Στο ράφι μπαίνουν για την ώρα τα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων. Η γεωπολιτική συγκυρία και τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν στρέψει εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον Αθήνας και Αγκυρας προς την περιοχή. Στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε το ευρύτερο πλέγμα των στρατηγικών προβλημάτων που εγείρονται στην περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ σε διμερές επίπεδο υπογραμμίστηκε η ανάγκη να παραμείνει η θετική ατμόσφαιρα και να συνεχιστεί η ηρεμία στο πεδίο. Πέρα, πάντως, από τη Μέση Ανατολή, οι δύο πλευρές συνομίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί στον Καύκασο και στα Βαλκάνια.
Σε αμιγώς διμερές επίπεδο τα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενέστερα ήταν η ανάγκη για συνεργασία στο μεταναστευτικό και την πολιτική προστασία. Για το μεταναστευτικό η Ελλάδα τόνισε τη σημασία συνεργασίας των δύο ακτοφυλακών και της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την τουρκική πλευρά επιδείχθηκε διάθεση συνεργασίας στο θέμα. Οι δύο πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες πάνω στα θέματα, που θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) της Θεσσαλονίκης, παρουσία των δύο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν και τα παραδοτέα της θετικής ατζέντας, πάνω στα οποία εργάζονται ο Κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ομόλογός του. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο πλευρές κατέληξαν, επίσης, στην ανάγκη να γίνει μια επισκόπηση του συνόλου των διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ή κυρωθεί για να διαπιστωθεί αν και ποιες έχουν τεθεί σε ισχύ.
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν μπήκαν στα «βαθιά» των διμερών σχέσεων.
Το πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων είναι, βεβαίως, το φόρουμ στο οποίο πρακτικά συζητούνται οι δύσκολες διμερείς διαφορές, όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα αλλά και εκείνα που τίθενται από την τουρκική πλευρά. Είναι, επί της ουσίας, μια επισημοποιημένη μορφή των διερευνητικών επαφών, γι’ αυτό και χθες –και τυπικά– οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι θα συγχωνευτούν στη διαδικασία των πολιτικών διαβουλεύσεων. Αν και είναι νωρίς ακόμα για τον προγραμματισμό της επόμενης συνάντησης σε αυτή τη μορφή, είναι σαφές ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα μετά το ΑΣΣ, ενδεχομένως και με το νέο έτος. Πριν από το ΑΣΣ απομένει να πραγματοποιηθεί (εντός Νοεμβρίου) ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στη χθεσινή συνάντηση «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οικοδομήσουν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, προκειμένου να εντοπισθούν πεδία συμφωνίας και συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Εξέτασαν τις διαδικασίες προετοιμασίας του επικείμενου ΑΣΣ τον Δεκέμβριο, καθώς και τους υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΟΕ και των διερευνητικών/συμβουλευτικών συνομιλιών. Εν προκειμένω, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση του διαλόγου, με σκοπό την επίτευξη συναντίληψης». Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες που συνόδευαν την κ. Παπαδοπούλου και τον κ. Ακσαπάρ ήταν πενταμελείς. Από την ελληνική πλευρά ήταν οι κ. Παπαδοπούλου, Μ. Τελαλιάν, Χ. Βασιλάτου, Ε. Πέτρουλα και οι κ. Ρ. Κούνδουρος και Α. Φρυγανάς και από την τουρκική οι κ. Ακσαπάρ, Τσαγατάι Ερτσιγές, Ντενίς Χαντσέρ, Ορτσούν Μπασαράν, Ουμούτ Τοπτσούογλου και Φερχάτ Αλκάν.