ΣΥΡΙΖΑ: Διασπορά χωρίς περίοδο χάριτος

ΣΥΡΙΖΑ: Διασπορά χωρίς περίοδο χάριτος

Με τη σκιά Πολάκη να προκαλεί ρήγματα στην Κ.Ο., ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσπεράσει τη σημερινή κάλπη

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή του Στέφανου Κασσελάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσφερε μερικά μπουκάλια νερό στον Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές που στέκονταν γύρω του. Τα γέλια της συγκεκριμένης παρέας έσπασαν για πολύ λίγο την «παγωμένη σιωπή» που κυριάρχησε στη Γερουσία. Η Εφη Αχτσιόγλου προσήλθε αργοπορημένη και κάθισε μόνη της στα ορεινά έδρανα. Αμίλητος ο Νάσος Ηλιόπουλος προτίμησε να σταθεί στη δυτική πλευρά με δύο κενές θέσεις δίπλα του. Ο Αλέξης Χαρίτσης χαμογέλασε από απόσταση στους δημοσιογράφους, ενώ ελάχιστοι από το μπλοκ των «16» σηκώθηκαν όταν ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε στην αίθουσα για την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν τον χειροκρότησαν ούτε μία φορά. Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, τελευταίος μπήκε ο Παύλος Πολάκης, με τις «κακές γλώσσες» να εκτιμούν πως ήταν στο γραφείο του προέδρου προκαλώντας την καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας. Ενας πρώην βουλευτής, ένας ευρωβουλευτής, 45 νυν βουλευτές, οι δύο γραμματείς, κάποιοι λίγοι συνεργάτες και κανένα «πηγαδάκι» ως είθισται, συνέθεσαν το σκηνικό ενός κόμματος αμήχανου, αποδιοργανωμένου, που πιέζεται να αποδείξει πως κατέχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πόσο ψηλά μπορεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τον σημερινό πήχυ των αυτοδιοικητικών εκλογών με βάση αυτή την εικόνα; Oχι πολύ. Η αλήθεια είναι πως οι κάλπες των ΟΤΑ στήθηκαν στη χειρότερη στιγμή, καθώς δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο της Κουμουνδούρου. Το 2014, που το κόμμα βρισκόταν στα καλύτερά του, μόνο δύο περιφέρειες είχε καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να βάψει ροζ: την Αττική και τα Ιόνια νησιά. Το 2019 είχε γίνει μια καλή προσπάθεια σε ορισμένους δήμους, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κυριαρχήσει, ωστόσο όλη η περιφέρεια, με εξαίρεση την Κρήτη, πήρε γαλάζιο χρώμα.

Θα δοθεί στον Στέφανο Κασσελάκη κάποια περίοδος χάριτος αν τα πράγματα σήμερα το βράδυ δεν πάνε και τόσο καλά; «Oχι», είναι η απάντηση με βάση την εικόνα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη. Το «μπλοκ» των «16» μπορεί να μην είναι ομοιογενές και να μην έχουν όλοι ευθεία αναφορά στην Eφη Αχτσιόγλου, ωστόσο έγινε σαφές πως υπάρχει μια δύναμη μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν θα συγχωρέσει λάθη, παραλείψεις και άλλες παρακάμψεις των οργάνων.

Τον «τόνο» έδωσε η «κυανόκρανη» και πάντα ψύχραιμη Oλγα Γεροβασίλη, που ως πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει δώσει ουκ ολίγες μάχες με τον Παύλο Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων και ο ρόλος του συντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου που τελικά ανέλαβε ήταν το «κόκκινο πανί» και μία από τις αφορμές για να συσπειρωθεί μια ομάδα βουλευτών απέναντι στη νέα ηγεσία. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ο Αλέξης Χαρίτσης δέχθηκε πρόταση να αναλάβει τομεάρχης βασικού υπουργείου που αφορά τον τομέα του, ωστόσο οι δεύτερες σκέψεις που είχε τον κράτησαν μακριά. Ουδέτεροι παρατηρητές, που συνηθίζουν να πηγαίνουν πολλά βήματα πιο μπροστά, βλέπουν να διαμορφώνεται μια εν δυνάμει νέα κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωναν λοιπόν, με βάση την αριθμητική, πως αφαιρώντας το συγκεκριμένο νούμερο βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ περνάει οριακά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακραίες κινήσεις, πάντως, δεν αναμένονται, καθώς τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Eφη Αχτσιόγλου διαφωνούν με τη σκληρή τακτική στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Το «μπλοκ» των «16» μπορεί να μην είναι ομοιογενές, ωστόσο έγινε σαφές πως υπάρχει μια δύναμη στην Κ.Ο. που δεν θα συγχωρέσει λάθη, παραλείψεις και άλλες παρακάμψεις των οργάνων.

