Αναζητεί «Δούκες» για να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναζητεί «Δούκες» για να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές έχει ως πρώτο στόχο την ανάδειξή του στη δεύτερη θέση

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές τελείωσαν, αρχίζει η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές. Αυτό είναι το κλίμα που κυριαρχεί στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης. Ο στόχος προσδιορισμένος και διακηρυγμένος: να κατακτήσει το κόμμα τη δεύτερη θέση και να ανατρέψει τα δεδομένα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.

Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα θετικό μομέντουμ για το κόμμα τους. Ανεξαρτήτως των μεγεθών και της αποτίμησης συνολικά σε ποσοστά, η επιτυχία του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων αποτελεί μια πολύ σημαντική σημειολογικά νίκη. Οπως και η επικράτηση του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, ασχέτως αν το κόμμα δεν του είχε δώσει χρίσμα. Σημαντική είναι και η επικράτηση του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μπορούν να υπερηφανεύονται ότι πέτυχαν «τρία στα τρία» όσον αφορά τις διεκδικήσεις στις οποίες έδιναν βαρύτητα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Δίνεται ένα ισχυρό μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, παραμένει στο παιχνίδι και παρουσιάζει ένα όλο και πιο ενισχυμένο αποτύπωμα. Και αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι ότι συγκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να παρουσιάσει κάποια σημαντική επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είχαμε το παράδοξο ενός πολιτικού αρχηγού να πανηγυρίζει από τη Νέα Υόρκη για τη νίκη άλλου κόμματος, διότι διαφορετικά θα έπρεπε να εξηγήσει την ήττα του δικού του», σχολιάζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Είναι, όμως, ενόψει των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ ο αντίπαλος; Στη Χαριλάου Τρικούπη θέτουν ως πρώτο στόχο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Υπό αυτή την έννοια, η προσοχή είναι στραμμένη στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με την κυβέρνηση, για το ΠΑΣΟΚ οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια πρώτη, καταγεγραμμένη αποδοκιμασία κυβερνητικών επιλογών σε πρόσωπα και προεκλογική στρατηγική που είναι σημαντική όχι τόσο από πλευράς μεγεθών, όσο διότι έδειξε ότι δεν είναι απρόσβλητη η υπεροπλία της Ν.Δ., όπως μέχρι τώρα εμφανιζόταν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αρχίζει η διαμόρφωση της στρατηγικής με την οποία το κόμμα θα πορευθεί προς τις ευρωεκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν τις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Πιστεύουν ότι σε αυτές θα αποτυπώνεται το κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και –γιατί όχι;– πιθανόν και η αλλαγή στη σειρά των κομμάτων. Εφόσον η περαιτέρω αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπωθεί και δημοσκοπικά, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε ένα σπιράλ ταχείας απομείωσης της δύναμής του. Προς τούτο εκτιμούν ότι συντείνουν και οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας δεν δείχνει να βρίσκει τον βηματισμό του, αντίθετα φαίνεται να βυθίζεται σε όλο και πιο μεγάλη εσωστρέφεια.

Ενόψει ευρωεκλογών θα δοθεί προτεραιότητα σε υποψηφίους με επαγγελματικές «περγαμηνές», γνώση των προβλημάτων και θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

Σε αυτή την πορεία φθοράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδουν στο ΠΑΣΟΚ τις έμμεσες ή άμεσες προσκλήσεις για συμπόρευση, συνεργασία, ακόμη και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, όπως ακούστηκε από τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. «Δεν θα δώσουμε το φιλί της ζωής στον ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζουν.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές κατάφεραν να αναδείξουν μια σειρά από νέα στελέχη, με καλό αντίκτυπο στην κοινωνία. Οπως, για παράδειγμα, οι δύο βουλευτές Επικρατείας του κόμματος, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, και αναμφίβολα ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Ετσι και για τις ευρωεκλογές θα δοθεί προτεραιότητα στην ανάδειξη υποψηφίων με «περγαμηνές» στις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, με γνώση των θεμάτων και των προβλημάτων, και με θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Σημαντικό ρόλο για την τελική επιλογή θα έχει η διαδικασία με την οποία θα γίνουν οι ευρωεκλογές, αν δηλαδή θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για κατάτμηση της χώρας σε περιφέρειες, επιμέρους ψηφοδέλτια και ανάδειξη με σταυροδοσία. Ειδικά στην περίπτωση που θα ισχύσει ο σταυρός, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η επιλογή υποψηφίων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι μονόδρομος.

Θεματικές περιοδείες

Πριν, ωστόσο, φθάσουμε στα πρόσωπα, στόχος είναι να περάσει στους ψηφοφόρους το μήνυμα ότι η ουσιαστική αντιπολιτευόμενη δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που τυπικά βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι σχεδιάζονται μια σειρά από θεματικές περιοδείες σε όλη τη χώρα, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου διαπιστώθηκε στις εθνικές εκλογές μεγαλύτερη υστέρηση του κόμματος. Ακρίβεια, στέγη, υγεία, παιδεία, όλες οι βασικές θεματικές που απασχολούν την κοινωνία θα βρεθούν στο επίκεντρο της κινητικότητας. Παράλληλα θα επιδιωχθεί ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πίεσης προς την κυβέρνηση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στη Βουλή.

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η προσοχή θα παραμείνει στραμμένη στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο και έπειτα από αυτό ίσως οι εξελίξεις θα αποδειχθούν καταλυτικές. Είναι αυτή η εικόνα αποδιάρθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει να τροφοδοτεί τη συζήτηση για επαναπατρισμό στελεχών ή μεταγραφές. Συζήτηση που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των στελεχών που έμειναν στο κόμμα τα «πέτρινα χρόνια» της μνημονιακής απίσχνανσης. Συζήτηση, επίσης, που δεν δείχνει να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν την τοξικότητα από την κυβερνητική θητεία του κόμματος. Για αρχή, στο ΠΑΣΟΚ θέλουν πίσω τους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι τα στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT