Κυβέρνηση: «Υποδοχή» τεχνητής νοημοσύνης

Κυβέρνηση: «Υποδοχή» τεχνητής νοημοσύνης

Ανακοινώθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συγκρότηση επιτροπής επιστημόνων με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε εγκαίρως την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης πριν αυτή καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην ημών», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές Ιουλίου, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Τότε είχε προαναγγείλει τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, η συγκρότηση της οποίας ανακοινώθηκε χθες. Επικεφαλής της επιτροπής αναλαμβάνει ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, διακεκριμένος και αναγνωρισμένος διεθνώς για την πρωτοποριακή σκέψη και τα επιτεύγματά του. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τη συγκρότηση της επιτροπής, η οποία, όπως είπε, «θα συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο για τη στρατηγική της χώρας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις νέες προκλήσεις που αναδύονται, αλλά και τις απειλές που θα πρέπει οργανωμένα να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται η χώρα μας να έχει μια εθνική στρατηγική στον τομέα αυτόν, είτε μιλάμε για το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο σίγουρα θα διαμορφωθεί σε επίπεδο Ε.Ε., είτε μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε το εξαιρετικά σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο». Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι είναι πολλά τα θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, «επομένως είναι πολύ καλό να τα παρακολουθεί η χώρα μας στον καλύτερο βαθμό που μπορεί», ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει το συντομότερο ένα θεσμικό πλαίσιο. «Εργο μας θα είναι να διατυπώσουμε προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για την κοινωνία, την οικονομία, την επιστήμη και τον άνθρωπο, και παράλληλα θα εντοπίζουν τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, κ. Δασκαλάκης.

Τα μέλη της επιτροπής είναι: Δρακόπουλος Κίμων, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, Καρκαλέτσης Ευάγγελος, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Κιντή Βασιλική, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Παγουλάτος Γεώργιος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Παναγοπούλου Φερενίκη, επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Πήτας Ιωάννης, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Σελλής Τιμολέων, διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερ. Κέντρου «Αθηνά», Σταυρόπουλος Ανδρέας, αντιπρόεδρος του Endeavor Greece – εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures – μέλος Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, Τασιούλας Ιωάννης, καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τσέκερης Χαράλαμπος, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή