Τα δύο «κρυφά» προβλήματα για το Μαξίμου

Τα δύο «κρυφά» προβλήματα για το Μαξίμου

Οι διαδοχικές εκλογικές νίκες της Ν.Δ. και η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τις απαιτήσεις των πολιτών για αποτελεσματικότητα και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεφάλαιο «αυτοδιοικητικές εκλογές» κλείνει για τη Ν.Δ., όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, που ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα η κυβέρνηση να κοιτάξει μπροστά στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει να κάνει και να αφήσει πίσω τις εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων. Αυτό πάντως που έχει σημασία είναι πως η Ν.Δ. αφήνει παράλληλα πίσω της και τα περί «πολιτικού μηνύματος» που τέθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Ερμηνεύοντας πιο ψύχραιμα τα αποτελέσματα, στο Μέγαρο Μαξίμου λένε πως οι πρόσφατες εκλογές επιβεβαίωσαν στο ακέραιο πως η Ν.Δ. εξακολουθεί να απευθύνεται σε ένα συμπαγές 40% της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, η αναφορά του πρωθυπουργού στην τελευταία του συνέντευξη στον AΝΤ1 για 11 από τους 13 περιφερειάρχες που «προέρχονται από τη Ν.Δ.», δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «αγκαλιάσει» τους αντάρτες και να απευθυνθεί σε ένα κοινό που ανήκει μεν στον ευρύτερο χώρο, αλλά δεν ακολούθησε την κεντρική γραμμή στην κάλπη της περασμένης Κυριακής.

Η ανάλυση του Μαξίμου

Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι, η Ν.Δ., αφού επιβεβαίωσε την κυριαρχία της, δεν έχει πολιτικά προβλήματα να αντιμετωπίσει; Η απάντηση είναι πως έχει, καθώς στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν δύο «κρυφά αγκάθια», τα οποία δεν τα είχε το κόμμα στο πρόσφατο παρελθόν. Το πρώτο είναι πως έπειτα από τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες η κυβέρνηση δεν έχει καμία πλέον ανοχή από τους πολίτες. «Οι πολίτες ψήφισαν Ν.Δ. τρεις φορές μέσα σε πέντε μήνες», συνεπώς η εντολή είναι ξεκάθαρη: «κάντε αυτά που πρέπει χωρίς καθυστερήσεις» και χωρίς πλέον να υπάρχουν δικαιολογίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το έτερο «κρυφό» πολιτικό πρόβλημα για τη Ν.Δ. είναι η έλλειψη αντιπολίτευσης, που ακυρώνει ένα βασικό προεκλογικό «όπλο»: τον φόβο της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ και δη του Τσίπρα, ο οποίος δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ν.Δ. άσκησε πολύ σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και οι πολίτες συμφώνησαν. Εχουν στείλει την άλλοτε κυβέρνηση σε ποσοστά που πλησιάζουν το 12%, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις», λέει στην «Κ» η ίδια πηγή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αυτή τη στιγμή αντίπαλο τον εαυτό τους, τα προβλήματα της χώρας και τους αντάρτες, όπως φάνηκε στις τελευταίες εκλογές. Αυτό συνδυαστικά με τις συνεχείς εκλογικές νίκες δημιουργεί έξτρα πίεση για απτό κυβερνητικό έργο, αφού στη χώρα έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό παντοκρατορίας της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής κατεύθυνσης που έχει ως ιδεολογικός χώρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT