Εντός και Εκτός: Ο Νίκος Παπανδρέου και οι Κούρδοι

Εντός και Εκτός: Ο Νίκος Παπανδρέου και οι Κούρδοι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Αθήνα παραμένει σε συναγερμό για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου ένα εντατικό παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις μεγαλύτερες δυνάμεις να εμπλέκονται σε διαρκείς διπλωματικές ανταλλαγές μήπως και δοθεί λύση στο αδιέξοδο. Η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συναντήσεις με πρέσβεις και επιτετραμμένους των αραβικών χωρών, στους οποίους και υπενθύμισε τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, ενώ έδωσε έμφαση στην προστασία των αμάχων και την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Νόαμ Κατζ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην περιοχή αυτές τις ημέρες. Σε μια τόσο κρίσιμη φάση, όπου η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη σε μια περιοχή που δεν βρίσκεται καθόλου μακριά, η Ελλάδα δεν μπορεί να επαναπαύεται.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το δίλημμα για το πού πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έντονο. Η «Κ» σας έχει ενημερώσει πολλές φορές για τη μέτρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μεταφορικός στόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα τα C-130. Λύσεις αναζητούνται πολλές, ωστόσο φαίνεται ότι θα προχωρήσει η προμήθεια δύο C-130 από το πλεονάζον υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως τουλάχιστον προκύπτει από κάποιες εκθέσεις του Κογκρέσου του Αυγούστου που αποδεσμεύθηκαν πρόσφατα. Αν και ήταν γνωστές οι διαβουλεύσεις για τα δύο παλαιά C-130, από το έγγραφο γίνεται γνωστό και το κόστος, δηλαδή 12 εκατ. δολάρια. Η ειρωνεία; Τα αμερικανικά C-130 είναι παλαιότερα από τα ελληνικά, αλλά λόγω των τακτικών συντηρήσεών τους είναι σε καλύτερη κατάσταση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ένα πρόσωπο που περικλείει κάποιες από τις δημιουργικές αντιφάσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Από τα «πέτρινα χρόνια» της μεταπαπανδρεϊκής εποχής και την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, όταν ακόμη και γνωστά στελέχη του κόμματος είτε αλληθώριζαν προς άλλες κατευθύνσεις είτε απλώς κρύβονταν, ο κ. Γερουλάνος δεν το έκανε ποτέ. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές έβαλε μπροστά την πασοκική ταυτότητα, έδωσε μάχες όπου μπορούσε (ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής) και κράτησε ισορροπίες και αποστάσεις ανάμεσα σε στρατόπεδα εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο ισχυρισμός ότι ο Παύλος Γερουλάνος είναι ένας στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ ίσως ακούγεται κάπως τραβηγμένος, ωστόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς έτσι λειτούργησε. Πλέον ως βουλευτής Α΄ Αθήνας ο κ. Γερουλάνος φαίνεται να σηκώνει και αρκετά βαρύ κοινοβουλευτικό έργο. Οπως χθες όπου κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αγκυρα, όπου χθες ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου βρέθηκε στη δίκη των Κούρδων αξιωματούχων του ΗDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσετάγκ, ως εκπρόσωπος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. «Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλα τα μέλη ενός δημοκρατικά εκλεγμένου κόμματος. Η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση συναρτάται από τον σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Ο ευρωβουλευτής βρέθηκε στην Αγκυρα με ευρωπαϊκό «καπέλο» και ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι κρατούμενος από το 2016 δίχως αποδείξεις και κάποια απόφαση. Το τάιμινγκ, βέβαια, της επίσκεψης, ενώ εξελίσσονταν οι ελληνοτουρκικές επαφές στην Αθήνα, είναι προφανώς τυχαίο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει κάποια βήματα: Το πρώτο, να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους Εσκιμώους», είπε ο Δημήτρης Βίτσας (ΕΡΤ). Ισως αυτή η γωνιά της στήλης να πρέπει να αφιερωθεί μόνιμα στους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε καθημερινή βάση προσπαθούν να εξωτερικεύσουν τα πιο αρνητικά αισθήματά τους για τον πρόεδρο του κόμματός τους, Στέφανο Κασσελάκη. Δεν πρόκειται για απλή αντίδραση. Είναι αποστροφή, απέχθεια, βδελυγμία. Πολλά έρχονται στο μυαλό για τα κίνητρα αυτών των αντιδράσεων, ωστόσο πλέον αυτού του τύπου οι αντιδράσεις θα περάσουν εκ των πραγμάτων στη σφαίρα του γραφικού. Οχι μόνο για το ευρύ κοινό, το οποίο άλλωστε απέχει από τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ των στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή