ΠΑΣΟΚ: Ποντάρουν στις παλιές ρίζες για να αναμετρηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Ποντάρουν στις παλιές ρίζες για να αναμετρηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν ότι τα ερείσματά τους στην αυτοδιοίκηση θα τους δώσουν προβάδισμα στην κούρσα της Κεντροαριστεράς

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, όταν αποτυπώθηκε η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ξεκάθαρη: το κόμμα θα κατέβαινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτόνομα. Χωρίς συνεργασίες, με δικούς του υποψηφίους, κατά προτίμηση νέους ανθρώπους. Ο στόχος ήταν σαφής: να αποτυπωθεί και σε αυτές τις κάλπες ότι το κόμμα έχει εισέλθει σε τροχιά ανόδου, δεν ήταν μια συγκυριακή επιτυχία η αύξηση των ποσοστών στις εθνικές εκλογές και μπορεί να δείξει ότι είναι ένας πολιτικός χώρος ελκυστικός και για νέους ανθρώπους, που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν την πολιτική πορεία τους, χωρίς να προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα.

Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει από τις σημερινές κάλπες να εξαχθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι το κόμμα είναι πιο ισχυρό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι η κεντρική πολιτική δύναμη απέναντι στη Ν.Δ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει σαν ισχυρή παρακαταθήκη τη διατήρηση σημαντικών ερεισμάτων στον αυτοδιοικητικό χώρο, όπου ακόμη και την εποχή της συντριπτικής απομείωσης των ποσοστών του κατάφερε να καταγραφεί διόλου αμελητέα παρουσία, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών δεσμών που είχαν αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο τις προηγούμενες δεκαετίες. Η διατήρηση μιας ισχυρής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ σε αυτοδιοικητικό επίπεδο οφείλεται εν πολλοίς στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να «ανοίξει» τις τοπικές οργανώσεις του και να ενσωματώσει νέα μέλη ή να κάνει ισχυρές αυτοδιοικητικές μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, την εποχή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολύ ισχυρό. Οι αντιστάσεις των τοπικών οργανώσεων εμπόδισαν τότε μια ουσιαστική διεύρυνση. Και τώρα που οι όροι έχουν αντιστραφεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητάει πεδία συνεργασίας και κοινή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συναντά κλειστές πόρτες στη Χαριλάου Τρικούπη.

Βεβαίως, δεν λειτούργησαν όλα ομαλά για το ΠΑΣΟΚ, που παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατάφερε να έχει παντού τα ψηφοδέλτια που ιδανικά θα επιθυμούσε. Ακόμη και στην Περιφέρεια Αττικής, η στήριξη του Γιάννη Σγουρού ήρθε σχεδόν εξ ανάγκης. Οι προσπάθειες να βρεθεί κάποιο ισχυρό στέλεχος που θα διεκδικούσε την περιφέρεια δεν απέδωσαν. Και όταν ο κ. Σγουρός ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, η πιθανότητα διάσπασης του εκλογικού σώματος έκανε τη στήριξή του μονόδρομο. Στη Θεσσαλονίκη το κόμμα δεν έδωσε επισήμως χρίσμα σε υποψήφιο δήμαρχο, καθώς τα τοπικά στελέχη χωρίστηκαν σε τουλάχιστον τρεις ομάδες, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε επιλογή θα γινόταν. Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου η προσπάθεια να βρεθεί ένας νέος υποψήφιος δεν καρποφόρησε και το κόμμα οδηγήθηκε στην αναγκαστική επιλογή του παλαιού στελέχους, Λουκά Αποστολίδη.

Ενα άλλο εμπόδιο στην αποτύπωση της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ είναι ο τρόπος που κινήθηκε η Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα έσπευσε από νωρίς να ανακοινώσει στήριξη σε υποψηφίους που εξαρχής ήταν ακλόνητα φαβορί. Οπως ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, που θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί. Η στήριξη που ανακοίνωσε η Ν.Δ. θα εμποδίσει τη Μεγαλόνησο να βαφτεί πράσινη. «Ωστόσο, όλοι ξέρουν ότι ο Αρναουτάκης είναι δικός μας», λένε από το ΠΑΣΟΚ. Με αντίστοιχο τρόπο κινήθηκε η Ν.Δ. στους δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπου πιθανόν οι κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη να ήταν διαφορετικές αν είχε προλάβει τις κινήσεις της Πειραιώς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πρόσφατες πλημμύρες.

Παράλληλα, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε περιφέρειες και δήμους όπου δεν κατάφεραν να βρουν δικούς τους υποψηφίους, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι στηρίζουν τους υποψηφίους που είχε προηγουμένως ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα δεδομένα, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι διαμορφώνονται συνθήκες για μια καλή παρουσία συνολικά, που θα αποτυπώνει μια δυναμική του κόμματος με συσπείρωση των δυνάμεών του και προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Σε επίπεδο περιφερειών, πιστεύουν ότι θα καταγράψουν καλές επιδόσεις η Βάσω Χοχλάκα στο Βόρειο Αιγαίο, ο Δαμιανός Καγγελίδης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία, ο Νικηφόρος Παπανικόλας στο Νότιο Αιγαίο, ο Δημήτρης Κουρέτας στη Θεσσαλία. Είναι σαφές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν και τη δυσαρέσκεια στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και να αξιοποιήσουν σε κάποιες περιφέρειες τη διάσπαση δυνάμεων που προκαλούν «αντάρτες» υποψήφιοι της Ν.Δ. «Ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να είναι δεύτεροι οι δικοί μας υποψήφιοι, μπορούν να πετύχουν αξιόλογη αύξηση των ποσοστών τους, και αυτό θα είναι επιτυχία», επισημαίνεται σχετικά.

Σε επίπεδο δήμων, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούσαν το μεγάλο στοίχημά τους την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων. Σε περιφερειακούς δήμους υπάρχουν μια σειρά από υποψηφιότητες, όπως στη Μυτιλήνη, στην Κομοτηνή κ.α., που θεωρείται ότι έχουν καλές προοπτικές.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μπορεί να αναδειχθεί σε ευνοϊκή παράμετρο η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει με ενισχυμένη εικόνα από τις διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας, που άφησαν την αίσθηση εσωκομματικού διχασμού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πιθανόν θα αποτυπωθεί και στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT