Εφταιξε η «αντισυσπείρωση»; Ή μήπως οι λάθος επιλογές προσώπων, που έφεραν ήττες στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών; Και το ένα και το άλλο. Η δεύτερη ανάγνωση του αποτελέσματος από το Μαξίμου είναι λίγο πιο σύνθετη από τα συμπεράσματα της πρώτης βραδιάς. Και συμπεριλαμβάνει ένα βαρύ μητρώο με τον ρόλο που έπαιξαν –ή δεν έπαιξαν, επιλέγοντας τη «λευκή απεργία»– στις τοπικές εκλογές ορισμένοι βουλευτές του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα χρησιμεύουν ήδη ως βάση για να σχεδιαστεί η στρατηγική ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024.
Η αντισυσπείρωση
Η άποψη του πρωθυπουργού –εκπεφρασμένη και δημοσίως, αλλά και στις ιδιωτικές του συνομιλίες– είναι πως το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου δεν αποτελεί πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνησή του, καθώς αυτό που συνέβη μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης ήταν να συνασπιστεί το 60% έναντι του 40%, που είναι καταγεγραμμένo υπέρ της Ν.Δ., όπως φάνηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. «Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μείζον ήταν να διαπιστώσει μετά το δύσκολο καλοκαίρι που περάσαμε, πως η Ν.Δ. εξακολουθεί να έχει την ίδια κοινωνική αποδοχή κι αυτό το διαπίστωσε στον πρώτο γύρο», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Στο Μαξίμου βλέπουν έναν συνασπισμό «των πάντων» εναντίον του κυβερνώντος κόμματος, κάτι «που δεν μπορεί να επαναληφθεί στις ευρωεκλογές, καθώς εκεί θα ανταγωνιστούν όλα τα κόμματα ξεχωριστά», συνεπώς «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», όπως επισημαίνει η ίδια πηγή.
Εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι της Ν.Δ. βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια συγκυριακή συστράτευση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Απόδειξη του συνασπισμού είναι τα… μαθηματικά: η Ν.Δ. κέρδισε 202 δήμους, εκ των οποίων τους 165 στον α΄ γύρο. Δηλαδή στον β΄ γύρο κέρδισε μόλις 37 από τους 84, ποσοστό κάτω από 50%. Παρά την αίσθηση πάντως πως οι απώλειες προήλθαν από μία ανορθόδοξη συμμαχία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απώλεια τόσο των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης όσο και τεσσάρων περιφερειών, κάτι που αποτελεί «καμπανάκι». Ο αντίλογος του Μαξίμου είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις αποδοκιμάστηκαν τα πρόσωπα και το έργο που (δεν) έκαναν και όχι η Ν.Δ. ως κόμμα, η οποία συγκράτησε τα ποσοστά της. Προς επίρρωση αυτής της άποψης υπάρχουν οι περιπτώσεις του Τζιτζικώστα και του Χατζημάρκου, που εξελέγησαν με ποσοστά άνω του 60% από τον πρώτο γύρο. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία του συνέντευξη (AΝΤ1) πως 11 από τους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τη Ν.Δ. είναι ενδεικτική της οπτικής πως έχασαν πρόσωπα και όχι η –ευρύτερη– παράταξη.
Την ίδια ώρα το Μαξίμου εστιάζει σε ένα ακόμη στοιχείο με έντονο εσωκομματικό ενδιαφέρον που συνετέλεσε –σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στην Ηρώδου Αττικού– στην απώλεια περιφερειών. Σύμφωνα με την ανάλυση, βουλευτές του κόμματος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν έδωσαν τη μάχη απολύτως συντεταγμένοι με την επιλογή της Ν.Δ. Τέτοιες αποκλίσεις ή προεκλογικές ολιγωρίες χρεώνονται στους βουλευτές του Βορείου Αιγαίου Χριστόδουλο Στεφανάδη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Νότη Μηταράκη. Στη Θεσσαλία ο εναγκαλισμός του Κώστα Αγοραστού με τον Χρήστο Τριαντόπουλο έφερε τους περισσότερους βουλευτές της περιφέρειας απέναντι. Στη Δυτική Μακεδονία ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και η Μαρία Αντωνίου θεωρείται ότι δεν κινήθηκαν για την εκλογή του Γιώργου Κασαπίδη, ενώ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος κράτησε ισορροπίες μεταξύ Μέτιου και Κοψίδη. Από την άλλη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μπορεί να είχε στενό του συνεργάτη στο ψηφοδέλτιο του Μέτιου, ωστόσο ο ίδιος ποτέ δεν βρήκε χημεία με τον απερχόμενο περιφερειάρχη. Στην Πελοπόννησο, ο Λαμπρόπουλος από τη Μεσσηνία και ο Ανδριανός από την Αργολίδα επέλεξαν επίσης ίσες αποστάσεις μεταξύ Πτωχού και Τατούλη.
Ξεχωριστά συμπεράσματα εξάγονται από την εκλογή – έκπληξη του Χάρη Δούκα στην πρωτεύουσα, που δημιουργεί επίδραση σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων είναι χαμηλών τόνων, πολιτεύτηκε χωρίς ακρότητες και κυρίως ήταν άφθαρτος. Η Ν.Δ. θα αναζητήσει πρόσωπα με τέτοια χαρακτηριστικά ενόψει των ευρωεκλογών, που θα μπορούν να έχουν και διείσδυση σε άλλους χώρους. Το μοντέλο που αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόστηκε στην Πελοπόννησο και στην επιτυχία που είχε στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία ο τεχνοκράτης Δημήτρης Πτωχός. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως τα ευρωψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα είναι πλήρως ανανεωμένα –μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου θα είναι ξανά υποψήφιοι με βεβαιότητα– και θα αναζητηθούν πρόσωπα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Στο «γαλάζιο» επιτελείο εκφράζεται πάντως και η ανησυχία ότι η «πασοκοποίηση» του κόμματος κόστισε, καθώς η νίκη τεσσάρων ανταρτών έδειξε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κομματικής βάσης έχει τάσεις αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση. Η απάντηση του Μαξίμου σ’ αυτές τις ανησυχίες, είναι ότι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συνδυάζει στο «μείγμα» της την άγκυρα στα δεξιά με το άνοιγμα στο Κέντρο – συνδυασμός που αντανακλάται και στα πρόσωπα.