Οι άκομψες καρατομήσεις των Στέργιου Καλπάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Ειδικά για τον τέως διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι αρκετά τα στελέχη που αναρωτιούνται πώς ο Στέφανος Κασσελάκης, που καλοβλέπει τον χώρο του Κέντρου, «έκοψε» ένα στέλεχος που προέρχεται από τον χώρο της διεύρυνσης, είναι πρώην πρόεδρος κόμματος της Κεντροαριστεράς και μάλιστα βοήθησε με τη στάση του στην επίτευξη της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια πολύ καλή παρουσία στους δύο μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να κόψει δυνάμεις από τον Νίκο Χαρδαλιά στην Αττική και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο να φθαρεί εξαιτίας των «ανταρτών» της σε αρκετές περιφέρειες, αλλά να τιμωρηθεί για τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Το βλέμμα είναι στραμμένο στη Θεσσαλία, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινό υποψήφιο τον Δημήτρη Κουρέτα, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αλλά και στα Ιόνια νησιά, περιμένοντας πολλά από τον έμπειρο Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Στη Δυτική Μακεδονία η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στηρίζεται επίσης από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, όπως και η Βάσω Χοχλάκα στο Βόρειο Αιγαίο. Θα ήταν ένα πολύ δυνατό μήνυμα για το κοινό μέλλον που μπορούν να έχουν οι προοδευτικές δυνάμεις αν αυτές οι συμπορεύσεις κατέγραφαν καλή επίδοση.

Πάντως, για τη σημερινή λαϊκή ετυμηγορία, που αφορά τις τοπικές κοινωνίες, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ελαφρυντικά. Κατ’ αρχάς οι υποψήφιοι δεν είναι δικές του επιλογές και βρίσκεται μόνο λίγες ημέρες στο «τιμόνι» του κόμματος. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως αρκετό διάστημα πριν αποφασίσει να μπει στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έβλεπε με θετικό μάτι την πιθανότητα να είναι ο εκλεκτός του κόμματος για τον Δήμο Αθηναίων. Χωρίς όμως ποτέ η σκέψη να προχωρήσει ή να τεθεί επισήμως. Θα περίμενε κανείς, πάντως, οι πρώτες δημοσκοπήσεις να του έχουν δώσει έναν «αέρα», τον οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά οι νέοι αρχηγοί εμφανίζουν ένα «γκελ» στο εκλογικό σώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη συντριβή του καλοκαιριού και μετά, έχει βυθιστεί στην εσωστρέφεια. Και οι ηττημένοι των εκλογών δείχνουν πως δεν διαθέτουν περίσσευμα υπομονής. Ενδεχομένως όλα αυτά να έχουν ήδη στοιχίσει στην εικόνα του νέου προέδρου, εκτός και αν η βάση που τον στήριξε ήδη μετάνιωσε για την επιλογή της.

Τα ορόσημα

Ασφαλή συμπεράσματα ή αμφισβήτηση στον Στέφανο Κασσελάκη με βάση το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν μπορεί να υπάρξουν. Τα τεστ που θα κληθεί να περάσει το επόμενο διάστημα είναι δύο. Πρώτον, η διεξαγωγή του συνεδρίου, με το μέγιστο της χρονικής ανοχής για να πραγματοποιηθεί να τοποθετείται το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η «μητέρα των μαχών» θα είναι οι ευρωεκλογές σε εννέα μήνες. Για τις 21 έδρες στις Βρυξέλλες τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανέβουν σε σχέση με το 17,8% των πρόσφατων εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του πιθανότατα να οδηγήσει το κόμμα σε νέες καλοκαιρινές εσωκομματικές διεργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT