετικά. Το πρώτο είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων τους στην «αχανή» Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων, υπό την αίρεση όμως ότι τα μεγάλα φαβορί, δηλαδή οι Νίκος Χαρδαλιάς και Κώστας Μπακογιάννης, δεν θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Εάν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές, θα συνιστά επικοινωνιακή νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αντιστοίχως, σε αυτές να μετέχουν οι Γ. Ιωακειμίδης και Κ. Ζαχαριάδης ή, στον αντίποδα, οι Γ. Σγουρός και Χ. Δούκας. Εάν, αντιθέτως, οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι σε Αττική και Αθήνα επικρατήσουν από σήμερα, το πολιτικό μήνυμα θα είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Ν.Δ. και μικρή σημασία θα δοθεί στις επιδόσεις των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο στοίχημα για την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη είναι, όπως προαναφέρθηκε, τα ποσοστά που θα επιτύχουν οι υποψήφιοί τους στις 10 περιφέρειες όπου δεν υφίστανται συνεργασίες. Παρά τη σημασία των προσώπων στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι δυνατή μια άτυπη σύγκριση των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι με τα χρίσματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στις αντίστοιχες περιφέρειες στις εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια, από τη σημερινή κάλπη θα υπάρξει μια πρώτη –μη δημοσκοπική– εικόνα για το κατά πόσον ο Στ. Κασσελάκης μπορεί προσδώσει νέα δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας τα ποσοστά του πάνω από το 17,8% του περασμένου Ιουνίου ή εάν θα επαναβεβαιωθεί η στρατηγική ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Αντιστοίχως θα διαφανεί εάν το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα προκειμένου να ανατρέψει τους συσχετισμούς στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πλησιάζοντας –τουλάχιστον– τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αριθμοί

Από τους 1.211 υποψήφιους δημάρχους οι 748 (ποσοστό 61,8%) ήταν υποψήφιοι και στις προηγούμενες εκλογές. 

164 είναι οι γυναίκες υποψήφιες δήμαρχοι.

292 δήμαρχοι από τους σημερινούς είναι εκ νέου υποψήφιοι.

5 δήμοι (Αντιπάρου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Λειψών, Σικίνου, Τοπείρου) έχουν μόνο ένα συνδυασμό. 

12 υποψήφιοι είναι κάτω των 30 ετών.

9 υποψήφιοι είναι άνω των 75 ετών.

896 είναι από 41-65 ετών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή