Βορίδης: Εκπληξη το αποτέλεσμα στην Αθήνα – Απόλυτη αντισυσπείρωση στο στρατόπεδο Μπακογιάννη

Βορίδης: Εκπληξη το αποτέλεσμα στην Αθήνα – Απόλυτη αντισυσπείρωση στο στρατόπεδο Μπακογιάννη

Στην ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος (σε δήμους και περιφέρειες) προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24. Μίλησε, ειδικότερα, για την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας –«και με διαφορά»– στον χώρο της αυτοδιοίκησης, ενώ για τον Δήμο Αθηναίων αναγνώρισε πως ήταν κάτι που «δεν το περιμέναμε».

Στην ανάλυσή του, αρχικά, επικαλέστηκε την εικόνα που είχε η κυβέρνηση πριν από την κάλπη: «Στη Θεσσαλονίκη, στα Ιόνια Νησιά και στη Δυτική Μακεδονία είχαμε εικόνα σημαντικής δυσκολίας, όπως και για τη Θεσσαλία. Η Ανατολική Μακεδονία ήταν κάτι που κρίθηκε οριακά, εκεί ξέραμε ότι τα πράγματα ήταν κοντά, είχαμε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να την κερδίσουμε. Στην Πελοπόννησο είχαμε την εκτίμηση ότι θα κερδηθεί, όπως και κερδήθηκε. Στο Βόρειο Αιγαίο, παρά το ότι έκανε μία εξαιρετική προσπάθεια ο αρχηγός, ο κ. Στεφανής, ξέραμε ότι και εκεί υπάρχει σοβαρή δυσκολία. Αυτό που πραγματικά ήταν έκπληξη ήταν η Αθήνα, δεν την περιμέναμε. Με ό,τι αναλύσεις μπορούσαμε να κάνουμε, το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούσε να βγει», σημείωσε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε εστιάζοντας «στη μεγάλη εικόνα», όπως είπε.

«Από τις 13 περιφέρειες, οι 8 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας έγιναν αποδεκτές από τους πολίτες, στις 4 οι προτάσεις απερρίφθησαν αλλά ολίγον… ενδοοικογενειακώς, δηλαδή είναι άνθρωποι προερχόμενοι εκ της Νέας Δημοκρατίας αυτοί οι οποίοι επελέγησαν. Και μία είναι η περιφέρεια, στη Θεσσαλία, στην οποία σε έναν μεγάλο βαθμό ο κ. Αγοραστός χρεώθηκε το αποτέλεσμα των καταστροφών και το πώς συνδέθηκε η διαχείρισή τους στη συνείδηση των πολιτών με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ευρύτερα με την αυτοδιοίκηση», σημείωσε και έφερε το παράδειγμα της εκλογής δημάρχου στη Λάρισα, ο οποίος ήταν πρόταση του κυβερνώντος κόμματος.

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες απάντησαν με την ψήφο τους σε φαινόμενα αλαζονείας, ανέφερε: «Δεν το πιστεύω αυτό. Αν μιλήσουμε για την Αθήνα, υπάρχει κάτι πολιτικά ενδιαφέρον, για να είμαι δίκαιος. Και αυτό είναι το γεγονός της απόλυτης αντισυσπειρώσεως» στο στρατόπεδο του Κώστα Μπακογιάννη. Με άλλα λόγια, «δεν μπόρεσε καθόλου να διεκδικήσει ψήφους δεύτερου γύρου και αυτό γίνεται συνολικά. Δηλαδή όχι μόνο δεν διεκδικεί ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή ΚΚΕ, αλλά και σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων που ψήφισαν δεξιότερα της ΝΔ ούτε σε αυτό δεν μπορεί να διεισδύσει ο κ. Μπακογιάννης. Και όχι μόνον. Αυτό που μου φαίνεται εντυπωσιακό, και πραγματικά ανατρέπει την εικόνα πλήρως στον Δήμο της Αθήνας, είναι ότι ο Κώστας Μπακογιάννης από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο χάνει και 7.500 ψήφους, δηλαδή το 13%, περίπου, της εκλογικής δύναμης του πρώτου γύρου. Δεν λέω ότι ψηφίζουν κάτι άλλο, αλλά προφανώς δεν έρχονται να ψηφίσουν. Αυτό ήταν εντυπωσιακό αποτέλεσμα».

Στο ερώτημα εάν το αποτέλεσμα, συνολικά, ήταν κίτρινη κάρτα προς την κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης αντέτεινε πως «αν δει κανείς τα αποτελέσματα στην ολότητά τους, η Ν.Δ. παραμένει μία κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της αυτοδιοίκησης, πρώτη και με διαφορά, και θα αποτυπωθεί και στους συσχετισμούς της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας. Προφανώς, σε πολλές περιοχές οι προτάσεις της ΝΔ επικροτούνται με πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά από τον πρώτο γύρο» και έφερε τα παραδείγματα του κ. Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο, του κ. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, του κ. Χαρδαλιά στην Αττική. Επιπλέον, «ο Νεκτάριος Φαρμάκης κάνει μία εντυπωσιακή εμφάνιση σε μία περιφέρεια, η οποία ιστορικά δεν ανήκει στη Δεξιά, ο Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, επίσης. Ο Δημήτρης Πτωχός είναι μία προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, που κερδίζει», τόνισε.

Συνεπώς, εκτός από το πρώτο συμπέρασμα, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, είναι η κυριαρχία της Ν.Δ. στην αυτοδιοίκηση, «υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει στο επίπεδο των προσώπων και των προτάσεων ειδικά στην αυτοδιοίκηση. Εκεί, ενδεχομένως, πρέπει να δουλεύουμε πιο κοντά και να το παρακολουθούμε περισσότερο».

Σε κάθε περίπτωση, «προφανώς η ΝΔ δεν έχει 51% για να μπορέσει να εξακολουθεί να κερδίζει, όταν όλοι πηγαίνουν απέναντί της», επισήμανε. Αλλωστε, «οι εκλογές δύο γύρων, ειδικά για στελέχη που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά λογικό το να μην είναι εύκολο να συσπειρώσεις το 50%+1, ειδικά όταν όλοι οι άλλοι είναι απέναντι. Συνήθως, δε, όλοι πηγαίνουν απέναντι από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν ο ψηφοφόρος έστειλε μήνυμα θυμού, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε, επίσης, με ερώτημα: «Στην εκλογή του Χαρδαλιά γιατί δεν εξεφράσθη; Ο θυμωμένος με τη ΝΔ ψηφοφόρος την προηγούμενη Κυριακή βγάζει τον Χαρδαλιά με το συντριπτικό αυτό ποσοστό, δημιουργεί απόσταση 30 μονάδων από τον Ιωακειμίδη, αλλά την επόμενη Κυριακή ο θυμωμένος ψηφοφόρος αποφασίζει το 41% του Μπακογιάννη να το πάει στο 44% και να δώσει τον δήμο στον κ. Δούκα;». Εξάλλου, «ενδεχομένως αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο, ειδικά στην περίπτωση Μπακογιάννη, να λειτούργησε και αποσυσπειρωτικά […] 7.500 ψηφοφόροι επέλεξαν να κάνουν κάτι άλλο το Σαββατοκύριακο από το να πάνε να ψηφίσουν», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια ανασχηματισμού, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως ο ίδιος δεν έχει τέτοια εικόνα από την πλευρά του πρωθυπουργού, αλλά «τα θέματα αυτά είναι δική του απόφαση. Η αντιπολίτευση, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτές τις σημειακές νίκες του δευτέρου γύρου και να θολώσει το μήνυμα του πρώτου γύρου. Το μήνυμα αυτό, και συνολικά το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι σαφές». Και, εν κατακλείδι, «η συζήτηση με τους ανασχηματισμούς έρχεται και επανέρχεται. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει λόγο για τέτοιες σκέψεις, αλλά προφανώς αυτά είναι ζητήματα του πρωθυπουργού», ανέφερε.

Κληθείς, όμως, να σχολιάσει την επισήμανση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, για «ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη», απάντησε: «Αν ο κ. Κασσελάκης είναι ικανοποιημένος εκ του γεγονότος ότι ουδείς εκ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στον δεύτερο γύρο, σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις ήταν και τέταρτοι… Είμαι πολύ ευτυχής με το αποτέλεσμα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και, για να είμαι εγώ ευτυχής, κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι ο κ. Κασσελάκης».

Τέλος, ερωτηθείς για τη συνεργασία που θα έχει η κυβέρνηση με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, τόνισε: «Εμείς έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να συνεργασθούμε με όσους επέλεξε ο ελληνικός λαός, και αυτό θα πράξουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT